img-0

51 de organizatii europene din domeniul sanatatii, intre care si Fundatia Romanian Angel Appeal alaturi de alte organizatii din Romania, au adresat ieri, 18 noiembrie, o *scrisoare presedintelui Barroso, prin care solicita implicarea imediata si efectiva a Comisiei Europene in lupta impotriva escaladarii alarmante a epidemiilor de Tuberculoza si HIV in regiunea Europei.

Organizatiile semnatare aduc, in sprijinul solicitarii lor, raportul „Bridging the Gap” – sau Cum poate aborda Uniunea Europeana, criza fondurilor necesare programelor destinate TB si HIV, in Europa de Est si Asia Centrala.

“TB si HIV continua sa reprezinte o amenintare semnificativa la adresa sanatatii publice in regiune.” – se arata in scrisoare. “Europa numara aproape un sfert din cazurile de TB rezistenta la tratament din intreaga lume si inregistreaza cea mai mare crestere a epidemiei de HIV cu rata crescuta de mortalitate din cauza SIDA, de pe mapamond. Aceste afectiuni au nevoie urgenta de suport politic si financiar sustinut, atat din surse regionale cat si internationale, incluzand implicarea Uniunii Europene”.

In scrisoare se mai arata ca Uniunea Europeana nu poate ignora ratele inalte de incidenta a TB rezistenta la tratament, in regiune, ori prevalenta in crestere a HIV, si nici lipsa fondurilor pentru asigurarea celor mai elementare drepturi ale pacientilor si ale tuturor persoanelor afectate, documentul numind clar cazurile Romaniei si Lituaniei ca fiind tarile cu cele mai mari probleme legate de aceste afectiuni.

“Subfinantarea programelor destinate HIV si TB in Europa va contribui inevitabil la cresteri suplimentare ale ratelor acestor maladii, precum si ale rezistentei la medicamente. Estimarile actuale arata un cost total uimitor de 5,9 miliarde € pe an, al programelor destinate TB, in Uniunea Europeana. Singura modalitate de a reduce aceste costuri, acum si in viitor, este de a ne asigura ca programele pentru HIV si TB vor primi finantare adecvata, inclusiv de la Comisia Europeana si Fondul Global, si vor ajunge la cei care au nevoie de ele.”

Semnatarii scrisorii solicita Comisiei Europene sa adreseze un raspuns politic si financiar corespunzator, escaladarii epidemiilor HIV si TB Europa, si stau la dispozitia presedintelui Barroso pentru intalniri de lucru si discutarea, pe larg, a problemelor si optiunilor actuale.

*Citi scrisoarea celor 51 de organizatii si raportul „Bridging the Gap”

Contact:
Costinela Caraene, PR Coordinator
Tel: 0721.151.187, 0745.25.95.75
E-mail: costinela.caraene@raa.ro

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991