ager1ager2

17 Martie 2015 / Roberto Stan /

http://www.agerpres.ro/sanatate/2015/03/17/fundatia-romanian-angel-appeal-saluta-adoptarea-strategiei-nationale-de-control-al-tuberculozei-14-07-39

Fundația Romanian Angel Appeal a salutat marți recenta adoptare de către Guvern a Strategiei Naționale de Control al Tuberculozei pentru perioada 2015 – 2020 și consideră că aceasta reprezintă un pas important pe care România îl face în lupta cu tuberculoza.

Reprezentanții fundației susțin însă că foarte important este ca bugetul de 1,571 miliarde de lei alocat strategiei să nu rămână doar pe hârtie, ci să se traducă în acțiuni concrete.

„Fundația Romanian Angel Appeal consideră că organizațiile neguvernamentale care promovează cauza persoanelor afectate de tuberculoză au astăzi o misiune clară: să transmită un mesaj puternic către toți cei care au pârghiile necesare și pot să acționeze pentru rezolvarea acestei probleme de sănătate publică: Guvernul și Parlamentul. Le putem trimite scrisori prin care să-i convingem să participe la Reuniunea Interministerială de la Riga pe tema Tuberculozei în Europa, dar mai ales în Europa de Est. Putem să semnăm petiția prin care le cerem să își asume și să ia măsuri concrete în lupta împotriva tuberculozei. Putem să trimitem mesaje către membrii Parlamentului, prin care să le cerem să semneze Declarația de la Barcelona și să se alăture Grupului Parlamentar Global pentru Tuberculoză”, se arată într-un comunicat al fundației remis presei.

Potrivit datelor oficiale, în România, în fiecare zi trei persoane mor din cauza tuberculozei și alte 45 sunt diagnosticate cu această boală.

„Suntem încă țara membră a Uniunii Europene cu cele mai multe cazuri noi înregistrate: 1 din 5 europeni diagnosticați cu tuberculoză este din România. Mai grav decât aceste statistici este faptul că pacienți care ar putea fi vindecați într-o perioada relativ scurtă de timp devin greu tratabili întrucât tuberculoza devine rezistentă la medicamente. Cauzele sunt multe: de la sub-diagnosticare sau diagnosticare târzie din cauza lipsei metodelor rapide, la lipsa medicamentelor necesare și aderența redusă a pacienților la tratament”, susține fundația în comunicatul de presă.

Datele internaționale arată că în 2013 au fost diagnosticate 9 milioane de cazuri noi de tuberculoza în toată lumea. Dintre acestea, 3,3 milioane ies cumva din sfera de acțiune a sistemelor de sănătate și aproximativ 1,5 milioane de oameni mor în fiecare an de tuberculoză, în întreaga lume.

Se estimează că aproape 2 miliarde de oameni au infecție TB latentă (însemnând 1 din 3 oameni de pe glob).

24 martie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei.

© Romanian Angel Appeal | Since 1991