img-0

Fundatia Romanian Angel Appeal, membra a parteneriatului StopTB international si unul dintre initiatorii parteneriatului StopTB Romania, alaturi de 47 organizatii din Uniunea Europeana care lucreaza in domeniul sanatatii, sustine si semneaza Manifestul Sanatatii Globale elaborat de Global Health Advocates.
Manifestul este lansat in anul premergator alegerilor europarlamentare din 2014, cu scopul de a constentiza partidele politice europene cu privire la importanta imbunatatirii accesului universal al cetatenilor UE la informatii si servicii de sanatate accesibile si de calitate, prin intermediul unor politici europene concrete, elaborate pe perioada urmatoarei legislaturi.

Cele 48 de organizatii semnatare transmit partidelor politice, prin intermediul documentului, 4 recomandari care ar trebui sa ghideze politicile de sanatate ale Parlamentul European si ale celorlalte institutii:

1. Asigurarea unei finantari adecvate si coerente pentru Sanatate

  • alocarea a 20% din asistenta pentru dezvoltare, a Uniunii Europene, catre Sanatate si Educatia de baza
  • investirea in cercetare si dezvoltare, in vederea obtinerii unor noi si imbunatatite mijloace de prevenire si instrumente de diagnostic si tratament, actualmente in deficit, pentru a lupta impotriva amenintarilor globale la adresa sanatatii
  • explorarea potentialului pentru mecanisme de finantare a dezvoltarii inovative si folosirea Taxei de Tranzactie ca o oportunitate de crestere a bugetului pentru asistenta de dezvoltare internationala.

2. Asigurarea dialogului politic asupra viitoarei agende internationale de dezvoltare, avand drept punct primordial Sanatatea ca obiectiv-cheie al dezvoltarii sustenabile

3. Asigurarea ca acordurile politice, legale si comerciale, la nivelul Uniunii Europene, nu blocheaza accesul la medicamente salvatoare de vieti

4. Asigurarea dezvoltarii unei Strategii de sanatate globala, bazate pe actiune si repere de timp, pentru ca UE sa-si poata respecta angajamentele privind Sanatatea.

“Sanatatea este universal recunoscuta ca fiind un drept de baza al omului si preconditia cheie a cresterii si dezvoltarii economice. A investi in sanatate este un imperativ moral si economic”, se arata in document.

Citeste mai mult:

Manifestul Sanatatii Globale

Articolul publicat pe site-ul Global Health Advocates: http://www.ghadvocates.eu/48-european-civil-society-organisations-endorse-eu-manifesto-on-global-health/

Contact
Costinela Caraene, Coordonator PR
tel: 0721.151.187
e-mail: costinela.caraene@raa.ro

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991