img-0
img-11
img-12

Toți diferiți, toți egali în școlile din România

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Toți diferiți, toți egali în școlile din România este proiect prin care derulăm activități de pregătire a școlilor de masă din România pentru a gestiona eficient situațiile dificile ce pot apărea în lucrul cu copiii aparținând unor grupuri vulnerabile.
Scopul proiectului “Toți diferiți, toți egali în școlile din România” constă în crearea unei rețele de multiplicatori la nivel național care să aplice principii și metode eficace ce vor contribui la creșterea capacității școlilor de masă de a oferi un proces educațional de calitate pentru toți copiii, indiferent de gradul de afectare al funcționalității acestora si, de a crea un climat de încredere și colaborare, promovând diversitatea, respectarea drepturilor omului și în general, creșterea calității vieții.

Proiectul este derulat de Fundația Romanian Angel Appeal – Apelul Îngerului Român (RAA) în perioada aprilie 2021 – septembrie 2023 și beneficiază de o finanțare în valoare de 221.276 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

O1. Crearea la nivel național a unei rețele multistakeholder active de minim 176 experți multiplicatori care vor dezvolta capacitatea școlilor de masa de a oferi programe educaționale incluzive de calitate pentru toți copiii, promovand diversitatea și egalitatea de șanse.

O2. Crearea și promovarea către minim 2500 de specialiști în educație și minim 100 de școli a unui model de intervenție dedicat profesioniștilor din școlile de masă, în vederea creșterii capacității școlilor de masă de a gestiona și promova diversitatea și drepturile copiilor, și a adaptării corespunzătoare a acestora la nevoile educaționale speciale ale copiilor.

O3. Implicarea a minim 90 de specialiști în educație și a minimum 2700 de elevi în campania de conștientizare “O școală pentru toți elevii sai”, în vederea creșterii gradului de integrare a tuturor copiilor în școală, a contracarării fenomenelor de bullying și discriminare, a celebrării diversității.

Elaborarea a două rapoarte ce vor sta la baza intervențiilor în școli: un raport privind încălcarea drepturilor copilului în școlile de masă și un raport de bune practici în abordarea diversității în școală, în România și la nivel european.


– Formarea rețelei de formatori în domeniul incluziunii: în urma absolvirii programului de TOT (Trainer of trainers), membrii rețelei nou formate vor elabora un Ghid de diversitate și diferențiere în predare care va propune un model de intervenție care să sprijine egalitatea de șanse, diversitatea și predarea diferențiată.


– Formarea unui număr de 160 de cadre didactice în domeniul diversității și diferențierii în predare.

– Organizarea unor evenimente de multiplicare în școlile de masă din care provin cadrele didactice formate anterior, cu scopul promovării unor mesaje de acceptare a diversității și a soluțiilor identificare cu privire la predarea diferențiată.

Până la sfârșitul proiectului, minimum 90 de școli de masă se vor alătura demersului și vor derula campanii de sensibilizare, adoptând Carta diversității, un document care sintetizează principiile și metodele de lucru ale unei școli incluzive funcționale.

În cazul în care doriți să vă alăturați demersurilor proiectului, mai multe detalii sunt disponibile pe pagina de FB: https://www.facebook.com/RomanianAngelAppeal și la numărul de telefon 0770 560 741 (Oana Pășălan, Coordonator proiect).

Vizualizați și descărcați infograficul privind activățile din proiect aici

img-13Ana Clara Grecu – profesor pentru învățământ primar la Liceul Tehnologic ”Carol I” comuna Valea Doftanei; absolventă a Facultății de Litere și Stiințe (Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești), Ambasador Erasmus, ambasador eTwinning, ambasador Techsoup pentru educație și Îndreptar Digital, membru al comunităților Aspire Teachers și Narada.

Tot ce poate fi mai frumos într-o sală de clasă este diversitatea copiilor care o compun. Unic și special, fiecare în parte aduce culoare și frumusețe, făcând ca tabloul final să fie cu adevărat spectaculos. Ce-mi rămâne mie de făcut, ca profesor, este să văd și să validez zi de zi unicitatea fiecăruia, să-i învăț pe copii să respecte și să se bucure de diversitate, de armonie, de colaborare. În clasa noastră nu este nimeni lăsat în urmă, fiindcă noi știm că ”fiecare copil contează și contează la fel”. Incluziune este doar un cuvânt, dacă nu-l transpunem în acțiunile de zi cu zi, dacă nu-i dăm fiecărui copil din clasă aceeași părticică din atenția și grija noastră.


img-14

Aurelia Dascălu – profesor de discipline economice la Liceul Tehnologic „Jacques M. Elias” din Sascut, județul Bacău. Fiind profesor de 13 ani în mediul rural, a avut timp să vadă și să înțeleagă care sunt problemele grupurilor vulnerabile, ce înseamnă discriminarea și cât de multe lucruri se poate face atunci când există o viziune privitoare la cuvântul „incluziune”.

