Programul de Extindere a Capacitatii de Consiliere si Testare Voluntara (VCT) a fost lansat in Octombrie 2004 si finalizat in Decembrie 2008, fiind, alaturi de alte programe ale Fundatiei RAA, integrat in cea mai mare parte in cadrul sistemului de sanatate publica.

Finantator: Fondul Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei (Fondul Global), Runda a 2-a.

Partener: Ministerul Sanatatii prin Autoritatile Judetene de Sanatate Publica (ASPJ) din Suceava, Bacau, Constanta, Galati, Braila, Prahova, Dambovita, Sibiu, Brasov, Olt, Dolj, Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Bihor, Cluj şi Bucureşti.

Obiectivele programului au fost structurate pe trei paliere de interventie:

  • scaderea incidentei infecţiei cu HIV in randul populatiei generale, indeosebi in randul tinerilor;
  • cresterea competentelor personalului medical in prevenirea transmiterii, diagnosticarea si monitorizarea infectiei cu HIV;
  • cresterea accesului persoanelor vulnerabile si a celor apartinand unor grupe cu risc crescut la serviciile asigurate de catre centrele de consiliere si testare voluntara.

Programul s-a derulat in stransa legatura si complementaritate cu Programul de Prevenire a Transmiterii Infectiei cu HIV de la Mama la Copil (PMTCT). In cadrul acestor doua programe echipele de coordonare PMTCT/VCT au evaluat locatiile de implementare si le-au selectat pe cele care indeplineau conditiile de eligibilitate, in acestea urmand a fi infiintate Centrele de Consiliere si Testare Voluntara (CCTV).

In cursul anului 2004 echipa RAA a realizat si definitivat o Metodologie de lucru VCT, in concordanta cu prevederile si obiectivele Strategiei Nationale HIV/SIDA 2004-2007 si cu recomandarile internationale in domeniu. Ulterior, aceasta metodologie a fost actualizata si completata in 2006, o atentie speciala fiind acordata consilierii pentru testarea HIV a persoanelor apartinand unor grupuri vulnerabile, asa cum au fost ele definite in Strategia Nationala HIV/SIDA.

In perioada octombrie 2004-august 2005 au fost infiintate 18 Centre de Consiliere si Testare Voluntara (CCTV) in 16 judete si municipiul Bucuresti.

Centrele au fost dotate de catre RAA cu echipamente de birotica, mobilier, consumabile sanitare si de papetarie, inclusiv autoturisme pentru activitatile de outreach din mediul rural sau din localitatile izolate.

A fost definitivata si instalata o baza de date care sa permita centralizarea si prelucrarea datelor statistice conform normelor internationale, aceasta baza de date permitand totodata si acumularea in vederea interpretarii unei cantitati semnificative de informatii legate de incidenta factorilor de risc si a comportamentelor cu risc crescut de infectare HIV/SIDA.

Odata instalata, baza de date realizata de Fundatia RAA a fost donata fiecarui partener, la sfarsitul proiectului, permitand colectarea si interpretarea unei cantitati importante de date legate de comportamentul la risc, asocierea factorilor de risc, trendurile de evolutie ale epidemiei cu HIV, etc. Utilizarea bazei de date RAA va permite ulterior realizarea unor studii de incidenta/prevalenta si a unor studii comportamentale deosebit de utile pentru supravegherea epidemiologica la nivel local si national a epidemiei cu HIV.

Activitatea retelei de CCTV a fost deservita de 35 de asistenti medicali consilieri HIV/SIDA. Au fost selectati pentru a ocupa aceste posturi persoane cu pregatire de asistenti medicali, care sa poata asigura atat consilierea pentru testarea HIV cat si prelevarea si transportul probelor de sange conform normelor epidemiologice in vigoare.

Implementarea la nivel local a programelor PMTCT/VCT a fost supervizata la nivelul locatiilor de implementare de catre 17 coordonatori locali, desemnati de conducerile autoritatilor sanitare judetene.

