img-0

Sorry, this entry is only available in Romanian.

12 februarie 2019, ora 12.00

La Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, Jud. Dolj este astăzi inaugurată noua secție destinată îngrijirii pacienților cu tuberculoză multidrog rezistentă.

Acest proiect a fost posibil cu sprijinul Fondului Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei și cu suportul extraordinar al partenerilor locali și naționali, cărora le mulțumim!

Câteva imagini care vorbesc de la sine, împreună cu mulțumirile noastre către toți cei care au pus umărul la realizarea acestui proiect, le puteți vedea AICI.

Tuberculoza multidrog rezistentă și extensiv-rezistentă la tratament (TB MDR/XDR) reprezintă formele grave de tuberculoză, care necesită cea mai lungă spitalizare și cel mai lung și costisitor tratament. În România anului 2016 se înregistrau peste 500 de cazuri noi de TB MDR/XDR și doar două centre în care pacienții erau diagnosticați, internați și tratați: unul la București, în cadrul Institutului „Marius Nasta” și altul la Bisericani în județul Neamt. Exista deci, o nevoie majoră pentru înființarea unei noi secții MDR care să ofere condiții corespunzătoare de tratament și îngrijire a pacienților diagnosticați cu TB MDR/XDR cu risc major de non-aderență, abandon sau deces din cauza condițiilor socio-economice precare.

Autoritățile în domeniul sănătății au decis în 2016, ca noua secție MDR TB să fie înființată în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din comuna Leamna, județul Dolj, astfel că în luna martie 2016, reprezentanții Fundației Romanian Angel Appeal (RAA), împreună cu echipa de arhitecți Astrid Rottman și Bogdan Pop și cu Dl. Dr. Cristian George Popa, de la Institutul „Marius Nasta”, realizau prima vizită de lucru la Leamna. Au urmat elaborarea unui ante-proiect și aprobarea lui, selecția unei firme de arhitectură, urmată de toate etapele necesare transformării unei idei într-un proiect tehnic solid.

În August 2017 se organiza șantierul si demarau lucrările și astfel, după un an de muncă și perseverență, am reușit să transformăm fostele magazii din curtea Spitalului din Leamna, aflate într-o stare de degradare profundă, într-un pavilion nou, cochet, luminos, modern utilat și funcțional.

Deși în primii ani de activitate în România, RAA a reabilitat, renovat și echipat 20 de instituții de ocrotire a copiilor, între care și secții de spital, reconstruirea, renovarea și amenajarea unei construcții cu destinație medicală în zilele noastre, a reprezentat un proces cu numeroase etape și necunoscute. Am fost nevoiți să ne documentăm cu privire la arhitectura, rezistența și instalațiile unei clădiri cu destinație medicală, să citim legi și regulamente de securitate în construcții, să negociem soluții tehnice cu proiectanții și executanții, să consultăm specialiști din domenii conexe pentru a armoniza teoria cu practică în privința respectării normelor privind controlul infecțiilor, să reluam procedurile de achiziție a serviciilor de antrepriză din lipsa ofertelor serioase, să spunem stop unor firme care, la semnarea contractului sugerau renunțarea la clauze-cheie agreate anterior, să găsim acel diriginte de șantier care să mearga zilnic pe șantier și multe alte decizii și acțiuni pentru care nu am fost instruiți în profesiile noastre de bază.

Ceea ce a fost însă cel mai dificil de gestionat și depășit, au fost exact acele situații pentru care niciun efort personal sau de echipă nu te pregătește și nu te ajută suficient în găsirea de soluții: criza acută de muncitori calificați din domeniul construcțiilor cu care se confruntă România în prezent, temperaturile foarte scăzute din iarna trecută, în care am fost nevoiți să suspendăm lucrările, excesul de birocrație și nu în ultimul rând, lipsa de profesionalism a unor colaboratori. Toate acestea ca să putem evita eternul românesc “lăsați că merge și așa” și să forțăm încheierea lucrărilor la standardele de calitate practicate în proiectele noastre.

Astăzi are loc inaugurarea noii secții de la Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna. Pentru noi, această lucrare nu reprezintă nicidecum un capitol încheiat. Pacienții care vor fi tratați și îngrijiți aici au nevoie de suport social și psihologic, de programe de integrare socială și profesională. Acestea pentru că tuberculoza, de cele mai multe ori o boală perfect vindecabilă, poate afecta în mod ireversibil viețile oamenilor atunci când vorbim despre formele rezistente la tratament și când abordarea centrată pe pacient nu se regăsește în ecuația îngrijirilor. Este nevoie de conștientizarea și implicarea a mult mai multor actori și autorități locale, ONG-uri și reprezentanți ai mediului privat, pentru a răspunde provocărilor determinate de TB la nivelul comunității. De aceea, suntem deciși să continuăm și să implicăm alături de noi, cât mai mulți parteneri pentru o Românie fără tuberculoză!

Fundația Romanian Angel Appeal a implementat și susținut peste 100 de proiecte în domeniul HIV/SIDA și TB și a sprijinit 35 de ONG-uri și instituții partenere. A înființat 16 secții de zi pentru îngrijirea multidisciplinară a copiilor și adulților cu HIV/SIDA, a furnizat tratamentul complet pentru 1300 de pacienți cu TB MDR/XDR, a coagulat și format patru echipe de asistență medico-psiho-socială pentru copiii și adulții afectați de TB, a desfășurat importante campanii și proiecte legislative privind drepturile pacienților. Începând din 2007, Fundația Romanian Angel Appeal susține proiectele dedicate controlului Tuberculozei, prin intermediul parteneriatelor naționale și locale, cu sprijinului Fondului Global de Luptă Împotriva SIDA, TB și Malariei și a altor finanțatori.

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991