În pragul lunii decembrie, luna cadourilor și a lui Moș Crăciun, mai multe multe magazine de jucării din Marea Britanie aparținând lanțului ”Toys R Us” au organizat pentru copiii cu autism și familiile lor, o sesiune specială de cumpărături cu tematica Ora de liniște.

Pentru a oferi un mediu de cumpărături cât mai liniștit, în magazine a fost redusă intensitatea luminilor, dar și cantatitea de iluminare fluorescentă, iar la rafturi au fost expuse sigle prietenoase. De asemenea, în timpul evenimentului nu s-au ținut celebrele anunțuri la microfon și nu a fost pusă muzică, astfel fiind înlăturați toți stimulii externi care ar fi putut perturba calmul copiilor care suferă de autism.

 

„Efectuarea unor mici ajustări la magazine și organizarea unei perioade de cumpărături în liniște a permis copiilor și tinerilor cu autism să experimenteze distracția într-un magazin de jucării, indiferent de handicapul sau afecțiunea lor, care în mod normal nu le-ar fi permis să se bucure de o astfel de experiență.” – Mike Coogan, director de marketing ”Toys R Us”.

Daniel Cadey – Autism Access Manager la National Autistic Society susține că: ”Am fost încântați că Toys R Us demonstrează din nou, prin organizarea și găzduirea unui astfel de eveniment de cumpărături prietenos cu autismul, că putem fi mai buni și mai înțelegători și oferă un nou model demn de urmat.”

Pentru multe persoane care suferă de autism, dar și pentru familiile lor, o simplă vizită în magazine la cumpărături, care ar trebui să fie o experiență plăcută, poate fi extrem de dificilă.

”Copiii și tinerii cu autism pot fi foarte ușor copleșiți de multitudinea de informații și stimuli din interiorul unui magazin aglomerat, precum luminile puternice, anunțurile zgomotoase, muzica ori zarva care se produce în aceste perioade. Starea lor de anxietate poate fi sporită, apărând chiar și dureri fizice.”

 

De cele mai multe ori, copiii cu autism nu reușesc să își facă o listă de dorințe pentru Moș Crăciun și astfel să comunice părinților ce și-ar dori cu adevărat, așa că sărbătorile de iarnă reprezintă o perioadă dificilă pentru toată familia.

Tot ceea ce-și doresc părinții pentru copiii lor, mai ales în perioada Crăciunului, este să le poată oferi celor mici cadouri care să le aducă bucurie și zâmbete, iar la fel se întâmplă și în cazul părinților cu copii care suferă de tulburări de spectru autist. Dificil pentru aceștia este însă, faptul că toți prietenii și rudele îi întreabă ce cadouri ar trebui să cumpere copiilor, când ei înșiși nu-și pot da seama ce și-ar dori cu adevărat cei mici.

Așadar, găsirea cadoului potrivit de Crăciun pentru un copil cu autism poate fi foarte complicat și presupune mult timp de gândire. Cu toate acestea, James,  un tătic cu doi copii cu autism din Londra, prezintă pe blogul să o listă de idei de cadouri ce pot fi utile și pot bucura de Crăciun un copil cu autism. Această listă a fost concepută din propria experiență a lui James în decursul anilor cu cei doi copii ai săi.

Puteți citi în rândurile de mai jos câteva idei de cadouri din care vă puteți inspira atunci când vă duceți să cumpărați ceva pentru copii care suferă de autism.

8 idei pentru cadouri de Crăciun pentru copiii cu autism:

  • Fidget Cube și Fidget Spinner – Sunt extrem de populare în momentul actual și poate reprezenta un cadou potrivit pentru cei cu autism, deoarece aceste obiecte reduc stresul și anxietatea și stimulează concentrarea.
  • Perne cu paiete reversibile – Deși se poartă foarte mult pe articole vestimentare, paietele reversibile se găsesc și la perne, iar pentru copiii cu autism poate reprezenta un cadou interesant și care să le trezească curiozitatea. Modul în care paietele își schimbă culoarea și simțul senzorial stimulat la atingerea lor poate fi plăcut pentru copii.
  • Nisipul Kinetic – este un cadou pe care un copil cu autism cu siguranță l-ar primi cu entuziasm, deoarece simțul senzorial este foarte intens stimulat de textura acestui nisip, care este foarte ușor de modelat în tot felul de forme. Oferă momente de relaxare, atât pentru copii, cât și pentru părinți chiar, iar in prezent, este în top 3 jucării din lume.
  • Mini-proiector muzical – Dacă cel mic este atras de jocuri de lumini și sunete, atunci acesta poate fi cadoul perfect. Proiectorul dispune de numeroase setări care îi pot schimba culoarea proiectată și tipul jocului de lumini, transformând astfel o cameră întunecată într-un refugiu senzorial cu lumini și sunete relaxante.
  • Tabletă – Tabletele sunt astăzi printre cele mai utilizate gadget-uri alături de telefoanele mobile și laptopuri. Foarte mulți copii cu autism își găsesc liniștea și concentrarea când folosesc o tabletă, fiindu-le stimulat și sentimentul de independență, pentru simplul fapt ca descoperă singuri ce trebuie să facă și cum rezolve anumite jocuri pe care le descarcă pe tabletă.
  • Căști wireless – Dacă cel mic are deja o tabletă, o idee de cadou ar putea fi niște căști wireless pe care să le poată conecta la tabletă fără a se mai complica cu fire și pe care le poate lua foarte ușor cu el și când călătoriți cu mașina.
  • Cort senzorial – Dacă nu dispui de spațiul necesar astfel încât să-i creezi copilului tău o cameră senzorială întreagă, atunci cortul senzorial este un bun cadou pentru cel mic. În acest loc el se poate juca ori relaxa și calma când are o criză.
  • Puzzle – O mulțime de copii cu autism se bucură rezolvând puzzle-uri, pentru că le oferă acel sentiment de ordine și de finalizare, care poate fi foarte satisfăcător. Prin găsirea unor aspecte legate de interesele lor speciale, puzzle-urile pot fi, de asemenea, foarte motivante.
Articol dezvoltat pe baza următoarelor surse:

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/10/26/toys-r-us-to-offer-quiet-shopping-hour-for-children-with-autism/

http://www.storiesaboutautism.com/gift-ideas-autism/

Photo © : Dailly Mirror, The Telegraph & Google

© Romanian Angel Appeal | 1991 - 2017 | Designed by Răzvan Rădulescu

Data privacy information Info Confidențialitate Date
In accordance with the GDPR Regulation, we inform you that this website can collect the following data: Referitor la regulamentul de protecție al datelor, vă informăm că acest site poate colecta următoarele date:
You will find more informations about this accessing the Terms Of Use Citiți informațiile complete accesând Termeni și Condiții
Some of the conditions are required. Please agree with then in order to move forward. Anumite condiții sunt obligatorii. Vă rugăm să le acceptați pentru a putea merge mai departe.