Programul de Educatie Medicala Continua (EMC) a fost initiat in cursul anului 2000, beneficiind la inceput de finantare din partea Biroului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), caruia i s-au adaugat ulterior diferiti alti finantatori.

Scopul acestui program de formare profesionala continua a fost initial acela de a contribui la cresterea competentelor profesionale ale personalului medical de toate nivelele in prevenirea eficienta a infectiei cu HIV/SIDA si in asigurarea unor ingrijiri medicale de calitate acordate persoanelor afectate de aceasta maladie.

Ulterior, domeniului prevenirii si tratamentului infectiei cu HIV/SIDA i s-au adaugat si alte arii medicale de interes, complementare, care au asigurat o abordare profesionista, multidisciplinara, a pacientului cu infectie HIV/SIDA. Totodata, cursurile EMC au contribuit la imbunatatirea cunostintelor personalului din reteaua sanitara referitoare la prevenirea transmiterii infectiei cu HIV/SIDA in practica medicala, prin aplicarea corecta, in toate situatiile, a precautiilor universale.

Finantatori: Fundatia Franco Moschino, Italia si Fondul Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei (Fondul Global).

Parteneri stiintifici:

– Institutul National de Boli Infectioase „Prof.dr. Matei Bals”, Bucuresti

– Universitatea de Studii Medicale din Padova, Clinica de Pediatrie, Italia

Programul de formare profesionala continua a personalului sanitar beenficiaza de acreditare din partea Colegiului Medicilor din Romania, Colegiului Medicilor Dentisti din Romania si Ordinului Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor din sistemul sanitar din Romania.

Conceput initial ca suport pentru implementarea programelor de Extindere a Capacitatii de Consiliere si Testare Voluntara si a celui de Prevenire a Transmiterii Infectiei cu HIV de la Mama la Copil, programul EMC a depasit cu mult granitele de interes previzonate, atat ca numar de cursanti certificati cat si ca tematica abordata.

Numai in perioada 2004-2007 un numar de peste 44.000 de cursanti au absolvit cel putin unui dintre cele 15 module de curs pe tematica HIV/SIDA, oferite la www.hivability.ro. Oferta de module de curs a fost completata de alte 9 module, oferite prin intermediul www.hivacademy.ro si a unui modul oferit prin www.medability.ro (cu sponsorizarea NIVEA Baby).

In prezent oferta de cursuri disponibile prin www.medability.ro este mult mai variata, venind in intampinarea nevoilor de formare profesonala continua a personalului medical, aflate intr-o permanenta evolutie si schimbare.

Dupa parcurgerea modulelor, cursantii sunt supusi unui examen final, in vederea certificarii si a creditarii din partea colegiilor profesionale carora le apartin. Procesul de formare profesionala continua permite un orar de instruire foarte flexibil, realizand o economie importanta de timp si resurse. Aceste aspecte au reprezentat un factor motivational important, reflectat prin numarul foarte mare de specialisti si viitori specialisti care au urmat cursurile EMC.

Beneficiari:

– personalul medical de toate gradele;

– biochimisti, biologi si chimisti din sistemul sanitar;

– personal medical din reteaua de medicina dentara.

Cateva dintre cursurile EMCD puse la dispozitie de catre Fundatia RAA:

 • Wheezingul recurent (WR) la copilul cu vârsta mai mică de şase ani.
  Definiţie, evaluare şi tratament.
 • Diagnosticul prenatal şi anomaliile coromozomiale.
 • Tulburari de somn la copii şi adolescenţi.
 • Semiologia neurologica 1 –
  Examenul neurologic la copilul mare.
 • Semiologia neurologică: cum se realizează examenul neurologic
  la copilul mare(2).
 • Cefaleea la copii şi adolescenţi. Epidemiologie şi algoritm de diagnostic diferenţial.
 • Spirometrie.
 • Cefaleea la copii şi adolescenţi. Tratament farmacologic şi non-farmacologic.
 • Aritmii fetale: diagnostic şi principii terapeutice.
 • Ecocardiografia fetala: indicaţii şi aspecte tehnice.
 • Comunicarea in diagnosticul prenatal.
 • Analgezia şi sedarea în cursul procedurilor invazive la nou-născut.
 • Varsta maternă şi dublul-test.
 • Metode non-invazive de evaluare a markerilor inflamatiei bronsice.
 • Un nou-născut cu fontanelă anterioară bombată: caz clinic.
 • Explorarea funcţiei respiratorii conduce la diagnostic.
 • Elemente de dermato-pediatrie: particularităţi privind îngrijirile
  curente şi dermatozele frecvente.

Mai multe informatii despre programul de formare medicala continua (EMC) si despre cursurile disponibile puteti obtine accesand www.medability.ro !

Din feedback-ul a peste 40.000 de cursanti am extras cateva mesaje (www.hivability.ro):

1.”mi-au fost de mare folos aceste cursuri, daca mergeam la un curs oral nu ma alegeam cu atatea cunostinte. Multumim ca v-ati gandit sa creati acest mod de EMC. Este foarte util, asteptam si alte cursuri.”

2.”Sper sa mai organizati si alte cursuri care odata te pun in actualitate cu subiecte din medicina, apoi iti poti rezolva punctele de care ai nevoie pentru OAMMR. Continuati ca e bine ….”

3. „sunt foarte importante cursurile deoarece spre deosebire de cele orale unde prezentarea este sumara, aici le poti reciti si revedea de cate ori ai timp si doresti astfel ca beneficiile sunt maxime, si aici ma refer la notiunea de educatie medicala continua. Va multumim ca existati.”

4.”sunteti de toata isprava! BRAVO!”

© Romanian Angel Appeal | 1991 - 2017 | Designed by Răzvan Rădulescu

Data privacy information Info Confidențialitate Date
In accordance with the GDPR Regulation, we inform you that this website can collect the following data: Referitor la regulamentul de protecție al datelor, vă informăm că acest site poate colecta următoarele date:
You will find more informations about this accessing the Terms Of Use Citiți informațiile complete accesând Termeni și Condiții
Some of the conditions are required. Please agree with then in order to move forward. Anumite condiții sunt obligatorii. Vă rugăm să le acceptați pentru a putea merge mai departe.