Smart&Happy Child / http://smartandhappychild.ro/suport-pentru-parintii-copiilor-cu-tulburari-de-spectru-autist/
Cele mai recente studii internaționale arată că incidența autismului este de 1/681. România încă nu are o statistică oficială cu privire la numărul persoanelor cu tulburare de spectru autist (TSA), iar evidențele statului cuprind doar cazurile diagnosticate și declarate.
Dacă diagnosticarea se realizează astăzi, și în România, mai eficient decât în anii trecuți, serviciile de intervenție în vederea integrării sociale precum și serviciile de suport pentru familie sunt foarte slab dezvoltate în comparație cu cele din Uniunea Europeană și din statele asociate. În procesul de dezvoltare a abilităților pentru integrare, implicarea părinților este crucială, dar aceștia, la rândul lor, au nevoie de suport pentru a face față provocărilor afecțiunii.
La finalul anului 2014, Fundația Romanian Angel Appeal a realizat un studiu privind nevoile de servicii în rândul părinților copiilor cu autism și dorește să crească accesul familiilor la servicii de suport, în 10 centre TSA din țară.
Studiul va fi lansat mâine, 29 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă. Cercetarea a fost realizată în luna noiembrie 2014 și a avut la bază studii de caz – interviuri în profunzime, cu părinți de copii diagnosticați cu TSA, care accesează servicii de terapie, anchetă sociologică pe bază de chestionare (95 de respondenți, chestionare aplicate cu sprijnul a 9 ONG și 10 DGASPC din țară ce oferă servicii terapeutice copiilor cu autism), precum și analiza documentelor existente – studii, rapoarte, documente legislative.
Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului ”Întărirea serviciilor de consiliere și suport la nivel local pentru părinții copiilor și adolescenților cu TSA”. Proiectul a început la 1 iulie 2014, are o durată de 22 de luni și este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG.