Pentru Fundaţia Romanian Angel Appeal, 26 nu reprezintă doar un număr. În 2017 împlinim 26 de ani de activitate medicală şi psihosocială în interesul copiilor şi tinerilor din grupuri vulnerabile.

Unul dintre proiectele noastre de suflet s-a derulat timp de 7 ani, în 26 de localităţi din România şi a dus o unitate mobilă cu medici stomatologi şi dermatologi la copiii seropozitivi care astfel, au beneficiat fără a mai fi discriminați, de tratament de specialitate chiar în judeţele lor de domiciliu.

10 ani mai târziu, în această toamnă nesperat de caldă, ne aflăm în cabinetul medicului de familie din comună Scăești din judeţul Dolj unde primii 26 de copii s-au prezentat timizi la consultul de specialitate ORL pe care doamna doctor Monica Dina din Craiova a acceptat să îl ofere gratuit copiiilor programaţi. Va reveni şi mâine cu noi şi vom lucra până terminăm instrumentarul steril. Copiii vin însoţiţi de părinţi, sunt curioşi şi temători la început, dar la final, auzim afară chicoteli şi îndemnuri: “du-te mai, nu fii fraier, că nu te doare nimicaaaa!”

 

Dincolo de frecventele viroze respiratorii, copiilor li s-au diagnosticat diferite rinite cronice, otite, vegetaţii adenoide etc, iar aceste confirmări venite din partea specialistului i-au scutit pe părinţi de a transporta copiii în Craiova fiindcă “da’ de unde doamnă, bani?…şi pe ăștialalți cu cine să-i las?!” ne-a întrebat o mămică de 28 de ani care are 5 copii cu vârste între 6 luni şi 8 ani.

Poate nu vi se pare demn de menţionat aici o banală manevră medicală aşa cum e spălătură auriculară, dar se pare că face imediat diferenţa. A fost cu adevărat impresionant când o fetiţă de 12 ani, foarte emoţionată i-a spus mamei cu zâmbetul pe buze că aude din nou, după ce doamna doctor îi făcuse o extracţie a dopurilor de cerumen din ambele urechi.

“Îi adusăi şi pe ei fiindcă niciodată nu au bani să ajungă la un specialist în Craiova şi sunt mereu răciţi, dorm 7 într-o camera şi iau unii de alţii…”, ne spune doamna doctor Andreea Lungulescu, medicul din comună, care ştie detalii despre fiecare familie. În primul rând, despre asta vorbim în noul nostru proiect organizat de RAA, cu suportul financiar oferit de PAID SA. Să consultăm copiii din familii fără posibilităţi materiale, din comune rurale defavorizate. Direcţia de Sănătate Publică Dolj ne este partener în acest proiect, medicii de familie din Scăești, Caraula, Lipovu şi Sadova ne sunt colaboratori de nădejde şi ne pun la dispoziţie cabinetele pentru acest program de screening derulat în perioada octombrie-decembrie 2017.

Aşteptăm cu nerăbdare şi sesiunea de screening oftalmologic din Scăești, când dintre cei 52 de copii programaţi, doamna doctor Andreea Nicolcescu, medic oftalmolog în Craiova, îi va identifica pe cei cu probleme care necesită investigaţii suplimentare şi tratament de corecţie. Îi vom transporta pe copii la examenul de specialitate într-o clinică din Podari şi vom achiziţiona apoi, ochelarii de care au nevoie, cu banii sponsorului. Lăsăm fructele, pufuleţii şi eventual, ciocolata, să fie cadou de Moş Crăciun din partea altora. Noi ne-am propus să le facem în toamna asta copiilor ochelari de vedere!

Şi nu doar atât. În timp ce în cabinet se întâmplă consultaţii şi intervenţii, o parte a echipei RAA a organizat la şcoala din Scăești şi apoi în Valea lui Pătru, mai multe întâlniri cu elevii din clasele V–VIII. Am scos elegant profesorii din clase, fiindcă insistau să se asigure că nu fac copiii gălăgie. Apoi am discutat deschis cu copiii despre sănătate, igienă, corpul adolescenţilor, schimbările care au loc în preadolescență şi ulterior, valori şi luarea deciziilor, iar în pauză, la îndemnul lor, am jucat Floare-floare, deschide-te la Soare! Am întâlnit copii dornici să fie văzuţi şi ascultaţi, să vorbească despre subiecte care nu au legătură cu şcoala sau să adreseze întrebări fără teamă că vor fi certaţi sau judecaţi.

Din schemă nu au lipsit materialele primite de la Colgate, pastă de dinţi, periuţe, pliante şi mulaje de dinţi, care au reprezentat un bun prilej pentru a discuta despre ce avem de făcut în menţinerea unei igiene orale adecvate, pentru a ne permite şi un zâmbet sănătos.

În luna noiembrie vom ajunge cu acest proiect în Caraula, Lipovu, iar în decembrie în Sadova. Ne aşteptăm că în şcoală să întâlnim mulţi copii dornici să ne pună întrebări “incomode” sau să afle multe informaţii despre cum să îşi păstreze sănătatea, iar în cabinetele medicale ne dorim să ajutăm micii pacienţi să depășească cu bine problemele acute de sănătate care le pot afecta calitatea vieţii şi randamentul şcolar.

După trei zile în această comunitate rurală din Dolj, suntem mulţumiţi că am putut fi de ajutor, dar încă stăruie o întrebare în mintea noastră. Cum să organizăm o sesiune de informare şi instruire a părinţilor? Sigur, nu a celor care sunt plecaţi să muncească în străinătate, ci a celor care sunt prezenţi în comunitate, dar din păcate destul de absenţi din viaţă micuţilor lor. Ne gândim şi revenim.

Campanie a Fundației Romanian Angel Appeal susținută de PAID SA.

 

© Romanian Angel Appeal | 1991 - 2017 | Designed by Răzvan Rădulescu

Data privacy information Info Confidențialitate Date
In accordance with the GDPR Regulation, we inform you that this website can collect the following data: Referitor la regulamentul de protecție al datelor, vă informăm că acest site poate colecta următoarele date:
You will find more informations about this accessing the Terms Of Use Citiți informațiile complete accesând Termeni și Condiții
Some of the conditions are required. Please agree with then in order to move forward. Anumite condiții sunt obligatorii. Vă rugăm să le acceptați pentru a putea merge mai departe.