Sorry, this entry is only available in Romanian.

bras

6 Februarie 2013 / Ada / http://www.brasovultau.ro/articol/stiri/terapie-gratuita-pentru-persoanele-cu-autism-din-brasov.html

Persoanele cu autism din Brasov si familiile acestora pot beneficia acum de asistenta de specialitate, gratuita, in cadrul Centrului de consiliere si asistenta pentru persoane cu autism – Brasov.

Centrul functioneaza din martie 2012 si, in acest moment, ofera interventii personalizate celor 11 persoane inscrise in programul de terapie specializata. Centrul este deservit de personal specializat – psihologi și/sau psihopedagogi instruiți în lucrul cu persoane cu autism. Aceștia evaluează fiecare caz nou în parte și, împreună cu familia, realizează un plan de intervenție, pe termen mediu sau lung, în funcție de nevoile fiecăruia. Sesiunile de lucru sunt, după caz, atât individuale cât și de grup. Psihologii de la Centru fac, de asemenea, recomandări pentru servicii conexe și oferă consiliere părinților și familiilor persoanelor cu autism.

Până în acest moment, la Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din Brașov, beneficiază de asistență 11 copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 3 – 20 de ani. „În cazul copiilor, la intrarea în centru sunt supusi unei evaluări în urma căreia se stabilește nivelul de dezvoltare pe fiecare arie în parte. La tineri, ne concentrăm asupra altor aspecte, încercăm să-i ajutăm să dobandeasca achiziții pentru a le asigura autonomia minimă, într-un mediu protejat. Fiecare activitate desfășurată în cadrul sesiunilor are un rol anume, iar noi ne străduim să-i ajutăm cât mai mult, ca părinții și copiii să plece încrezători de la terapie.” a declarat Raluca Andreea Cârlan, psiholog în cadrul acestui centru. În tulburările de spectru autist (TSA) terapia este de lungă durată, iar gradul său de eficiență este crescut atunci când afecțiunea este diagnosticată timpuriu (în jurul vârstei de 2 ani) și copilul începe, cât mai din vreme, o formă de intervenție specializată. Din acest motiv, este esențial ca părinții să-și observe foarte bine copilul și să fie atenți la orice comportament neobișnuit al acestuia, încă din primele luni de viață. În cazul în care au suspiciuni, părinții trebuie să i le semnaleze medicului de familie și să solicite un consult de specialitate (neuropsihiatric) pentru copilul lor. Numai medicul neuropsihiatru poate pune diagnosticul de certitudine. Copiii cu autism pot prezenta simptome diverse, însă următoarele caracteristici sunt considerate semnale de alarmă: · par că nu aud și nu răspund niciodată la nume; · nu observă persoanele din jur și nu sunt interesați de jocul altor copii; · par că nu știu să se joace cu jucăriile; · au alte comportamente specifice tulburării (mișcări repetitive, atașament neobișnuit față de obiecte).

Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din Brașov a fost înființat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Direcția Protecția Copilului, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov și cu Asociația Copiii de Cristal, prin proiectul „Și ei trebuie să aibă o șansă! – program de sprijin pentru integrarea socială și profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist”. Centrul funcționează în localitatea Brașov, Str. Aurel Vlaicu nr. 26 bis, etajul 1, sala 3a-3b, în sediul Asociației Copiii de Cristal, din incinta fostei Școli generale nr. 24.

© Romanian Angel Appeal | Since 1991