img-0

Avand in vedere viitoarea preluare, de catre Letonia, in 2015, a presedintiei Consiliului Uniunii Europene, la sfarsitul lunii martie a acestui an 34 de organizatii ale societatii civile europene, dintre care 4 din Romania – Fundatia Romanian Angel Appeal, Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta, Carusel si Centrul de Dezvoltare in Sanatate – AFI, au adresat Primului Ministru leton o scrisoare deschisa prin care i-au cerut sa faca de urgenta o prioritate din problematica tuberculozei (TB) si a tuberculozei multidrog rezistente (TB-MDR), in cadrul programului presedintiei tarii sale la Consiliul UE.

Cererea catre premierul leton, a celor 34 de organizatii din 16 tari europene, nu este intamplatoare. Ea vine pe fondul celor mai recente date furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru Europa dar si al progreselor inregistrate de Letonia, in ultimii ani, in domeniul controlului TB.

Desi estimarile globale arata ca, incepand din 2000, rata TB se afla in scadere, mortalitatea prin TB reprezinta 40% din totalul deceselor cauzate de bolile transmisibile si reprezinta cea mai frecventa cauza a decesului in randul populatiei cu HIV/SIDA. Numai in 2012, 360.000 de persoane au dezvoltat TB si 40.000 au murit din cauza acestei afectiuni.

In 2012, conform statisticilor OMS, in regiunea Europeana a OMS era estimat a fi diagnosticate 74.000 de cazuri de TB-MDR reprezentand un sfert din povara globala a TB-MDR, desi populatia acestor state reprezinta 13% din populatia lumii. 15 din cele 27 de tari cu o rata crescuta a TB-MDR din intreaga lume sunt tari din regiunea Europeana a OMS, iar 5 dintre acestea (inclusiv Letonia) sunt tari membre ale Uniunii Europene.

In ceea ce priveste costurile cu TB in Uniunea Europeana, un studiu recent la care face trimitere scrisoarea estimeaza ca acestea se ridica la 5,9 miliarde de euro pe an, incluzand atat costurile directe cu sistemele de sanatate cat si costurile indirecte, reprezentate de scaderea/lipsa productivitatii pacientilor cu TB.

Retragerea treptata a donatorilor internationali precum FG (Fondul Global de lupta impotriva HIV/SIDA, TB si Malariei) si USAID (United States Agency for International Development), a facut sa creasca riscul raspandirii, la scara si mai mare, a TB-MDR in Uniunea Europeana, daca statele nu fac eforturi, la randul lor, si nu iau masuri.

In scrisoarea adresata premierului leton se mai arata ca TB nu este o problema izolata, regasita doar in statele afectate din Uniunea Europeana si din vecinatati. Si tari din Europa de Vest, precum Franta sau Italia, se confrunta cu o crestere a poverii TB in sistemele lor de sanatate, caci cetateni europeni si din tari vecine cauta aici, cu disperare, tratamente care nu sunt disponibile in tarile lor. Londra are cea mai mare rata de TB din Europa de Vest, cu zone in care rata este chiar de trei ori mai ridicata decat media din Europa. In Portugalia, tuberculoza a luat amploare din cauza crizei economice. Reducerea resurselor disponibile si omniprezenta problemei la nivel regional au facut ca nevoia de actiune politica in Europa sa fie de imediata actualitate, acum mai mult decat oricand.

Semnatarii scrisorii cred cu tarie ca prioritizarea problematicii TB si leadership-ul politic European ar putea, in completarea eforturilor statelor membre, sa ajute la scaderea epidemiei atat in Uniunea Europeana cat si in tarile invecinate. Cu atat mai mult cu cat rezultatele intalnirilor preliminare de la Bruxelles, cu reprezentanti ai mai multor state membre, arata ca o astfel de initiativa ar fi foarte bine primita in Uniunea Europeana.

Scrisoarea in original, disponibila aici.

Pentru mai multe detalii va rugam contactati:

Silvia Asandi, Director General al Fundatiei Romanian Angel Appeal
Tel: 0726.266.239
e-mail: sivia.asandi@raa.ro

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991