Echipa de coordonare RAA a organizat si realizat cu echipele locale (consilieri si coordonatori locali) sesiuni initiale de formare rezidentiala si online pentru insusirea unor cunostinte generale despre consilierea centrata pe caz, evaluarea riscului si realizarea unui plan de reducere a comportamentului cu risc crescut de infectare cu HIV. Ulterior au fost organizate si sesiuni anuale (2005,2006 si 2007) de instruire (follow up) destinate insusirii unor tehnici de consiliere de grup si consiliere pentru persoanele care apartin unor grupuri la risc ( persoane care practica sexul comercial, utilizatori de droguri injectabile, tineri, copiii strazii, etc).

Prin parteneriatul dintre RAA si Ministerul Sanatatii Publice a fost asigurata gratuitatea a doua testari HIV /an /persoana din populatia generala, aceasta facilitate constituind o puternica motivatie pentru accesarea serviciilor de consiliere si testare HIV.

Echipa de coordonare RAA a acordat o importanta deosebita activitatilor IEC (Informare, Educare, Comunicare). In acest sens au fost realizate si distribuite 2.100.000 pliante, 67.000 de brosuri pentru adolescenti, 65.000 brosuri pentru adulti, 16.000 de postere, 2.800 de pachete promotionale.

Sloganul campaniilor de promovare a fost: ” HIV nu se vede, dar exista. Testeaza-te!”.

Continutul si forma de prezentare a acestor materiale informative a fost adaptata grupului tinta caruia i-au fost destinate.

In organizarea si desfasurarea activitatilor de promovare a beneficiilor accesarii CCTV o contributie semnificativa l-au avut si partenerii si colaboratorii locali ai RAA.

Desfasurarea in cele mai bune conditii a acestor activitati de promovare a fost consecinta stabilirii unor parteneriate locale cu Departamentele de Promovarea Sanatatii din Autoritatile de Sanatate Publica Judetene, Igiena Scolara, Inspectoratele Scolare Judetene, Centrele Judetene de Asistenta Psiho-Pedagogica, Directiile Generale Judetene de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Rectoratele Universitare, Primariile si Consiliile Locale si Judetene, Asociatiile Studentesti, Centrele de Planificare Familiala, ONG si asociatii locale active in domeniul HIV/SIDA.

Programul VCT implementat de RAA a introdus in practica curenta conceptul consilierii pre si post testare precum si al consimtamantului scris al persoanei consiliate in vederea testarii HIV.

Pentru prima oara, in multe judete, clientii CCTV au avut posibilitatea sa obtina informatii corecte si complete despre infectia cu HIV, modalitati de transmitere si de prevenire, evaluare personalizata a factorilor de risc si plan adaptat de reducere a frecventei comportamentului cu risc crescut de infectare cu HIV.

In intervalul octombrie 2004 – decembrie 2008, peste 40.000 de persoane din populatia generala au fost consiliate si testate in Centrele de Consilire si Testare Voluntara infiintate de RAA. Peste 80% dintre persoanele consiliate pre-testare au beneficiat si de consiliere post-testare. Persoanele testate care au fost diagnosticate cu infectie HIV au fost referite catre serviciile de asistenta medicala si suport psiho-social infiintate de RAA (reteaua Sectiilor de zi).

Un alt concept inovator al programului VCT l-a constituit, ca si in cazul programului PMTCT, asistenta multidisciplinara asigurata de catre grupurile de interventie locale. Din componenta acestor grupuri de intervenţie fac parte medici de diferite specialitati (medic de familie, infectionist, medic specialist planning familial, specialist OG, dermato-venerolog, epidemiolog) precum si asistenti sociali si psihologi.

Reteaua Sectiilor de Zi „Floarea Soarelui” a asigurat asistenta medicala si suportul specializat psiho-social al persoanelor depistate cu infectie HIV si al familiilor acestora. In cea mai mare parte, cazurile diagnosticate prin CCTV au fost preluate de catre echipele Sectiilor de Zi.

