Programul de extindere al Rețelei Secțiilor de Zi „Floarea Soarelui” a fost lansat în 1991 și finalizat în Decembrie 2008, fiind în prezent integrat în sistemul de sănătate publică.

Parteneri:

– Ministerul Sănătății
– Institutul de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”-București
– Spitalul Boli Infecțioase-Constanța
– Spitalul Clinic de Boli Infecțioase-Brașov
– Spitalul de Boli Infecțioase nr. 3-Craiova
– Spitalul de Boli Infecțioase „Cuvioasa Parascheva”-Galați
– Spitalul Județean-Bacău
– Spitalul de Urgență-Petroșani
– Spitalul Județean-Giurgiu
– Spitalul Clinic de Boli Infecțioase-Cluj
– Spitalul Județean-Dâmbovița
– Spitalul Județean de Urgență-Suceava
– Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș”-Timișoara
– Spitalul de Urgență pentru Copii „Louis Turcanu”-Timișoara
– Spitalul Județean-Brăila
– Spitalul Județean-Slatina
– Spitalul Municipal-Medias
– Spitalul Județean-Reșița

Programul a beneficiat de finanțare din partea Fondului Global de Luptă Împotrivă SIDA, Tuberculozei și Malariei și a Fondazione Franco Moschino (pentru programul de extindere a rețelei Secțiilor de zi până la 16 secții). Rețeaua secțiilor de zi a primit de-a lungul timpului sprijin oferit de diverși finanțatori printre care se număra: Elton John AIDS Foundation și Mercury Phoenix Trust. În ceea ce privește componența de asistență psihosocială din sectile de zi, această a fost finanțată de Fundația Franco Moschino prin intermediul Romanian Angel Appeal.

Începând cu februarie 2006, serviciile au fost preluate de către Ministerul Sănătății Publice și integrate în rețeaua națională de sănătate publică.

ISTORICUL PROGRAMULUI

La începutul anilor ’90, România s-a confruntat cu o situație fără precedent: existența unui număr mare de persoane seropozitive, în special copii, în condițiile în care spitalele erau supraaglomerate, cu echipament medical depășit și fără personal specializat.

Internările pe termen lung pentru investigații, diagnostic și tratament expuneau copiii la infecții intercurente, în timp ce, în multe cazuri, relația cu familia se deteriora. Ca urmare, în perioadă 1990-1991, un număr foarte mare de copii bolnavi de SIDA au decedat în spitale sau au fost abandonați de familiile lor.

Conștientă de aceste neajunsuri, Fundația Romanian Angel Appeal a revoluționat sistemul de asistență acordată copiilor și tinerilor seropozitivi, prin crearea unui model multidisciplinar, care îmbină serviciile medicale cu cele de asistență socială, psihologică și educațională: Secția de zi „Floarea Soarelui”.

RAA a deschis în 1991, la Constanța, prima secție de zi din România, destinată copiilor HIV pozitivi. În prezent, la nivel național există 16 secții de zi: Bacău, Brașov, București, Constanța, Craiova, Galați, Petroșani, Giurgiu, Cluj, Timișoara, Târgoviște, Suceava, Brăila, Reșița, Mediaș și Slatina, constituite într-o rețea de informare, schimb de experiență și ajutor reciproc.

 Obiectivele programului:

– îmbunătățirea îngrijirii copiilor infectați HIV și a familiilor acestora prin oferirea de servicii medicale, sociale și psiho-educaționale, în rețeaua secțiilor de zi „Floarea Soarelui-Smile”
– accelerarea accesului la terapie antiretrovirala și monitorizarea calității îngrijirii copiilor infectați HIV
– stimularea colaborării între profesioniști și creșterea calității serviciilor prin facilitarea schimbului de experiență   accesului la informații de actualitate.

Activități realizate în cadrul programului:

– Pentru copii, o vizită la secția de zi înseamnă, pe lângă investigații, diagnostic, tratament și discuții cu psihologul și asistentul social, precum și momente de destindere într-un mediu prietenos. În același timp, părinții beneficiază de o strânsă colaborare cu echipa, primind informații utile cu privire la îngrijirea copilului.
– Fiecare activitate desfășurată în cadrul secției de zi este adaptată nevoilor reale ale beneficiarilor. Este urmărită cu mare atenție evoluția fiecărui pacient înregistrat în secțiile de zi, atât din punct de vedere medical cât și din punct de vedere social și psihologic.
– Asistența socială implică realizarea fișelor psiho-sociale, dezvoltarea de planuri individuale de ajutor familial pentru prevenirea abandonului copilului, consilierea socială și susținerea familiilor, în special a celor monoparentale, consiliere pentru integrarea școlară și socială, consilierea situațiilor de criză.
– Activitatea serviciului de asistență psihologică cuprinde consilierea pre-test și de susținere post-test, consilierea privind confidențialitatea, evaluarea psihologică a copilului și părinților pentru stabilirea terapiei adecvate, depistarea posibilelor tulburări psihologice ale copilului, etc.

