Sorry, this entry is only available in Romanian.

Doua echipamente GeneXepert, pentru diagnosticarea rapida a tuberculozei (TB) si tuberculozei multidrog rezistente (TB-MDR) vor fi instalate, saptamana aceasta, in cele doua centre MDR din Romania (Bucuresti si Bisericani). Echipamentele permit stabilirea cu precizie a diagnosticului de TB sau TB-MDR, in doar 2 ore, fata de 4 – 6 luni prin metodele traditionale.

Metoda GeneXpert se bazeaza pe identificarea atat a ADN-ului bacilului tuberculozei cat si a rezistentei la rifampicina (unul dintre antibioticele administrate in tuberculoza), prin tehnica amplificarii acidului nucleic.

Cele doua echipamente vor fi instalate pe 22 iulie la Bucuresti, in laboratorul Institutului National de Pneumoftiziologie Marius Nasta, si pe 23 iulie in laboratorul Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani-Neamt. Instalarea va fi urmata imediat de instruirea personalului de laborator, din cele doua centre, in utilizarea acestor noi tehnici de diagnosticare rapida.

Echipamentele si cele 2500 de kit-uri de testare care le insotesc au fost achizitionate prin efortul Fundatiei Romanian Angel Appeal, cu fonduri din programul “Cresterea Nivelului de Control al Tuberculozei in Romania, prin interventii orientate catre Grupurile Sarace si Vulnerabile”, finantat de Fondul Global de Lupta impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei. La achizitionarea echipamentelor si a consumabilelor, Fundatia Romanian Angel Appeal a negociat cu FIND (Foundation for Innovative New Diagnostics), un discount de 70% din pretul de vanzare al acestora pe pietele comerciale.

Prin achizitionarea celor doua echipamente, Fundatia Romanian Angel Appeal continua introducerea, in Romania, a metodelor de diagnosticare rapida a TB si TB-MDR. Anul trecut in luna noiembrie, tot fundatia aducea, in Bucuresti si Cluj-Napoca, doua echipamente pentru diagnosticul molecular al TB-MDR, cu ajutorul carora expertii Programului National pentru Combaterea Tuberculozei diagnosticheaza tuberculoza rezistenta, in 3 zile.

“Apar metode noi de diagnosticare a tuberculozei si a tuberculozei multidrog rezistente, caci cercetarile internationale in domeniu evolueaza. Ne straduim sa le implementam si in Romania, unde nevoia de diagnosticare rapida este foarte mare. Continuam sa sprijinim astfel, Programul National de Control al Tuberculozei care, din pacate, este inca mult subfinantat in raport cu nevoile.” – declara Dr. Silvia Asandi, Director General al Fundatiei Romanian Angel Appeal.

Aducerea celor doua echipamente de ultima generatie face parte, de altfel, dintr-o serie de interventii de diagnostic, tratament si prevenire a tuberculozei, implementate de Fundatia Romanian Angel Appeal in parteneriat cu Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, Administratia Nationala a Penitenciarelor, UNOPA, Salvati Copiii, Centrul Pentru Politici si Servicii de Sanatate si Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta, in cadrul programului finantat de Fondul Global.

In Romania, peste 30.000 de persoane sufera, la momentul actual, de diferite forme de tuberculoza. Numai in anul 2013, 15.000 de noi cazuri au fost diagnosticate cu TB si peste 1.100 de bolnavi au murit, conform Raportului celei mai recente misiuni de evaluare a managementului tuberculozei multidrog rezistente in Romania, efectuate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) – Green Light Committee, si conform statisticilor furnizate de Programul National de Control al Tuberculozei.

Cu toate acestea, diagnosticarea tuberculozei in tara noastra se face de cele mai multe ori cu intarziere, timp in care pacientii sunt contagiosi si pot raspandi boala in comunitate.

Mai mult decat atat, in privinta tuberculozei multidrog rezistente (afectiune rezistenta la tratamentul obisnuit si cu rata mult mai mica de vindecare) Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca aceasta este, in prezent, sub-diagnosticata in Romania: doar 400 de cazuri diagnosticate in 2012, fata de 1000 estimate de catre OMS a fi numarul real de cazuri care ar trebui diagnosticate anual, in tara noastra. Din cauza lipsei echipamentelor moderne, diagnosticarea tuberculozei si a tuberculozei multidrog rezistente necesita o perioada de timp ce depaseste 4 luni, timp in care medicii nu pot recomanda un tratament corespunzator, iar pacientul poate transmite boala in familie si comunitate.

Pentru detalii, contactati:

Costinela Caraene, Coordonator PR
Tel.: 0721.151.187
e-mail: costinela.caraene@raa.ro

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991