Programul de asistență stomatologică și dermatologică prin Unitatea Mobilă (UM) a fost lansat în iulie 2000, beneficiind inițial de o finanțare din partea Băncii Mondiale, continuată ulterior de suportul financiar asigurat de către Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, TB și Malariei, Runda a 2-a. Programul a fost finalizat la 31 decembrie 2007.

Partener al Fundației RAA în implementarea programului de asistență dermato-stomatologică prin UM a fost Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof.dr. Matei Bals”.

Demarat în iulie 2000, proiectul UM reprezintă una dintre inițiativele Fundației RAA de a veni în întâmpinarea nevoilor beneficiarilor săi, asigurând servicii de asistență medicală dermatologică și stomatologică pentru pacienții infectați cu HIV/SIDA.

Acest program s-a adresat în mod special persoanelor care trăiesc cu infecție HIV/SIDA și care au fost supuse unui tratament discriminatoriu din partea rețelei publice medicale sau care domiciliază în zone izolate, cu acces dificil la asistență medicală specializată. Totodată programul a reprezentat o oportunitate de informare și educare a personalului medical cu privire la prevenirea transmiterii infecției cu HIV în practica medicală prin respectarea și punerea în practică în toate situațiile a precauțiilor universale.

Unul dintre elementele cheie ale succesului înregistrat de programul UM a fost crearea unei rețele de 60 de medici specialiști, dermatologi și stomatologi, care au asigurat, prin intermediul Unității Mobile, servicii medicale gratuite persoanelor seropozitive.

Specialiștii au fost selectați la nivelul fiecărei locații de implementare a programului UM din cadrul rețelei medicale locale. O parte dintre acești medici au continuat să ofere servicii medicale persoanelor care trăiesc cu infecție HIV, în cabinetele proprii, și după plecarea UM.

Serviciile medicale asigurate prin intermediul UM s-au adresat, în primul rând, persoanelor care trăiesc cu infecție HIV/SIDA și care necesitau asistență medicală de specialitate, dermatologică și stomatologică, precum și celor care domiciliază în una din cele 26 de locații în care UM și-a desfășurat activitatea și totodată și populația generală din localitățile respective.

Implementarea cu succes a programului UM a fost sprijinită de rețeaua Secțiilor de Zi „Floarea Soarelui-Smile”, a spitalelor județene, municipale, de pediatrie și de boli infecțioase, precum și de către autoritățile medicale județene.

Totodată, programul UM a oferit medicilor colaboratori posibilitatea de a acorda asistență medicală la un nivel calitativ deosebit, utilizând materiale și instrumentar performant și beneficiind de instruire în însușirea și aplicarea unor practici preventive care reduc riscul de expunere profesională la HIV/SIDA. Implicarea lor la proiectul UM a reprezentat, din acest motiv, o oportunitate deosebită de a se familiariza cu practica medicală de specialitate la standarde calitative deosebite, precum și cu creșterea competențelor profesionale în ceea ce privește managementul cazurilor de infecție cu HIV.

Prin intermediul UM, peste 3000 pacienți infectați cu HIV au beneficiat de asistență medicală la standarde calitative deosebite, în unitatea mobilă realizându-se în 7 ani peste 16.000 de consultații și intervenții stomatologice și dermatologice.

De asemenea, programul UM a asigurat formarea celor peste 80 de medici colaboratori, sesiuni de educare și informare pentru sănătate a tinerilor beneficiari, dar și a populației generale cu privire la respectarea igienei orale, prevenirea transmiterii ITS și alte informații de actualitate.

Din multe puncte de vedere, UM a fost deopotrivă un spital dar și o școală. Un loc în care pacienții infectați cu HIV au fost tratați cu respect și demnitate, fără discriminare și fără limitarea accesului la cele mai bune îngrijiri medicale. Un loc unde au putut pune întrebări și primi răspunsuri în legătură cu evoluția bolii lor. Unde li s-a acordat o șansă în plus la sănătate și la o viață demnă. Un pas către o normalitate pe care ne-o dorim cu toții.

Totodată, UM a reprezentat o școală la care și-au putut desăvârși pregătirea profesională specialiștii din domeniul medical. Unde s-au putut familiariza cu instrumentar medical de intervenție și tehnici inovatoare, unde au putut dobândi abilități practice deosebite, beneficiind de suportul constant, profesionist, al echipei RAA.

Mai jos sunt prezentate câteva din gândurile tinerilor beneficiari ai serviciilor gratuite oferite de Unitatea Mobilă:

Atât timp cât este vorba de sănătatea mea și se poate rezolvă cu ajutorul vostru este totul bine din toate punctele de vedere. Va mulțumesc că existați!„-Alice, 16 ani, Iași

Modul cum vorbiți cu pacienții este foarte bine și-i incurajati…„- Radu, 17 ani, Piatra Neamț

Îmi place cu este dotat T.I.R- ul [ Unitatea Mobilă], cum se comportă angajații, felul în care lucrează„-Silvia, 18 ani, Timișoara

Notele pe care le-am dat sunt maxime deoarece domnișoarele care s-au ocupat de mine în fiecare an au fost foarte drăguțe și înțelegătoare, m-au ajutat să îmi treacă frică„-Ilie, 17 ani, Brăila

Și mărturia unui medic stomatolog care spune:

După un număr de ani atât de mare de colaborare nu am sesizat nici un aspect negativ în ceea ce privește profesionalismul personalului RAA și colaborarea dintre RAA și noi, cei de la Timișoara. Notele scrise în tabel nu sunt o manifestare a unei complezente (care nu mă caracterizează), ci rezultatul acestor ani de colaborare.”-Dr. Dan Dragomirescu, Timișoara.

Informații suplimentare legate de programul UM puteți obține consultând  Raportul Final de Proiect.

© Romanian Angel Appeal | 1991 - 2017 | Designed by Răzvan Rădulescu

Data privacy information Info Confidențialitate Date
In accordance with the GDPR Regulation, we inform you that this website can collect the following data: Referitor la regulamentul de protecție al datelor, vă informăm că acest site poate colecta următoarele date:
You will find more informations about this accessing the Terms Of Use Citiți informațiile complete accesând Termeni și Condiții
Some of the conditions are required. Please agree with then in order to move forward. Anumite condiții sunt obligatorii. Vă rugăm să le acceptați pentru a putea merge mai departe.