Tuberculoza (TB) reprezintă, la ora actuală, una dintre cele mai serioase amenințări în domeniul sănătății publice, la nivel mondial. România, deși a înregistrat, în ultimii 10 ani, o sensibilă scădere a numărului de cazuri, continuă să se situeze pe primul loc în UE, din punct de vedere al incidenței tuberculozei: în fiecare an, aproximativ 1.500 de persoane își pierd viața, iar alte 20.000 de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză, cele mai multe, din rândul populației active (15-54 de ani).

În ultimii ani, România se confruntă cu o nouă provocare, reprezentată de tuberculoza multidrog rezistentă (TB-MDR) și de tuberculoza extrem de rezistentă la tratament (TB-XDR), numărul de cazuri noi de TB-MDR în România fiind estimat de Organizația Mondială a Sănătății la aproximativ 1.000, în fiecare an.

Apariția rezistenței la medicamentele anti-tuberculoase majore transformă așadar, tuberculoza, dintr-o boală vindecabilă, într-o boală greu curabilă sau chiar incurabilă. Mai mult decât atât, în România, diagnosticarea tuberculozei se face în majoritatea cazurilor cu întârziere, fapt ce crește riscul contagios și al dezvoltării unor forme mai severe de boală.

Mai mult decât atât, din cauza lipsei susținerii pacienților, prin măsuri sociale adecvate, dar și din cauza problemelor de management al medicamentelor anti-TB, doar 1 din 5 pacienți cu TB-MDR din țara noastră se vindecă, sporind riscul de epidemie.
La ora actuală, România este pe punctul de a deveni focar de infecție cu TB, TB-MDR și TB-XDR în Europa.

© Romanian Angel Appeal | Since 1991