Sorry, this entry is only available in Romanian.

Unul dintre cele mai inspiraționale articole pe tema conștientizării cauzei autismului vine din partea lui Philip, un tânăr talentat și foarte special, a cărui poveste este uimitoare și emoționantă.

Philip suferă de autism și nu a fost capabil să comunice cu cei din jur până la vărsta de nouă ani, când familia sa a descoperit metoda promptării rapide, prin care băiatul a reușit să recupereze din abilități și să progreseze în comunicare. Această metodă ( Rapid Prompting Method – RPM) este o tehnică de îndemnare folosită de unii părinți și educatori, în încercarea de a ajuta copilul (de cele mai multe ori non-vorbal) care suferă de autism sau de alte dizabilități, să comunice prin promptare, scriere sau ilustrare.

Acum tânărul este capabil să comunice prin intermediul scrisului și a unei tăblițe electronice drept suport. Philip se poate exprima atât de bine în scris, încât și-a creeat propriul blog și propria pagina de Facebook, unde își împărtășește povestea și experiențele prin care a trecut în drumul de la tăcerea totală și lipsa posibilității de exprimare, la momentul în care poate comunica cu cei din jur.

Puteți citi pe scurt în următoarele rânduri povestea lui Philip exact așa cum o vede el.

 

Numele meu este Philip, am 13 ani și sufăr de autism. Multă lume nu înțelege ce este autismul și ce presupune această afecțiune.

Autismul reprezintă un mod de a fi. Oamenii își caută momente de liniște și calm în diferite moduri, însă pentru mine este puțin mai dificil, pentru că întâi de toate eu trebuie să-mi găsesc liniștea în mediul înconjurător. Spun că este mai dificil, pentru că simțurile mele sunt mult mai accentuate, astfel că anumite sunete provenite din mai multe surse în mod simultan, pot reprezenta pentru mine un adevărat zgomot care mă poate face să am o criză. De asemenea, imaginile și lumina au altă intensitate pentru mine și mă pot face foarte ușor să-mi pierd concentrarea în momentul când fac ceva.

Fiind nonverbal este foarte greu, pentru că sunt înțeles greșit tot timpul, însă de când am învățat să comunic prin intermediul ortografiei și a metodei de promptare rapidă mi-a adus un fel de liniște interioară. A comunica corect și a fi înțeles cum trebuie de către cei din jur mi-a schimbat semnificativ viața, iar acum nu mai am anumite temeri.

 

A fi autist nu e chiar așa de rău. Îmi place așa cum sunt. Cu toate astea, oamenii ne pot întrista prin faptul că ei nu înțeleg că și noi avem gânduri și sentimente, la fel ca orice altă persoană. Faptul că noi, cei cu autism, auzim în jur vorbindu-se de rău despre noi, este ceea ce ne întristează cel mai mult, ajungând chiar să ne scadă gradul de acceptare și iubire față de noi înșine.

Ceea ce doresc să subliniez este că dacă suntem tratați ca niște animale domestice pe care trebuie să le dresezi, ne face să ne simțim dezumanizați. Nu autismul în sine este problema, ci înțelegerea eronată a lui este adevărata problemă și sper că pot ajuta într-un fel sau altul ca această situație să se schimbe, iar percepția despre autism să nu mai fie greșită.

Pacea mea interioară rezultă din faptul că sunt inclus în societate, acceptat pentru ceea ce sunt și cum sunt și mai ales încurajat și susținut să comunic ceea ce gândesc și simt. Sper ca fiecare dintre noi să facem ceva ca lumea să devină mai prietenoasă, suportivă și tolerantă cu persoanele care suferă de autism, astfel ca ei să poată trăi în pace, liniște și acceptare alături de restul societății.

 

Philip trăiește în New York și este în clasa a VII-a într-o școala parțial de masă, iar la vârsta de nouă ani a învățat să comunice pentru prima dată cu ajutorul metodei de promptare rapidă. Are propriul blog – Faith, Hope and Love with Autism – unde își exprimă gândurile, experiențele și sentimentele, iar multe dintre scrierile lui au fost preluate și distribuite de către publicații importante precum Typed Words, Loud Voices, The Buffalo News sau The Mighty. Printre hobby-urile preferate ale lui Philip se numără plimbările cu bicicleta și plimbările în natură, pe care o admiră cu fiecare ocazie.

 

Articol dezvoltat pe baza: 

http://www.storiesaboutautism.com/autistic-not-bad-like/

© Photo: The Mighty; www.storiesaboutautism.com

© Romanian Angel Appeal | Since 1991

Data privacy information Info Confidențialitate Date
In accordance with the GDPR Regulation, we inform you that this website can collect the following data: Referitor la regulamentul de protecție al datelor, vă informăm că acest site poate colecta următoarele date:
You will find more informations about this accessing the Terms Of Use Citiți informațiile complete accesând Termeni și Condiții
Some of the conditions are required. Please agree with then in order to move forward. Anumite condiții sunt obligatorii. Vă rugăm să le acceptați pentru a putea merge mai departe.