De 6 ani de zile, pacientii din Romania asteapta ca Guvernul sa aprobe noua lista de medicamente compensate, mai scumpe, mai noi, probabil mai bune. Printre ei, si pacientii cu tuberculoza multidrog rezistenta (o forma de tuberculoza mai agresiva, mai grava si care necesita tratament indelungat si costisitor).
In fiecare an, doar 20% dintre ei se pot vindeca, pentru ca nu au la dispozitie toate medcamentele. Din 2009, doar un numar mic de pacienti (in jur de 150 din cei 1400 aflati in tratament anual) beneficiaza de toate medicamentele necesare, printr-un grant de la Fondul Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei, coordonat in Romania prin Fundatia Romanian Angel Appeal. 70% dintre ei se vindeca.
Lista afisata pe site-ul Ministerului Sanatatii cuprinde, pentru Programul National de Control al TB, medicamentele necesare, dar inexistente pana acum: Capreomicina, PAS, Linezolid, Imipenemi, Levofloxacina, etc. Intrebarea urmatoare ar fi cum va suplimenta Ministerul Sanatatii bugetul pentru Programul National de Control al TB pentru ca aceasta lista sa nu fie doar un vis frumos.
Pentru anii 2012 si 2013, finantarea medie primita de PNCT pentru medicamente a fost in jur de 10 mil lei pe an. Cu acest buget se poate achizitiona doar Linezolid si doar pentru 78 de pacienti (cost/pacient/tratament=128,000 lei). Din pacate, Linezolidul nu este un medicament minune, nu se poate administra singur în tratament, ci trebuie dat in asociere cu alte medicamente. Dar intrebarea legata de buget este, probabil, pentru viitor. Deocamdata intrebarea este daca lista va trece sau nu de “stakeholderii” din Romania.
Descrierea detaliata a procesului de suplimentare a listei, realizata de jurnalistul Vlad Mixich de la Hotnews, o gasiti in articolul Parlamentul si lista medicamentelor de aur.
Daca doriti sa semnalati lipsa unor medicamente din unitati spitalicesti din Romania, accesati
Lipsa Tratament.