Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) solicita scuze din partea Ministrului Culturii, pentru aprecierile pe care le-a facut legat de tratamentul pacientilor seropozitivi, si o pozitie oficiala a Guvernului fata de cele declarate de acesta.

UNOPA a luat act cu ingrijorare de declaratiile facute de catre Ministrul Culturii, dl. Daniel Barbu, in cadrul conferintei sustinute in data de 08.12.2013, la Teatrul National „Marin Sorescu”, din Craiova.

„La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevarat urmatorul lucru. Nu vreau sa par cinic in fata dumneavoastra, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetateni ai nostri. Bugetul, programul national pentru prevenirea si tratarea HIV/SIDA este jumatate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci ai Ministerul Culturii si Programul national de combatere si tratament HIV/SIDA. Jumatate. Unu la doi. Dupa parerea mea, nu suntem in Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetateni afectati de acest hidos flagel al epocii noastre. Nu inteleg, eu personal. Am fost cutremurat cand mi-am dat seama cate Festivaluri Shakespeare sau cat de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, daca nu am avea acel program sau daca acel program ar fi la jumatate” a declarat dl. Daniel Barbu.

 Federatia UNOPA considera ca aceste declaratii dovedesc in primul rand o lipsa totala de profesionalism, reprezinta o jignire majora adusa pacientilor infectati cu HIV din Romania si tuturor specialistilor care lucreaza pentru a salva viata acestor oameni. Consideram de asemenea ca remarcile domnului Daniel Barbu sunt o invitatie la stigma si discriminare fata de această categorie de pacienti care sunt, in opinia ministrului, vinovati pentru lipsa de festivaluri din Romania. Iar sugestia legata de inchiderea programului national de tratament al infectiei HIV o consideram echivalenta cu o condamnare pe care Guvernul o pregateste acestor pacienti, care provin, in cea mai mare parte, din copiii infectati la nastere, in sistemul medical al anilor 1988-1990.

„Intr-o tara civilizata, daca un ministru ar face astfel de afirmatii in public, a doua zi si-ar prezenta demisia de onoare pentru a nu mai afecta imaginea Guvernului. UNOPA se rezuma doar la a-i solicita domnului ministru sa prezinte public scuze celor peste 12 000 de persoane infectate cu HIV din Romania, pentru modul in care a instigat populatia Romaniei impotriva lor. Solicitam de asemenea domnului Prim Ministru al Romaniei, Victor Ponta, precum si domnului Ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sa exprime public pozitia guvernului fata de cele declarate de domnul Daniel Barbu”, a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA

Federația UNOPA este singura federatie din Romania formata din organizatii ale pacientilor seropozitivi, avand ca misiune promovarea si apararea drepturilor persoanelor afectate de HIV. UNOPA reuneste in randurile ei 22 de asociatii ale persoanelor infectate cu HIV, din 19 judete ale tarii, peste 2500 de membri in cadrul acestor asociatii, iar proiectele derulate au avut peste 4000 de beneficiari – persoane seopozitive, in ultimii 4 ani.

Biroul de Presa al UNOPA
www.unopa.ro

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991