Incepand din aceasta primavara, in doua judete din Romania (Arad, Galati) si in municipiul Bucuresti vor fi analizate formele de discriminare sociala a copiilor si tinerilor cu autism, cu accent pe copiii cu autism, de etnie roma. Rezultatele analizei vor fi transpuse in metodologii si planuri de actiune continand masuri concrete de incluziune in scoli, comunitate si pe piata muncii. Finalitatea actiunilor va fi ca, la nivel national, in sfera educatiei, a serviciilor comunitare si a serviciilor de ocupare sa creasca gradul de informare cu privire la atitudini si abordari nediscriminatorii fata de persoanele cu autism, de etnie roma, iar metodologiile create sa poata fi aplicate cu succes si in alte regiuni.
Proiectul se numeste “MASPA – Masuri pentru promovarea non discriminarii si incluziunii sociale in mediul scolar, comunitate si pe piata muncii, pentru persoanele cu autism, cu focus pe comunitatile de roma” si este desfasurat de Fundatia Romanian Angel Appeal, Iceland Autistic Society – Einverfusamtokin (IAS) din Islanda, Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB), Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Galati.
Partenerii vor realiza un studiu asupra discriminarii si excluderii sociale a persoanelor cu tulburare de spectru autist (TSA) de etnie roma, vor facilita crearea a trei grupuri de lucru informale cuprinzand reprezentanti ai factorilor interesati la nivel local, vor creea toolkituri (masuri incluzive, metodologii, seturi de recomandari), vor testa masurile incluzive in trei tipuri de servicii din comunitate (o scoala, un serviciu social, o agentie de ocupare) si vor forma aproximativ 300 de profesionisti din randul autoritatilor locale, in utilizarea toolkiturilor in practica lor curenta.
Conform statisticilor Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, numarul copiilor cu autism inscrisi in sistemul educational special sau de masa, in anul scolar 2013- 2014, a fost de 1.560, adica aproximativ 10% din numarul cazurilor estimate. Numarul copiilor cu TSA aflati in septembrie 2013 in evidenta celor 40 de centre TSA din 35 judete si Bucuresti, cu varste cuprinse intre 6 si 11, ani se ridica la 682. Dintre acestia insa, numai 122 au fost declarati de apartinatori ca fiind inscrisi intr-o forma de invatamant. Numarul copiilor romi cu TSA este necunoscut, din cauza accesului redus la servicii medicale de baza si, prin urmare, la diagnosticare (conform unui studiu IPP Harta accesului la sanatate, din 2013, 52% dintre respondentii de etnie roma declarau ca nu au asigurare medicala).
In ciuda adoptarii Legii Educatiei Nationale, in ianuarie 2011, o lege incluziva, nediscriminatorie, integrarea in scoala a copiilor cu dizabilitati si cerinte educationale speciale se realizeaza cu dificultate, din cauza presiunii pentru excludere, mentinuta de parintii copiilor cu dezvoltare tipica, si a lipsei de formare si informare a cadrelor didactice. Pentru copiii romi, respingerea este dublata de discriminarea pe motive entice, asa cum arata un studiu realizat de Romani Criss si UNICEF in 2011, privind accesul in scoala al copiilor romi, intitulat „Participare, absenteism scolar si experienta discriminarii in cazul romilor din Romania”.
“Prin proiectul MASPA, ne-am propus dezvoltarea unor initiative pentru reducerea inegalitatilor si prevenirea excluderii sociale in scoli, comunitate si pe piata muncii, a copiilor si tinerilor cu autism, in special a celor care sunt si de etnie roma. Dupa ce vor fi testate in cele trei regiuni de implementare – Arad, Galati, Bucuresti – toolkit-urile continand metodologii si recomandari concrete privind abordari nediscriminatorii vor fi diseminate la nivel national, prin intermediul unei campanii de informare. Speram sa contribuim efectiv atat la o schimbare de mentalitate, cat si la dezvoltarea, in randul personalului scolar si al serviciilor comunitare si de ocupare, a unui set de abilitati tehnice concrete in privinta incluziunii si nediscriminarii. De aceea, nu doar vom analiza situatia si vor propune masuri, ci vom si forma 300 de profesionisti, in aplicarea concreta a acestora.” – Camelia Olaru Raita, Coordonator proiect.
Proiectul “MASPA – Masuri pentru promovarea non discriminarii si incluziunii sociale in mediul scolar, comunitate si pe piata muncii, pentru persoanele cu autism, cu focus pe comunitatile de roma” a demarat la 8 aprilie 2015, are o durata de desfasurare de 13 luni si este derulat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, finantat din Granturile SEE 2009-2014 si administrat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala.
Valoarea totala, eligibila, a proiectului, este de 1.270.745 lei, din care 1.143.221 lei finantare nerambursabila si 127.524 lei co-finantare.
Pentru detalii, contactati:
Costinela Caraene, Coordonator PR
Tel: 0040.721.151.187
E-mail: costinela.caraene@raa.ro