Pentru mine nu există vreo deosebire între elevii mei, singura mea dorință este să văd că progresează și că încep să își planifice viața, că încep să aibă vise și idealuri. Cred cu tărie (copil din mediul rural fiind și eu), că fiecare elev are un „ce” al său, special, datoria mea fiind să îl îndrum, să îl ajut să și-l descopere și să pășească demn pe drumul vieții sale.


img-15Andreea Gheorgiu – este terapeut si logoped și susține că incluziunea a pornit întâi de la ea, odată cu acceptarea propriilor puncte tari și puncte slabe, de la îmbrățișarea propriei diversități interioare cu care trebuie să se descurce zilnic.

Am învățat cum mă pot folosi de tot ceea ce descopăr,  fără a fi bun sau rău ci doar nou,  pentru a progresa profesional și particular.  Următorul pas a fost sa descopăr și sa accept diversitatea ca părinte de copil ” în- niciun-caz-campion-de-cumințenie”,  un părinte care trebuie să  ofere suport si soluții chiar în situații despre care ar fi crezut că îl depășesc,  că  acolo e limita! 

Astfel am căpătat încredere în mine că  nu există limite de care să ma împiedic  și am lucrat cu mare bucurie proiecte,  ore,  exerciții,  jocuri și multe altele,  observând diferențele între oameni,  copii,  grupuri și folosindu-mă de ele pentru a avea succesul dorit,  pentru a obține atât progresul meu cât și al tuturor celor cu care lucrez. 


img-16Elena Lupoaea – Daca ai auzit de Tromppy (Elena Lupoaea-Petrea) știi că este direct implicată în zona de educație, dezvoltând un centru de cercetași pentru peste 150 de beneficiari, copii și tineri, cu vârste între 7 – 18 ani. Și, în prezent, este președintele Organizației Naționale Cercetașii României, o organizație cu și pentru peste 6000 de copii și tineri din țară. 

Incluziunea e despre a fi atenți la cei din jurul nostru. Despre a-ți activa toate simțurile pentru ca toți, alături de tine, să se simtă în siguranță, să aibă acces la a participa activ la experiențele de învățare propuse. Incluziunea ajunge să fie o abordare atât de naturală când intențiile de a oferi un cadru divers pentru a avea grijă de nevoile fiecăruia, sunt de bună credință pentru a îmbogăți fiecare persoană în parte, pentru dezvoltarea lor personală.

Tromppy aduce educație în comunitate prin provocarea celor din jurul ei la a ieși din zona lor de confort, de a experimenta zi de zi pentru a fi mereu o versiune mai bună a lor. Aspect pe care îl aplică și la nivel personal. Moto-ul care o ghidează este „Fii lumină acolo unde ești!” și transmite acest lucru în fiecare atelier, curs, în fiecare proiect, în toate contextele în care o întâlnești. Răspunde cu „Gata Oricând” pentru fiecare moment din viața ei.


img-17Simina Maria Miko – de profesie consilier școlar, spune despre ea că a gândi global, dar a acționa local este o valoare incluzivă care îi exprimă cu adevărat convingerile privind dezvoltarea educației, întrucât fiecare înțelege incluziunea în felul personal. Din perspectiva ei, marile schimbări se pot produce prin pași mici, fiecare din noi acționând cu seriozitate, profesionalism și empatie pe bucățica  ori segmentul propriu de intervenție.

Prin acțiunea mea în zona de consiliere și suport psihopedagogic, pot contribui la reducerea în mare măsură a unor bariere ori la contracararea lor cu resurse la îndemână, sustenabile ori locale, precum subliniam în deviza asumată mai sus. Să implic familiile și comunitatea în viața școlii, să promovez o cultură de susținere reciprocă a școlilor și împărtășire a know-how-ului, să ajut adulții și copiii să facă legături între realitățile educaționale locale și globale sunt doar câteva exemple cu care pot susține incluziunea. Iar incluziunea exersată și practicată în mod constant în școală deschide calea incluziunii suple în societate.


img-18

Iulia Sfetcu-Mandasescu -profesor de Psihopedagogie Specială la Şcoala Gimnazială Specială pentru Surzi, nr. 1 din Bucureşti, de peste 12 ani, profesor MERITO din 2018, trainer acrediat, membru fondator Asociatia pentru Motivatie in Psihoeducatie.

A urmat cursurile Facultatii de Psihologie din Bucuresti, pe care a absolvit-o in 2008. Colaboreaza cu diferite publicatii din Romania (Republica si Scoala9) si scrie despre provocarile din sistemul de educatie speciala. 

Știri

Resurse

Capitol 1 - Reflecție și sensibilizare. Să ne gândim la noi și la ceilalți cu blândețe (Ghid de diversitate și diferențiere în predare)

Capitol 3 - Dinamica clasei (Ghid de diversitate și diferențiere în predare)

Capitol 4 - Școala incluzivă - principii și practicăi (Ghid de diversitate și diferențiere în predare)

Raport monitorizare situații de încălcare a drepturilor copilului în ultimii 3 ani, în școlile de masă - clasele I-XII

Raport privind bune practici în domeniul incluziunii

Infografic activități

Comunicat lansare proiect

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

© Romanian Angel Appeal | Since 1991