Peste 1200 de pacienti cu tuberculoza (TB) si tuberculoza multidrog rezistenta (TB MDR) sunt beneficiari ai serviciilor multidisciplinare si ai suportului oferit prin proiectul “Program dedicat reintegrarii profesionale si sociale a persoanelor afectate de Tuberculoza”, implementat de Fundatia Romanian Angel Appeal si Millenium Image&Communication Grup, cu fonduri europene, din aprilie 2014 pana la finalul lunii iulie 2015. Pacientii au primit, dupa caz, consiliere psihologica si sociala, sprijin social financiar pentru cresterea aderentei la tratament, consiliere si orientare profesionala si au urmat cursuri de formare profesionala.
Serviciile au fost si raman gratuite, oferite de specialisti (psihologi, asistenti sociali si medici coordonatori) si au fost infiintate, prin proiect, in patru spitale de pneumoftiziologie din Romania (Bucuresti – Institutul “Marius Nasta”, Arges – Spitalul de pneumoftiziologie Leordeni, Maramures – Spitalul de pneumoftiziologie “Nicolae Rusdea”, Neamt – Spitalul de pneumoftiziologie Bisericani).
Pana la jumatatea lunii iulie 2015, din totalul pacientilor cu tuberculoza si tuberculoza rezistenta, inrolati in proiect (provenind din intreaga tara), 681 au primit consiliere psiho-sociala, 1092 au primit consiliere sociala, 1021 au primit sprijin financiar pentru mentinerea aderentei la tratament, 577 au primit servicii de consiliere si orientare profesionala, iar 158 de persoane afectate de TB au urmat un program de formare profesionala si au primit si subventii pe toata perioada participarii la cursuri.
Suportul psiho-social si stimulentele financiare pentru mentinerea aderentei la tratament, ce au continuat si in ambulator, dupa externarea pacientilor, s-au tradus in rezultate importante: gratie serviciilor multidisciplinare si suportului oferit, aderenta la tratament a pacientilor inrolati in proiect s-a mentinut la cote crescute, pe toata durata programului, si doar 0,6% dintre acestia au abandonat tratamentul.
Zilnic, in Romania, sunt diagnosticate 43 de persoane cu tuberculoza si 3 persoane mor din cauza acestei afectiuni (16.000 de imbolnaviri si 1.100 decese, in fiecare an). Romania se confrunta cu o rata foarte mare de abandon al tratamentului (6% pentru tuberculoza sensibila si pana la 20%, in cazul TB MDR), atat din cauza efectelor adverse puternice, cat si a lipsei resurselor financiare pentru medicamente complementare necesare reducerii efectelor adverse, transport la dispensar, regim corespunzator de hrana si odihna.
Tratamentul corect si complet, dublat de sprijinul social si psihologic adecvat, consilierea si orientarea profesionala a bolnavilor de tuberculoza, precum si campanii nationale de informare si reducere a stigmei ar imbunatati substantial sansele de vindecare ale pacientilor cu TB si ar limita raspandirea bolii in populatie.
Cele 4 servicii multidisciplinare infiintate prin proiect la Bucuresti, Leordeni, Bisericani si Baia Mare sunt primele de acest tip din Romania. Dupa incheierea proiectului, ele vor continua sa functioneze cu finantare de la Fondul Global de Lupta impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei.
“Prin obiectivele pe care si le-a propus si atins, proiectul „Program dedicat reintegrarii profesionale si sociale a persoanelor afectate de Tuberculoza” a anticipat interventii incluse in Strategia Nationala de Control al Tuberculozei 2015-2020. Rezultatele obtinute demonstreaza importanta ingrijirii centrate pe pacient, in domeniul controlului tuberculozei si intareste necesitatea replicarii serviciilor multidisciplinare si a interventiilor de crestere a aderentei la tratament a pacientilor. De altfel, in prezent, Fundatia Romanian Angel Appeal si partenerul Millenium Image & Communication Grup desfasoara o campanie nationala de advocacy, in vederea sprijinirii infiintarii si sustinerii, de la bugetul de stat, in toate judetele din tara, a unor servicii similare de asistenta psiho-sociala, servicii prevazute in cadrul Strategiei Nationale de Control al Tuberculozei” – Nicoleta Manescu, Manager al proiectului.
In conformitate cu angajamentul Guvernului Romaniei, exprimat odata cu adoptarea, prin Hotarare de Guvern, a Strategiei Nationale de control al Tuberculozei, pana in anul 2020:
– vor fi infiintate echipe de asistenta multidisciplinara in toate judetele tarii;
– modelul asistentei ambulatorii va fi implementat in toate judetele tarii;
– cel putin 70% dintre pacientii cu TB vor beneficia de sprijin social.
“Programul dedicat reintegrarii profesionale si sociale a persoanelor afectate de Tuberculoza” se desfasoara in perioada 29 aprilie 2014 – 28 iulie 2015 si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 – “Investeste in oameni!”
Contact:
Costinela Caraene, Coordonator PR
Tel: 0721.151.187
E-mail: costinela.caraene@raa.ro