img-0

In luna martie a acestui an, Fundatia Romanian Angel Appeal in parteneiat cu Millenium Image and Communication Grup desfasoara o campanie nationala prin care informeaza autoritatile locale cu privire la problematica tuberculozei si la rolul pe care acestea il au in dezvoltarea infrastructurii pentru tratarea bolii, in vederea eradicarii TB din Romania.

4 mese rotunde la care participa autoritati (membri ai consiliilor locale), specialisti (medici pneumologi, psihologi, asistenti sociali), coodonatori din teritoriu si pacienti cu tuberculoza sunt oganizate in cursul acestei luni la Bisericani – Neamt (4 martie), Baia Mare – Maramures (10 martie), Bucuresti (19 martie) si Leordeni – Ages (26 martie), in scopul de a explica necesitatea integrarii in sistemul de sanatate a serviciilor gratuite de consiliere psihologica si sociala pentru pacientii cu TB, infiintate de Fundatia RAA prin „Programul dedicat reintegrarii profesionale si sociale a persoanelor afectate de tuberculoza”. Dezbaterile sunt deschise presei.

In paralel, in toate celelalte judete ale tarii sunt trimise scrisori si materiale informative (2100 flyere), in scopul de a explica autoritatilor cum se pot implica in eradicarea tuberculozei.

Tuberculoza este o boala care, depistata timpuriu si tratata corespunzator, se vindeca. Netratarea bolii sau abandonarea tratamentului de catre pacienti (in lipsa unor servicii care sa sprijine aderenta la tratament) reprezinta o amenintare serioasa atat pentru sanatatea lor cat si a comunitatii. Un singur bolnav cu TB activa poate infecta pana la 15 persoane pe an.

In cadrul celor 4 servicii infiintate de Fundatia RAA la spitalele de Pneumoftiziologie din Bucuresti, Bisericani, Baia Mare si Leordeni, 1000 de pacienti cu tuberculoza primesc consiliere psihologica si sociala, precum si sprijin financiar pentru sustinerea tratamentului pana la finalul proiectului (iulie 2015).

Strategia pentru controlul Tuberculozei 2015-2020, recent aprobata prin Hotarare de Guvern, include ingrijirea centrata pe pacient si infiintarea de echipe multidisciplinare precum si intarirea sistemului de asistenta ambulatorie pentru pacientii cu Tuberculoza.

In acest context, rolul autoritatilor locale in dezvoltarea infrastructurii pentru tratarea tuberculozei ramane unul extrem de important, prin:

  • Sustinerea financiara a serviciilor de asistenta si consiliere infiintate prin proiect – preluarea la bugetul local a cheltuielilor legate de echipare si de salarizare a specialistilor.
  • Incurajarea si sprijinirea infiintarii, in cadrul spitalelor de pneumoftiziologie sau a dispensarelor locale din intreaga tara, a unor servicii de asistenta psihologica si sociala pentru pacientii cu TB si sustinerea lor financiara. Serviciile trebuie sa fie oferite de specialisti – psihologi si asistenti sociali, si sa aiba capacitatea de a deservi, gratuit, toti pacientii cu TB aflati in tratament si observatie la unitatile spitalicesti.

De asemenea, autoritatile locale pot juca un rol important in depistarea timpurie a bolii si inceperea tratamentului, prin derularea unor campanii locale de informare cu privire la tuberculoza.

Cel mai bun control al tuberculozei incepe cu informarea cu privire la simptome, astfel incat oamenii sa se prezinte la medic la cea mai mica suspiciune, sa fie diagnosticati timpuriu si sa-si urmeze tratamentul corect, pana la negativare si vindecare.

“Programul dedicat reintegrarii profesionale si sociale a persoanelor afectate de Tuberculoza” este implementat de Fundatia Romanian Angel Appeal, in parteneriat cu Millenium Image&Communication Grup. Programul a demarat la 29 aprilie 2014, are o perioada de implementare de 15 luni si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 – “Investeste in oameni!”

Contact:

Costinela Caraene, Coordonator PR
Tel.: 0721.151.187
E-mail: costinela.caraene@raa.ro

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991