Suntem bucuroşi să anunţăm că Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a emis astăzi, 08.06.2017, autorizaţia de nevoi speciale (ANS) care permite Fundaţiei Romanian Angel Appeal (RAA) să poată aduce în România un medicament care să ajute în lupta împotriva tuberculozei multidrog-rezistente.
Această pastilă face parte din grupul de medicamente care intră în schemele terapeutice ale pacienţilor cu tuberculoză extensiv-rezistentă. Pentru acest medicament şi pentru restul tratamentelor medicamentoase pe care le aducem în România pentru pacienţii cu TB MDR, procesul de evaluare al dosarului pentru emiterea autorizaţiei dureaza enorm, între patru şi opt luni (da, opt luni!), chiar dacă tuberculoza este prioritate de sănătate publică pentru că se transmite prin aer şi pacienţii netrataţi sau trataţi cu scheme de tratament incomplete dezvoltă rezistenţă la medicamente, răspândesc boala în comunitate sau mor.
”De aproape zece ani, achiziţionăm aceste medicamente prin mecanismul Global Drug Facility (GDF) al Stop TB international. Acest mecanism internaţional permite ca toate ţările afectate de epidemiile de HIV şi Tuberculoză să achiziţioneze medicamente de calitate, la preţuri mai mici decât preţurile pieţei. Graţie Fondului Global, altor donori şi colaborării cu Institutul Marius Nasta și rețeaua PNPSCT, am reuşit astfel să oferim o şansă la viaţă unui număr de peste 2.500 de pacienţi diganosticaţi cu forme de tuberculoză chimiorezistentă” Dr. Silvia Asandi, Director General RAA
În prezent, România nu dispune de acele politici şi mecanisme legale şi financiare orientate spre sustenabilitate, care să permită Ministerului Sănătăţii achiziţionarea acestor medicamente din fonduri naţionale prin procedurile actuale de achiziţie publică sau prin mecanismul GDF. Medicamentele pentru tratarea tuberculozei multi-drog rezistente pe care le furnizăm gratuit Institutului Marius Nasta pentru pacienţi din toată ţara, deşi recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, nu pot fi încă achiziţionate de către Ministerul Sănătaţii pentru Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei (PNPSCT). Motivele sunt complexe şi au fost detaliate în Raportul misiunii de asistență tehnică a Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la revizuirea sistemului de achiziție al medicamentelor anti-tuberculoase 2016.
Finanţarea este o altă barieră majoră. Fondurile pentru PNPSCT sunt total insuficiente, neputând acoperi necesarul pentru achiziţia tuturor medicamentelor necesare unui tratament corect, cu scheme terapeutice individualizate în funcţie de rezistenţele identificate ale fiecărui pacient.
De aceea, în paralel cu dotarea laboratoarelor, achiziţia medicamentelor şi multe alte activităţi de suport pe care le desfăşurăm în beneficiul pacienţilor cu TB şi a comunităţilor afectate, preocuparea noastră constantă este de a susţine eforturile naţionale în domeniul revizuirii politicilor şi a cadrului legal necesar controlului eficient şi eficace al Tuberculozei.