Rezultate obținute:

Fundația Romanian Angel Appeal a reușit grație finanțării Fondului Global extinderea numărului de Secții de zi pentru pacienții cu HIV/SIDA de la 8 la 16 secții în numai 2 ani (2004-2006). În acest fel aproape jumătate din numărul pacienților care trăiesc cu HIV/SIDA aflați în tratament au acces acum la îngrijire medicală de specialitate, completată de servicii integrate de asistență socială și psihologică de care beneficiază atât pacientul cât și familia acestuia.

RAA a renovat și dotat cu mobilier și echipament spațiile în care a înființat Secțiile de zi (puse la dispoziția fundației de către spitalele partenere în program), a recrutat, angajat și format asistenți sociali și psihologi și a integrat acest personal în echipele medicale astfel încât, putem spune că în 16 județe din România, managementul de caz și abordarea pacientului cu infecție HIV este acum una multi-disciplinară.

Dincolo de implementarea primară a serviciilor, Fundația RAA a asigurat mijloacele necesare pentru a face față nevoii de a asigura continuu servicii de calitate și de a oferi personalului de îngrijire oportunitatea de a se perfecționa prin cursuri de instruire, manuale și cărți de specialitate, participări la conferințe și seminarii.

În secțiile de zi „Floarea Soarelui” înființate de RAA copiii și adolescenții găsesc nu numai îngrijire și suport de specialitate, dar și un mod plăcut și util de petrecere a timpului între consultațiile medicale, investigații sau sesiunile de consiliere.

Atitudinea personalului  de pacienți, întâlnirile de grup cu educatorii peer  accesul la Forumul special creat pentru ei fac din   la  un eveniment plăcut  așteptat cu bucurie de pacienți.  jos, câteva din gândurile copiilor, beneficiari  secțiilor de zi:

Dl. Gabi (psihopedagog-Secția de zi Bacău)   făcut ședințe cu copiii   discutat despre prezervativ.”; „Mie întotdeauna mi-  bine de adunările care -au făcut, de discuțiile care au avut loc.„-Corina, 15 ani, Bacău

„Dacă ar fi să dau o notă de la 1 la 10, eu le-aș da 11. Eu am găsit sprijin în ei.”; „Gabi e finuț, Angela (psiholog-Secția de zi Bacău) e drăguță, asistentele medicale la fel.”-Matei, 17 ani-Bacău

„Când am ajuns aici și am văzut cum se comportă, nu mi-a venit să cred! Îți explică ce-i cu tine. M-am simțit foarte bine aici.”; „Sunt persoane pe care le vezi după figură: sunt încruntate, sunt acre. E altceva când vezi o față veselă, luminoasă”-Ioana, 18 ani, Galați

Copiii vin pentru a participa la acțiunile desfășurate în Secție, de exemplu sesiunile de informare despre sexualitate, despre boală și tratament etc.„-Mama unei tinere HIV+, Galați

Vin pentru plăcerea de a discuta„-mama unui tanăr HIV+, Galați

Ei se poartă bine cu noi, de fiecare dată ne îndrumă„.-mama unei tinere HIV+, Bacău

Acum 3 luni i-am spus diagnosticul prietenului meu. Și am venit la Gabi [psihopedagogul] și am vorbit cu el și eram foarte bucuroasă. Și m-a ajutat, că m-am descărcat.„-Alina, 16 ani, Bacău

Puteți accesa aici Raportul Programului de Extindere a Rețelei Secțiilor de Zi „Floarea Soarelui”, 2004-2008.

© Romanian Angel Appeal | 1991 - 2017 | Designed by Răzvan Rădulescu

Data privacy information Info Confidențialitate Date
In accordance with the GDPR Regulation, we inform you that this website can collect the following data: Referitor la regulamentul de protecție al datelor, vă informăm că acest site poate colecta următoarele date:
You will find more informations about this accessing the Terms Of Use Citiți informațiile complete accesând Termeni și Condiții
Some of the conditions are required. Please agree with then in order to move forward. Anumite condiții sunt obligatorii. Vă rugăm să le acceptați pentru a putea merge mai departe.