img-0

Fundatia Romanian Angel Appeal, OMV Petrom si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Prahova au lansat programul „Viata independenta”, prin care 30 de copii de la Complexul de Servicii Comunitare (C.S.C.) « Sf. Filofteia » din Campina vor fi pregatiti in vederea insusirii de abilitati pentru viata in afara institutiei. Programul are o durata de 7 luni (februarie – august 2013) si se va incheia cu o tabara, la pregatirea si organizarea careia vor participa inclusiv copiii inscrisi in proiect.

In primele luni, acestia vor fi provocati sa exploreze, prin activitati, jocuri si concursuri, aspecte legate de viata independenta in afara institutiei (valori asociate vietii in comunitate, abilitati necesare traiului in afara institutiei, reguli de comunicare si relationare, cunostinte necesare etc).

La finalul programului, copiii vor merge intr-o tabara de vara, de 5 zile, organizata intr-o zona de munte, care le va oferi ocazia sa aplice cunostintele dobandite si sa-si exerseze deprinderile formate in cadrul proiectului. Programul taberei va include, pe langa activitati recreative si sportive, workshopuri legate de viata independenta, explorand asteptarile legate de viitor si gradul de pregatire al copiilor pentru asumarea responsabilitatilor vietii intr-un mediu diferit de cel institutional.

Toate activitatile sunt derulate cu sprijinul voluntarilor Fundatiei Romanian Angel Appeal, echipei Complexului de Servicii Comunitare „Sf. Filofteia” Campina si voluntarilor OMV Petrom.

„Unul dintre obiectivele Complexului de Servicii Comunitare „Sf. Filofteia” Campina este pregatirea copiilor pentru viata independenta. Activitatile ce urmeaza sa fie desfasurate in cadrul proiectului raspund nevoilor lor. Interactiunea cu voluntarii din cadrul proiectului si activitatile propuse completeaza sprijinul oferit pentru dezvoltarea comunicarii, rezolvarea de probleme, interactiunile sociale ale copiilor, dezvoltarea personala”, declara Monica Dobre, Sef C.S.C. „Sf. Filofteia” Campina.

Printre temele care vor fi abordate in cadrul workshop-urilor ce vor fi derulate cu copiii, se numara:

  • Comunicarea si lucrul in echipa,
  • O zi in afara institutiei (activitati, interactiuni, responsabilitati),
  • Modalitati de a face fata presiunii celor din jur,
  • Gestionarea banilor (a bugetului personal),
  • Modele de succes (oameni care au crescut in centre de plasament si pot fi modele pentru copii),
  • Combaterea violentei (verbale sau fizice),
  • Educatie pentru sanatate (sexualitate, igiena, alimentatie),
  • Viitor profesional (importanta scolii).

Cei 30 de copii de din cadrul Complexului de Servicii Comunitare « Sf. Filofteia » Campina, inscrisi in proiect, au varste cuprinse 5 si 17 ani.

Proiectul „Viata independenta” isi propune sa abordeze, prin diferite metode ale educatiei nonformale, pregatirea copiilor pentru viata independenta, in afara institutiei.

Initiatorii spera ca acest proiect sa fie primul dintr-o serie de proiecte silimare, pe care sa le desfasoare in beneficiul copiilor din cat mai multe institutii de plasament din Romania.

Persoane de contact

Adelaide Katerine Tarpan, Director de Dezvoltare,
Fundatia Romanian Angel Appeal
Tel: 0731.137.520

Monica Dobr, Sef C.S.C. « Sf. Filofteia » Campina
DGASPC Prahova
Tel: 0762.210.343

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991