Diagnosticare in doar cateva ore si tratament complet si de calitate, printr-un proiect finantat din Granturile Norvegiene
In cursul lunii aprilie, opt laboratoare din Romania au inceput activitatea de testare rapida a tuberculozei multidrog rezistente si extrem de rezistente la tratament (TB MDR/XDR). Este vorba despre doua laboratoare de referinta din Bucuresti si Cluj si de laboratoarele TB din Bacau, Brasov, Constanta, Craiova, Sibiu si Timisoara. Laboratoarele fac parte din reteaua Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei si primesc probe pentru testare din toate judetele tarii.
Cele opt laboratoare efectueaza diagnosticarea rapida a TB MDR și XDR, dupa ce au fost dotate cu echipamente performante LPA si MGIT si cu kit-uri de testare, prin proiectul “Imbunatatirea starii de sanatate a populatiei de Romania, prin cresterea controlului Tuberculozei”, confinantat din Granturile Norvegiene 2009 – 2014. Proiectul, in care Fundatia Romanian Angel Appeal este partener, se desfasoara in cadrul Programului Initiative in Sanatatea Publica, operat de Ministerul Sanatatii.
In doar cateva saptamani de cand in laboratoarele echipate se lucreaza pe aparatura moderna, 707 persoane cu tuberculoza au beneficiat deja de testare rapida. Este vorba de testarea genetica, in 24 sau 48 de ore, a prezentei microbului TB in sputa si a rezistentei acestuia la medicamentele antituberculoase cele mai puternice – Izoniazida și Rifampicina. Prin mijloacele clasice de testare, rezistenta microbului la medicamente se poate determina intr-un timp de 3 pana la 6 luni, perioada in care pacientul inghite pumni de antibiotice care nu-l ajuta si risca sa intareasca rezistenta microbului.
“Noile echipamente reduc intarzierea diagnosticului de tuberculoza multidrog rezistenta de la peste trei luni la mai putin de o saptamana, intrerupand astfel ciclul de transmitere a bolii in comunitate si prevenind moartea prematura a pacientilor, in timp ce asteapta un diagnostic. Fundatia Romanian Angel Appeal va acorda in continuare Programului National de Control al Tuberculozei, inclusiv prin acest proiect, tot sprijinul sau in procurarea echipamentelor si consumabilelor de laborator pentru diagnosticul rapid al tuberculozei, dar si in achizitionarea de medicamente pentru tratament corect si complet, motivata de faptul ca acest efort se va traduce indubitabil in vieti salvate”, Dr. Silvia Asandi, Director General al Fundatiei RAA.
O alta serie de 8 echipamente de testare rapida, de aceasta data GeneXpert, precum și kit-uri specifice de testare urmeaza a fi achizitionate si instalate in cele opt laboratoare incluse in proiect.
In paralel, inca din luna martie, se desfasoara inrolarea de pacienti cu TB MDR/XDR pentru a primi tratament continuu, complet si de calitate. La sfarsitul lunii aprilie, 68 de pacienti cu tuberculoza rezistenta erau inrolati pentru tratament si alte 400 de cazuri erau identificate ca eligibile, in urma colectarii si analizarii informatiilor primite de la unitatile TB din Bucuresti si din 26 de judete ale tarii.
Medicamentele de calitate, pentru asigurarea tratamentului continuu si complet, sunt achizitionate tot din fonduri norvegiene, pentru a acoperi terapia a 1500 de pacienti cu tuberculoza rezistenta. Tratamentul cu antibioticele potrivite, administrat cat mai timpuriu si luat integral, pana la vindecare, este absolut obligatoriu pentru ca microbii sa nu castige rezistenta sporita iar boala sa nu devina greu tratabila sau imposibil de vindecat. Cu atat mai mult cu cat un pacient cu tuberculoza rezistenta care nu se afla sub tratament sau sub tratamentul corect (fie nu a fost diagnosticat, fie diagnosticul intarzie, fie nu este tratat cu medicamentele corespunzatoare, la care microbul este sensibil) este contagios si risca sa-i imbolnaveasca pe cei din jur (familie, colegi, prieteni). Iar microbul pe care il transmite este tot unul rezistent la tratament.
In lipsa tratamentului corect, rata de vindecare a tuberculozei extrem de rezistente si rezistente este destul de scazuta (intre 20 – 50%), de aceea diagnosticul rapid si tratamentul complet, cu medicamentele antituberculoase potrivite sunt cruciale pentru sansa la viata a bolnavului.
Proiectul “Imbunatatirea starii de sanatate a populatiei din Romania prin cresterea controlului tuberculozei“ este bazat pe masurile incluse in Strategia Nationala de Control al Tuberculozei 2013 – 2017, elaborata pornind de la recomandarile OMS si ale ECDC (Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Maladiilor) si are ca obiectiv general consolidarea controlului tuberculozei in Romania, cu accent pe tuberculoza multidrog rezistenta si extrem de rezistenta (TB-MDR/XDR) si pe grupurile sarace si vulnerabile.
Proiectul a inceput la 1 august 2014, are o durata de implementare de 20 de luni si este desfasurat de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta“ Bucuresti, in parteneriat cu Fundatia Romanian Angel Appeal, Fundatia Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate si LHL International Tuberculosis Foundation din Norvegia.