După ce fiul său a fost diagnosticat cu autism la vârsta de trei ani, Erin Deely s-a consolat cu gândul că atât pentru Brayden, cât și pentru toată familia lor, nu va mai exista posibilitatea de a se bucura de anumite experiențe specifice sărbătorilor de iarnă, precum participarea la serbările de Crăciun din mall-uri și pozele cu Moș Crăciun. Brayden se stresează foarte repede și devine anxios într-un moment în care, în mod normal, toții copiii se entuziasmează și zâmbesc fericiți, anume când merg în mall pentru a-l întâlni pe Moș Crăciun cu care fac poze, se joacă împreună și de la care primesc cadouri.

„M-am gândit că niciodată nu vom mai putea face acele poze specifice de Crăciun cu copilul, ba chiar m-am gândit că nu vom mai putea face niciodată poze în vacanțe sau doar ca simple amintiri, precum o familie normală, pentru Brayden nu poate face față zgomotului, agitației și presiunii. Mereu devine anxios dacă este să zâmbească, așa că este prea mult pentru el.” afirmă tânăra mamă.

Brayden se stresează foarte repede și devine anxios într-un moment în care, în mod normal, toții copiii se entuziasmează și zâmbesc fericiți, anume când îl întânlesc pe Moș Crăciun din mall, fac poze cu el, se joacă împreună și să primesc cadouri.

Cu toate acestea, în luna noiembrie, Erin a decis să mai încerce odată să vadă dacă Brayden poate interacționa cu Moșul ca orice alt copil de vârsta lui, așa că a mers cu acesta la mall-ul SouthPark, din Charlotte, Carolina de Nord. În acest complex comercial, Fundația Autism Speaks alături de alți parteneri, organizează an de an, în perioada sărbătorilor de iarnă, un eveniment dedicat copiilor cu nevoi special și familiilor acestora, prin care copiii care suferă de autism ori de alte afecțiuni se pot bucura de experiențe inedite alături de un Moș Crăciun gata să-i înțeleagă și să fie alături de ei.

Acest eveniment este unul special deoarece este gândit, organizat și desfășurat astfel încât să se adapteze sensibilității senzoriale ale copiilor cu autism și celor cu nevoi speciale. În acest fel, copiii se vor detașa de zgomotul și agitația specifice unor astfel de centre comerciale și se pot bucura, ca restul celor de vârsta loc, de interacțiunea cu Moș Crăciun și decorațiunile specifice, precum bradul de crăciun sau jucăriile din jur.

Acest eveniment prietenos din punct de vedere senzorial, a avut un rezultat incredibil asupra lui Brayden. Deși părea că și de data asta cel mic nu va putea interacționa cu Moșul, din cauza timidității foarte mari și tendinței de depărtare de scaunul moșului, situația a căpătat o turnură neașteptată. Cel ce îl interpreta pe Moș Crăciun nu a mai așteptat ca Brayden să ajungă la el și s-a dus către copil, așezându-se pe jos lângă cel mic. Faptul că Moșul s-a așezat lângă el și a început să se joace cu jucăriile a reprezentat pentru Brayden un moment de relaxare prin care a putut și el să se bucure de activitățile cu Moș Crăciun, printre care și mult doritele poze pe care nu era în stare să le facă înainte.

„Oh doamne…să putem face ceva ce fac și alte familii normale, lucruri care pentru noi ca familie ar fi dificile, ne încântă foarte mult. Ne bucurăm foarte mult că putem să luam parte din nou la astfel de activități tradiționale, chiar dacă o facem într-un mod mai diferit, pe covor.” spune Erin, mama băiatului.

Toate familiile cu copii cu autism, dar și cu alte nevoi speciale sunt cu drag invitate la celebra tradiție de de a-l vizita pe Moș Crăciun, acum și într-un mediu calm, discret și prietenos cu autismul, în care copiii să se simtă în siguranță și să-și depășească temerile prin joacă.

„Întregul personal, inclusiv Moș Crăciunul nostru, a făcut eforturi astfel încât toți copiii să se acomodeze cât mai bine și să aibă parte de cea mai bună experiență posibilă la un astfel de eveniment, indiferent de câte ore și răbdare au fost necesare pentru a se realiza asta.” – Maeghan Pawley, Manager de activități comunitare Autism Speaks

 

Articol dezvoltat pe baza următoarelor surse:

 http://www.telegraph.co.uk/news/2016/10/26/toys-r-us-to-offer-quiet-shopping-hour-for-children-with-autism/ 

http://www.storiesaboutautism.com/gift-ideas-autism/ 

© Photo : Autism Speaks

© Romanian Angel Appeal | 1991 - 2017 | Designed by Răzvan Rădulescu

Data privacy information Info Confidențialitate Date
In accordance with the GDPR Regulation, we inform you that this website can collect the following data: Referitor la regulamentul de protecție al datelor, vă informăm că acest site poate colecta următoarele date:
You will find more informations about this accessing the Terms Of Use Citiți informațiile complete accesând Termeni și Condiții
Some of the conditions are required. Please agree with then in order to move forward. Anumite condiții sunt obligatorii. Vă rugăm să le acceptați pentru a putea merge mai departe.