ID-EPTRI (Infrastructura europeană de cercetare translațională pediatrică) este un proiect coordonat de Consorzio per Valutazioni Biologiche e Farmacologiche (CVBF-TEDDY) Italia, printr-un grant de 3 milioane de euro acordat de Comisia Europeană. Obiectivul principal al proiectului care durează 24 de luni este de a crea cadrul pentru o nouă Infrastructură Europeană de Cercetare Pediatrică (IC).
Persoanele sub 18 ani reprezintă 20% din populația Europei, iar serviciile adresate lor reprezintă una dintre cele mai importante priorități și provocări pentru continent. Este esențială dezvoltarea de medicamente pediatrice şi strategii de tratament bazate pe dovezi. În acest moment, aproximativ 50% dintre medicamentele pentru copii și tineri nu au fost testate în mod specific pentru aceştia. Din acest motiv este necesară dezvoltarea unei infrastructuri adecvate de cercetare, care să rezolve această problemă, studiind cercetarea pediatrică de la fazele incipiente până la dezvoltarea formulei pediatrice. Copii și tinerii nu pot fi comparați cu adulţii întrucât sunt în proces de creştere și metabolismul lor este diferit. De aceea, singura modalitate de a dezvolta medicamente mai bune pentru copii și tineri este cercetarea adaptată acestui tip „special” de populaţie. O infrastructură dedicată, care integrează diferitele rețele de cercetare de bază adresate populației pediatrice, va contribui la reducerea timpului și la creșterea numărului de proiecte. Pe de altă parte, aceasta poate ajuta la o translaţie rapidă în practica clinică.
Această nouă infrastructură de cercetare, EPTRI, este complementară Infrastructurilor de Cercetare Biomed existente deja, acționând ca un „Serviciu Comun Pediatric” în cadrul Forumului Strategic European pentru Infrastructuri de Cercetare(ESFRI). Proiectul implică 26 parteneri din interiorul și din afara Uniunii Europene, inclusiv infrastructuri de cercetare consolidate, universități de nivel înalt, centre științifice și clinice de excelență în Europa. EPTRI are drept scop crearea unui Raport conceptual de proiectare (RCP) pentru înființarea infrastructurii europene de cercetare pediatrică.
ID-EPTRI (Infradev – Infrastructura europeană de cercetare translațională pediatrică) a primit finanțare prin Programul Orizont 2020 al Uniunii Europene (INFRADEV-2017-1) în baza acordului de finanțare nr. 777554.
Pentru a crea nouă infrastructură de cercetare în peisajul european, vor exista trei faze diferite:
Implicarea copiilor și a tinerilor este inclusă în dezvoltarea proiectului, împreună cu scopul de a se asigura că nevoile lor sunt luate în considerare în Raportul conceptual de proiectare, pentru dezvoltarea noii infrastructuri, care se va alătura și va acoperi toate domeniile anterioare cercetării clinice de dezvoltare a medicamentelor: 1. Dezvoltarea medicamentelor pediatrice și studii preclinice; 2. Biomarkeri; 3. Farmacologie pediatrică, 4. Ştiinţa formulei, 5. Fundamentarea studiilor pediatrice.
EPTRI va permite:
Pentru a testa această nouă IC, în al doilea an se propune o fază de fezabilitate pentru a dezvolta exerciții virtuale care simulează funcționarea IC. În această fază vor fi dezvoltate patru tipuri de experimente:
Persoane de contact:
Donato Bonifazi, Chief Executive Officer
donatobonifazi@cvbf.net; Tel. +39 328 7919866
Mariangela Lupo, Development and Communications
mlupo@cvbf.net; Tel.: +39 080 975 1974 Cel.: +39 349 3524360
Fidelie Kalambayi, Monitoring & Evaluation Manager, Romanian Angel Appeal
fidelie.kalambayi@raa.ro, tel: 0731 137 518