Pentru prima data, masuram timpul in vieti salvate.
Doua echipamente de ultima generatie, pentru diagnosticul molecular al TB-MDR, precum si consumabilele necesare testarii rapide au fost achizitionate, in acest an, de Fundatia Romanian Angel Appeal si instalate in laboratoarele nationale din Bucuresti si Cluj-Napoca.
Cu ajutorul lor, expertii Programului National de Control al Tuberculozei diagnosticheaza acum cazurile de tuberculoza rezistenta, in doar 3 zile.
“Noile echipamente reduc intarzierea diagnosticului de tuberculoza multidrog-rezistenta de la peste trei luni la mai putin de o saptamana, rupand astfel ciclul de transmitere a bolii in comunitate si prevenind moartea prematura a pacientilor, in timp ce asteapta un diagnostic”, declara Dr. Silvia Asandi, Manager General al Fundatiei RAA.
Proiectul face parte dintr-o serie de interventii de diagnostic, tratament si prevenire a Tuberculozei, implementate de Fundatia RAA in parteneriat cu Programul National de Control al Tuberculozei, printr-un grant de la Fondul Global de Lupta Impotriva SIDA, Tuberculozei si Malariei.
Tuberculoza multi-drog rezistenta este o boala care, nediagnosticata la timp si netratata corespunzator, poate duce la moartea pacientului. Bolnavii de TB-MDR transmit mai departe tuberculoza rezistenta la tratament, care nu se vindeca cu medicamentele obisnuite, necesita o perioada de spitalizare prelungita si un tratament greu de suportat, costisitor si de lunga durata (24 luni). “Avem o reala nevoie de modernizare a serviciilor de diagnostic, avem nevoie de tratament continuu, complet si de calitate, de monitorizare si supraveghere la nivelul intregii tari, de servicii sociale si suport psihologic pentru pacienti”, spune Dr. Gilda Popescu, de la Institutul Marius Nasta, Coordonatorul Tehnic al Programului National de Control al Tuberculozei.
Promisiunea Fundatiei RAA este ca, impreuna cu expertii Programului National de Control al Tuberculozei, vom face tot posibilul sa asiguram diagnostic rapid si tratament pentru toti pacientii. Anul 2013 este doar inceputul pentru alinierea Romaniei la standardele internationale in domeniul managementului si prevenirii TB-MDR.
Dr. Mihaela Stefan, Manager de Monitorizare-Evaluare la Fundatia RAA povesteste: “Pentru prima data, masuram timpul in vieti salvate. Acum cateva zile, o pacienta imi marturisea: “am inghitit timp de 4 luni de zile pastile care mi-au afectat ficatul si apoi am aflat ca sunt rezistenta la medicamentele pe care le luam inutil. Macar de acum incolo sa se salveze mai multe persoane.”
Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca TB-MDR este, in prezent, sub-diagnosticata in Romania: doar 400 de cazuri diagnosticate in 2012, fata de 1000 estimate de catre OMS a fi numarul real de cazuri care ar trebui diagnosticate anual, in tara noastra. Din cauza lipsei echipamentelor moderne, diagnosticarea TB-MDR necesita o perioada de timp ce depaseste 3 luni. O perioada de timp in care medicii nu pot recomanda un tratament corespunzator, iar pacientul poate transmite tuberculoza rezistenta in familie si comunitate.
Contact:
Costinela Caraene, PR Coordinator
Tel: 0721.151.187, 0745.25.95.75
E-mail: costinela.caraene@raa.ro