Programul de asistenta stomatologica si dermatologica prin Unitatea Mobila (UM) a fost lansat in iunie 2001, beneficiind initial de o finantare din partea Bancii Mondiale, conitnuata ulterior de suportul financiar asigurat de catre Fondul Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, TB si Malariei, Runda a 2-a. Programul a fost finalizat la 31 decembrie 2007.

Partener al Fundatiei RAA in implementarea programului de asistenta dermato-stomatologica prin UM a fost Institutul National de Boli Infectioase „Prof.dr. Matei Bals”.

Demarat in iulie 2000, proiectul UM reprezinta una dintre initiativele Fundatiei RAA de a veni in intampinarea nevoilor beneficiarilor sai, asigurand servicii de asistenta medicala dermatologica si stomatologica pentru pacientii infectati cu HIV/SIDA.

Acest program s-a adresat in mod special persoanelor care traiesc cu infectie HIV/SIDA si care au fost supuse unui tratament discriminatoriu din partea retelei publice medicale sau care domiciliaza in zone izolate, cu acces dificil la asistenta medicala specializata. Totodata programul a reprezentat o oportunitate de informare si educare a personalului medical cu privire la prevenirea transmiterii infectiei cu HIV in practica medicala prin respectarea si punerea in practica in toate situatiile a precautiilor universale.

Unul dintre elementele cheie ale succesului inregistrat de programul UM a fost crearea unei retele de 60 de medici specialisti, dermatologi si stomatologi, care au asigurat, prin intermediul Unitatii Mobile, servicii medicale gratuite persoanelor seropozitive.

Specialistii au fost selectati la nivelul fiecarei locatii de implementare a programului UM din cadrul retelei medicale locale. O parte dintre acesti medici au continuat sa ofere servicii medicale persoanelor care traiesc cu infectie HIV, in cabinetele proprii, si dupa plecarea UM.

Serviciile medicale asigurate prin intermediul UM s-au adresat, in primul rand, persoanelor care traiesc cu infectie HIV/SIDA si care necesitau asistenta medicala de specialitate, dermatologica si stomatologica, precum si celor care domiciliaza in una din cele 26 de locatii in care UM si-a desfasurat activitatea si totodata si populatia generala din localitatile respective.

Implementarea cu succes a programului UM a fost sprijinita de reteaua Sectiilor de Zi „Floarea Soarelui-Smile”, a spitalelor judetene, municipale, pediatrie si de boli infectioase, precum si de catre autoritatile medicale judetene.

Totodata, programul UM a oferit medicilor colaboratori posibilitatea de a acorda asistenta medicala la un nivel calitativ deosebit, utilizand materiale si instrumentar performant si beneficiind de instruire in insusirea si aplicarea unor practici preventive care reduc riscul de expunere profesionala la HIV/SIDA. Implicarea lor la proiectul UM a reprezentat, din acest motiv, o oportunitate deosebita de a se familiariza cu practica medicala de specialitate la standarde calitative deosebite, precum si cu cresterea competentelor profesionale in ceea ce priveste managementul cazurilor de infectie cu HIV.

Prin intermediul UM, peste 1.100 pacienti infectati cu HIV au beneficiat de asistenta medicala la standarde calitative deosebite, in unitatea mobila realizandu-se peste 2.300 interventii stomatologice si dermatologice.

De asemenea, programul UM a asigurat formarea celor peste 80 de medici colaboratori, sesiuni de educare si informare pentru sanatate a tinerilor beneficiari, dar şi a populatiei generale cu privire la respectarea igienei orale, prevenirea transmiterii ITS si alte informatii de actualitate.

Din multe puncte de vedere, UM a fost deopotriva un spital dar si o scoala. Un loc in care pacientii infectati cu HIV au fost tratati cu respect si deminitate, fara discriminare si fara limitarea accesului la cele mai bune ingrijiri medicale. Un loc unde au putut pune intrebari si primi raspunsuri in legatura cu evolutia bolii lor. Unde li s-a acordat o sansa in plus la sanatate si la o viata demna. Un pas catre o normalitate pe care ne-o dorim cu totii.

Totodata, UM a reprezentat o scoala la care si-au putut desavarsi pregatirea profesionala specialistii din domeniul medical. Unde s-au putut familiariza cu tehnici si instrumentar medical de interventie, inovatoare, unde au putut dobandi abilitati practice deosebite, beneficiind de suportul constant, profesionist, al echipei RAA.

Mai jos sunt prezentate cateva din gandurile tinerilor beneficiari ai serviciilor gratuite oferite de Unitatea Mobila:

„Atat timp cat este vorba de sanatatea mea şi se poate rezolva cu ajutorul vostru este totul bine din toate punctele de vedere. Va multumesc ca existati!” – Alice, 16 ani, Iasi

„Modul cum vorbiti cu pacientii este foarte bine si-i incurajati…– Radu, 17 ani, Piatra Neamt

” Îmi place cu este dotat T.I.R- ul [ Unitatea Mobila], cum se comporta angajatii, felul in care lucreaza” – Silvia, 18 ani, Timisoara

Notele pe care le-am dat sunt maxime deoarece domnisoarele care s-au ocupat de mine in fiecare an au fost foarte dragute si intelegatoare, m-au ajutat sa imi treaca frica” – Ilie, 17 ani, Braila

Si marturia unui medic stomatolog care spune:

Dupa un numar de ani atat de mare de colaborare nu am sesizat nici un aspect negativ in ceea ce priveste profesionalismul personalului RAA si colaborarea dintre RAA si noi, cei de la Timisoara. Notele scrise in tabel nu sunt o manifestare a unei complezente (care nu ma caracterizeaza), ci rezultatul acestor ani de colaborare. – Dr. Dan Dragomirescu, Timisoara.

Informatii suplimentare legate de programul UM puteti obtine consultand Raportul Final de Proiect.

© Romanian Angel Appeal | 1991 - 2017 | Designed by Răzvan Rădulescu

Data privacy information Info Confidențialitate Date
In accordance with the GDPR Regulation, we inform you that this website can collect the following data: Referitor la regulamentul de protecție al datelor, vă informăm că acest site poate colecta următoarele date:
You will find more informations about this accessing the Terms Of Use Citiți informațiile complete accesând Termeni și Condiții
Some of the conditions are required. Please agree with then in order to move forward. Anumite condiții sunt obligatorii. Vă rugăm să le acceptați pentru a putea merge mai departe.