Sorry, this entry is only available in Romanian.

Stabilită de Organizația Națiunilor Unite începând cu 9 septembrie 1989, data de 2 aprilie evidențiază Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. În jurul acestei zile, la nivel internațional, organizațiile care promovează, susțin și luptă pentru cauza persoanelor cu tulburări de spectru autist (TSA), organizează evenimente cu scop de awareness și de a crește gradul de incluziune socială.

Pentru a marca această zi, Fundația Romanian Angel Appeal a organizat, pentru al patrulea an consecutiv, festivalul de film ”Zilele Minților Frumoase”, în parteneriat cu Novaintermed și Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București. Prin acest eveniment, noi, echipa RAA, îndemnăm la susținere și toleranță față de persoanele cu autism și ne dorim să evidențiem faptul că incluziunea socială și accesul la o educație normală au un puternic impact pozitiv asupra dezvoltării acestora, stimulându-le totodată, și potențialul.

Găzduiți de Apollo 111 Teatrul, am prezentat publicului larg, în perioada 1-3 aprilie 2018, 2 filme artistice și un documentar a căror acțiune a fost centrată pe viața persoanelor cu autism și a dificultăților cu care acestea se confruntă zilnic. Personajele, puternic conturate, au ilustrat explicit situațiile problematice de care se lovesc cei cu tulburări de spectru autist și familiile acestora.

”Zilele Minților Frumoase” a debutat duminică, 1 aprilie, ora 19:00, cu filmul The Accountant. Un film antrenant și plin de acțiune care a menținut publicul cu sufletul la gură. A evidențiat celor prezenți în sală, potențialul pe care persoanele diagnosticate cu autism îl pot avea într-un domeniu dificil precum analizei matematice. Numărul celor prezenți la acest film a fost de aproximativ 60 de persoane.

Luni, 3 aprilie, în cea de-a doua zi a festivalului cinematografic, începând cu ora 19:00, publicul a avut ocazia să vizioneze un documentar animat extrem de frumos și emoționant. Life Animated a fost o poveste despre eroi și autism care a prezentat povestea unui copil care a luptat cu autismul și a învățat cum să înțeleagă și să comunice cu lumea din jur, prin intermediul personajelor din universul Disney. Fiind prima zi din săptămâna, prezența la acest film a fost puțin mai scăzută, astfel că în sală s-au regăsit undeva la 40-50 de persoane.

În ultima zi de festival, marți, 3 aprilie, ora 19:00, am proiectat persoanelor prezente în sală filmul Extremely Loud and Incredibly Close. Un film plin de emoție, despre curaj, cunoaștere și depășirea limitelor care a ilustrat povestea lui Oskar, un băiat de 9 ani cu autism, extrem de inteligent și care a o pasiune în a rezolva mistere. El și-a pierdut tatăl în tragicul eveniment de la World Trade Center, iar pentru a păstra vie amintirea acestuia, Oskar a pornit într-o aventură în marele oraș New York, în încercarea de a rezolva un ultim mister de la tatăl său. La acest film, publicul a fost cel mai numeros, cei prezenți în sală numărând aproximativ 80-90 de persoane.

Acest festival de film a reprezentat, ca în fiecare an, un eveniment inedit, în urma căruia publicul a avut oportunitatea de a conștientiza cât de copleșitoare poate părea lumea din jur pentru persoanele cu tulbutări de spectru autist, dar și cât de surprinzătoare și creative sunt soluțiile pe care acestea le găsesc pentru orice situație. De asemenea, cei din sală au aflat că modalitățile, aparent ciudate, ale persoanelor cu autism de a percepe și trăi viața reprezintă doar un mod diferit, nu greșit, de a se adapta la realitate.

© Romanian Angel Appeal | Since 1991

Data privacy information Info Confidențialitate Date
In accordance with the GDPR Regulation, we inform you that this website can collect the following data: Referitor la regulamentul de protecție al datelor, vă informăm că acest site poate colecta următoarele date:
You will find more informations about this accessing the Terms Of Use Citiți informațiile complete accesând Termeni și Condiții
Some of the conditions are required. Please agree with then in order to move forward. Anumite condiții sunt obligatorii. Vă rugăm să le acceptați pentru a putea merge mai departe.