Programul a apărut pe fondul situației alarmante a bolnavilor de tuberculoză (TB) din România și a familiilor lor.
În țara noastră, boala ucide anual 1.200 de persoane și atinge alte 15.000, în majoritate din rândul populației tinere și active. România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză, care însă primesc diagnosticul târziu, nu beneficiază de tratament complet și de calitate și nici de măsuri de protecție socială și de reinserție pe piața muncii. În același timp, milioane de oameni sănătoși sunt expuși la boală și riscă să o dezvolte, fără a ști dacă și cum ar putea să prevină acest lucru.
România este o țară nepregătită să se ocupe corect de bolnavii ei de tuberculoză, iar românii sunt, fără să o știe, complet neinformați cu privire la afecțiune, pe cât de expuși sunt la ea, în fiecare zi.
“Programul dedicat reintegrării profesionale și sociale a persoanelor afectate de Tuberculoză” își propune să înființeze servicii speciale de asistență psiho-socială, consiliere și orientare profesională pentru persoanele afectate de TB, oferind astfel modele de bună practică, dar, în egală masură, să informeze corect publicul general, cu privire la tuberculoză și să diminueze gradul de discriminare și stigmă contra persoanelor cu TB, prin intermediul unei campanii naționale.
Obiectivul general al proiectului: facilitarea accesului la ocupare, al persoanelor afectate de tuberculoză, aflate în situație de risc socio-economic, prin acces la formare și integrare/reintegrare profesională și orientare în vederea identificării unor oferte individualizate de muncă și servicii de consiliere, sprijin social și psihologic.
Obiective specifice:
Principalele activități:
website proiect: http://reintegrare-tb.ro