Programele de educatie si preventie pentru tinerii care traiesc cu infectia HIV au fost initiate in cursul anului 2001 si finalizate in martie 2007.

Un studiu realizat de Fundatia RAA in 2001 releva faptul ca 67% dintre cei 2.500 de copii si tineri adolescenti beneficiari ai Sectiilor de Zi „Floarea Soarelui-Smile” nu-si cunosteau diagnosticul de infectie HIV. Conform legislatiei in vigoare, medicul nu-i poate dezvalui unui copil sau tanar cu varsta mai mica de 18 ani nici o informatie legata de sanatatea sa, decat cu acordul parintilor sau al tutorelui legal.

Cei mai multi dintre parintii copiilor seropozitivi care au beneficiat de serviciile Sectiilor de Zi au ales sa nu le comunice acestora diagnosticul de infectie cu HIV, de teama unor reactii de respingere din partea scolii, a colegilor, a societatii in general. O alta temere a parintilor a fost reactia pe care copiii si in special tinerii o pot avea la aflarea vestii ca sunt seropozitivi, ceea ce implicit ar reduce complianta acestora la tratament si ar conduce la agravarea simptomatologiei specifice maladiei HIV. Teama de discriminare, marginalizare, respingere din partea scolii si a comunitatii din care fac parte, teama de o reactie intensa si greu de controlat la aflarea diagnosticului de infectie cu HIV, toate acestea au concurat la luarea de catre parinti si tutori a deciziei de a amana sau a evita dezvaluirea statusului HIV pentru copiii si adolescentii seropozitivi.

Odata cu debutul vietii sexuale, tinerii care nu-si cunosteau diagnosticul de infectie cu HIV puteau raspandi in mod involuntar boala partenerilor lor. Acesta a reprezentat, de altfel, unul dintre motivele principale pentru care Fundatia RAA a decis initierea unui program dedicat dezvaluirii diagnosticului de infectie cu HIV tinerilor seropozitivi, incurajand totodata asumarea unui comportament responsabil, cu risc scazut de a transmite HIV partenerilor, precum si pentru prevenirea altor infectii cu transmitere sexuala.

Scopul principal al proiectului Fundatiei RAA fost acela de a sprijini si facilita comunicarea diagnosticului de infectie cu HIV copiilor / tinerilor seropozitivi de catre parintii sau familiile acestora, prin dezvoltarea unei retele de servicii care sa poata asigura suportul psihologic si social atat pentru aparatinatori cat si pentru tinerii seropozitivi.

Beneficiarii proiectului:

  • copiii si tinerii care traiesc cu infectie HIV si care nu-si cunosteau diagnosticul in momentul includerii lor in proiect;
  • parintii si familiile copiilor/tinerilor seropozitivi;
  • personalul medical si psiho-social implicat in asistenta de specialitate a copiilor si tinerilor infectati cu HIV/SIDA.

Proiectul destinat dezvaluirii diagnosticului de infectie cu HIV/SIDA a inclus 3 componente majore:

1. Dezvaluirea diagnosticului

Dezvaluirea diagnosticului presupune un proces de lunga durata, un rol deosebit de important avandu-l personalul de asistenta psihologica din Sectiile de Zi. Pe parcursul acestei perioade, psihologul a sustinut mai multe intalniri si sesiuni de consiliere in care a abordat impreuna cu parintii subiectul comunicarii diagnosticului de infectie cu HIV copilului sau adolescentului.

In timpul acestor sesiuni specialistul a explorat o serie de aspecte cum ar fi: motivele pentru care parintii au refuzat dezvaluirea diagnosticului, reactia pe care parintii o estimeaza din partea copilului, temerile parintilor, alegerea modalitatii de comunicare a diagnosticului, alegerea momentului potrivit, precum si tipul de relatie de comunicare pe care parintii o au cu copilul lor.

Concomitent, psihologul a avut o serie de intalniri separate cu adolescentul sau copilul in cauza, incercand sa afle cat de bine comunica acesta cu parintii, cat de mult/putin stie despre boala sa, ce tip de reactie este estimata la comunicarea diagnosticului.

Psihologul, medicul si asistentul social s-au aflat permanent alaturi de parintii si familia copiilor / adolescentilor seropozitivi, oferindu-le acestora intreg suportul, intelegerea si sustinerea necesare.

2. Taberele de suport post-comunicare diagnostic

Aceste tabere au fost organizate pentru tinerii aflati imediat dupa aflarea diagnosticului, pentru a reduce izolarea la care acestia apeleaza frecvent dupa aflarea vestii ca sunt seropozitivi, pentru a-i incuraja sa se cunoasca unii pe ceilalti, sa schimbe idei si impresii, sa comunice si sa se poata sustine reciproc.

In tabara, aflati intr-un mediu prietenos si beneficiind de suportul specialistilor, tinerii seropozitivi au luat parte la intalniri si ateliere de lucru care au abordat teme de mare interes pentru ei: prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala, prevenirea consumului de droguri si a riscurilor asociate, comunicarea si dezvaluirea diagnosticului de seropozitivitate partenerului / partenerei (acceptare, planuri de viitor) si discriminarea (cum imi pot pastra prietenii).

3. Educatia intre egali (peer-to-peer education)

Aceasta ultima componenta a proiectului a fost adaugata in cursul anului 2005 si a urmarit instruirea si formarea unor educatori intre egali din randul tinerilor seropozitivi pentru a putea deveni peer-educators pentru ceilalti tineri seropozitivi si pentru comunitate.

Pe parcursul a doua tabere, organizate in vara anului 2005, tinerii selectati din 12 judete au avut posibilitatea de a-si dezvolta abilitatile de comunicare, relationare, negociere, etc.

Pana la finalul proiectului, peste 1.600 de tineri au fost evaluati si integrati in proiect, 800 dintre acestia urmand toate etapele necesare dezvaluirii diagnosticului. 314 adolescenti, provenind din 12 judete, au luat parte la 12 tabere special organizate pentru ei.

Totodata, proiectul a permis elaborarea unei Metodologii de lucru, a unor instrumente de lucru foarte utile specialistilor, precum si lucrari de specialitate si ghiduri de referinta in asistenta psiho-sociala a copilului/adolescentului cu infectie HIV.

Pentru informatii suplimentare legate de program si de rezultatele sale, puteti consulta Raportul final de proiect.

© Romanian Angel Appeal | 1991 - 2017 | Designed by Răzvan Rădulescu

Data privacy information Info Confidențialitate Date
In accordance with the GDPR Regulation, we inform you that this website can collect the following data: Referitor la regulamentul de protecție al datelor, vă informăm că acest site poate colecta următoarele date:
You will find more informations about this accessing the Terms Of Use Citiți informațiile complete accesând Termeni și Condiții
Some of the conditions are required. Please agree with then in order to move forward. Anumite condiții sunt obligatorii. Vă rugăm să le acceptați pentru a putea merge mai departe.