RAA a creat astfel premizele asigurarii accesului egal si nediscriminatoriu al persoanelor seropozitive la servicii medicale si de suport de calitate.

In scopul perfectionarii continue si asigurarii celor mai favorabile premise de implementare a programului, RAA a solicitat o evaluare externa pentru programele PMTCT si VCT.

In raportul intocmit la sfarsitul vizitei sale, evaluatorul extern, dr.Katinka de Vries, a evidentiat rezultatele obtinute de catre RAA si a recomandat replicarea modelului in toate judetele din Romania dar si in regiune.

De experienta si expertiza RAA in implementarea unui program de consiliere si testare voluntara au beneficiat si alte tari din regiune: Rep. Moldova, Ucraina, Serbia, modelele de interventie dezvoltate de RAA fiind deosebit de apreciate.

O preocupare constanta a RAA a fost aceea ce a asigura calitatea serviciilor oferite de catre CCT. In acest sens echipa RAA a realizat un pachet de instrumente de M&E pentru asigurarea calitatii (fise de evaluare a abilitatilor consilierului, fise de evaluare a sesiunilor de consiliere pre-test, post-test pentru rezultat pozitiv, pentru rezultat negativ, chestionare de evaluare a gradului de satisfactie al clientului).

Instrumentele pentru asigurarea calitatii au fost avizate de catre partenerii locali (Autoritatile de Sanatate Publica Judetene) si implementarea lor a inceput in cursul trimestrului 3 al anului 2006.

Semnificative au fost si aprecierile de care s-au bucurat serviciile de consiliere oferite in cadrul programului VCT:

„Mi-a placut foarte mult consilierea…Cred ca multi s-ar hotari sa vina la centru, ar primi informatii importante despre test, despre rezultat…Am fost uimit ca m-au consiliat si cand am fost sa ridic rezultatul, dar nu mi-a fost teama sa discut cu consilierul…” (barbat, 23 ani, client VCT, participant focus – group)

„Consilierii au fost prietenosi, m-am simtit confortabil discutand cu ei…

„[Serviciul VCT] e mult mai bun decat alte servicii! […] si am fost uimita ca este gratuit” (femeie, 21 ani, client VCT, participant focus – group).

„Este foarte important ca centrele de consiliere si testare RAA sa continue sa existe. Testarea este, in mod dovedit, o strategie esentiala in prevenirea raspindirii infectiilor HIV. Centrele RAA functioneaza eficient, profesional, au personal instruit si dedicat. In acelasi timp, fac parte dintre nu foarte numeroasele centre de acest gen care sint pe deplin pregatite sa ofere servicii de testare si consiliere grupurilor vulnerabile. In ceea ce priveste categoria barbatilor care fac sex cu barbati, personalul centrelor RAA este instruit si pregatit sa ofere consiliere adecvata acestui grup si contribuie, astfel, in cel mai concret mod, la reducerea numarului de infectari noi. Acest lucru afecteaza in bine, la rindul sau, starea de sanatate a populatiei generale. Cu costuri relativ mici, in comparatie cu sumele si volumul de munca si energie investit in aceste centre, ministerul poate continua un proiect cu un impact major in prevenirea raspindirii virusului HIV. Sper din toata inima ca acesta va fi cursul evenimentelor in viitor”. (T.K., membru ONG partener)

Informatii suplimentare despre programul VCT puteti obtine accesand Raportul de proiect VCT.

© Romanian Angel Appeal | 1991 - 2017 | Designed by Răzvan Rădulescu

Data privacy information Info Confidențialitate Date
In accordance with the GDPR Regulation, we inform you that this website can collect the following data: Referitor la regulamentul de protecție al datelor, vă informăm că acest site poate colecta următoarele date:
You will find more informations about this accessing the Terms Of Use Citiți informațiile complete accesând Termeni și Condiții
Some of the conditions are required. Please agree with then in order to move forward. Anumite condiții sunt obligatorii. Vă rugăm să le acceptați pentru a putea merge mai departe.