img-0

Patru servicii speciale de asistenta psiho-sociala, consiliere si orientare profesionala pentru persoanele afectate de tuberculoza (TB) functioneaza de anul trecut in cadrul a patru spitale din Romania – Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucuresti, Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni din judetul Arges, Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani din judetul Neamt si Spitalul de Pneumoftiziologie „Nicolae Rusdea” din Baia Mare, judetul Maramures. Incepand din luna martie a acestui an, serviciile sunt oferite si in dispensare TB din tara.

Serviciile sunt gratuite si oferite de psihologi si asistenti sociali pacientilor care se afla internati in cele patru spitale sau care au fost externati si se afla in faza de tratament ambulatoriu.

Serviciile au fost infiintate de Fundatia Romanian Angel Appeal, cu fonduri europene, prin “Programul dedicat reintegrarii profesionale si sociale a persoanelor afectate de Tuberculoza”.

Desi functioneaza de mai putin de un an, serviciile au deservit, pana in prezent, peste 860 de pacienti cu tuberculoza.

“Tinta noastra, in proiect, este de 1000 de pacienti pana la finele lunii iulie a acestui an. Bolnavii primesc consiliere psihologica, extrem de importanta in mentinerea aderentei la tratament, avand in vedere ca medicatia anti-tuberculoasa, in special impotriva formelor de TB rezistente, are reactii adverse puternice carora cu greu li se poate face fata fara suport de specialitate. Asistenta sociala este, la randul ei, indispensabila, caci aflati sub un tratament impovarator, cei mai multi pacienti nu se descurca cu partea legata de intocmirea actelor pentru a beneficia de drepturile asigurate prin lege.” – Nicoleta Manescu, Managerul proiectului.

Prin acelasi proiect, 371 pacienti au primit consiliere profesionala, iar 66 pacienti au urmat cursuri de calificare/recalificare.

Toti pacientii inclusi in program primesc, de asemenea, sprijin financiar de 100 de lei pe luna, pentru plata medicatiei auxiliare, transport la si de la spital, suplimente de hrana si vitamine.

“Au fost prioritizate cazurile sociale, insa speranta noastra este ca serviciile infiintate de noi in cadrul celor 4 spitale de pneumoftiziologie din tara sa se permanentizeze si sa fie replicate si in alte unitati TB din Romania, astfel incat toti bolnavii de tuberculoza sa poata beneficia de sprijinul de care au nevoie, pentru incheierea cu succes a tratamentului. Este important sa precizam ca, de la infiintarea serviciilor si pana in prezent, foarte putini pacienti care au primit suport psihologic si financiar au abandonat tratamentul, ceea ce demonstreaza cata nevoie au acesti oameni, pe langa asistenta medicala de specialitate, si de sprijinul psiho-social si financiar, pentru a-si putea incheia tratamentul dificil si a se vindeca” – Nicoleta Manescu.

“Programul dedicat reintegrarii profesionale si sociale a persoanelor afectate de Tuberculoza” este desfasurat de Fundatia Romanian Angel Appeal si Millenium Image and Communication Grup, a demarat la 29 aprilie 2014, are o perioada de implementare de 15 luni si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 – “Investeste in oameni!”

Contact :

Costinela Caraene, Coordonator PR
Fundatia Romanian Angel Appeal
Tel.: 0721.151.187
E-mail: costinela.caraene@raa.ro

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991