In aprilie 2014, Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA) aducea in atentia factorilor de decizie din Romania modele de interventii si metodologii aplicate, din Europa, care si-au dovedit eficienta in integrarea persoanelor cu autism.
Sistemele de integrare a persoanelor cu autism din patru tari europene in care au fost efectuate vizite de studiu anul trecut (Marea Britanie, Finlanda, Norvegia si Elvetia) se dovedeau a fi, in toate cele patru cazuri, axate pe obiectivul independenta/autonomia persoanei cu autism, urmarit printr-o legislatie unitara, educatie oferita intr-un mediu adaptat continuu la nevoile individului, servicii in concordanta cu nevoile persoanei, asigurate pe tot parcursul vietii si finantate de la bugetele autoritatilor publice locale dar si de la bugetul de stat.
Pornind de la experienta si rezultatele statelor europene dar si ale unor organizatii din Romania care ofera modele de bune practici in integrarea copiilor si tinerilor cu autism, FEDRA a prioritizat anul acesta 10 programe de interventii, servicii sau instruire, in sprijinul persoanelor cu tulburari de spectru autist (TSA) care pot avea un rol decisiv in integrarea acestora.
Conferinta „Impreuna suntem o voce!” din acest an, desfasurata pe 20 aprilie 2015 la CCIR Business Center Bucuresti, a prezentat interventii de succes, selectate din 3 arii prioritare ale FEDRA: interventii in scoli si gradinite, servicii sociale pentru copiii cu TSA si servicii de suport pentru adulti. Pe langa modelele prezentate de membrii FEDRA, reprezentanti ai autoritatilor publice au expus programele si prioritatile nationale privind TSA. Conferinta a oferit un spatiu de dezbatere privind fezabiltiatea replicarii, la nivel national, a modelelor si interventiilor care si-au dovedit functionalitatea.
Propunerile FEDRA se afla in linie cu obiectivele Strategiei Nationale pentru persoanele cu autism recent adoptata de Federatie. Aceste obiective sunt:
– Dezvoltarea serviciilor de diagnosticare a persoanelor cu TSA;
– Organizarea servciilor de suport in vederea integrarii sociale pentru persoanele diagnosticate cu TSA si pentru familiilor lor;
– Asigurarea accesului la educatie adaptata nevoilor copiilor si tinerilor cu TSA;
– Asigurarea accesului la servicii de formare profesionala si acces pe piata muncii adaptate adultilor cu TSA;
– Cresterea nivelului de integrare sociala a persoanelor cu TSA;
– Dezvoltarea de programe de cercetare TSA si sustinerea acestora.
Strategia precum si propunerile de interventii au fost dezvoltate in cadrul proiectului „Impreuna suntem o voce!” implementat de Fundatia Romanian Angel Appeal si FEDRA, care a demarat la 1 august 2013 si are o perioada de desfasurare de 3 ani.
Proiectul este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.
Acest comunicat de presa nu reflecta neaparat pozitia oficiala a guvernului elvetian. Responsabilitatea pentru continutul acestuia este asumata in intregime de Fundatia Romanian Angel Appeal si de Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist.