Primăria Orașului Hârșova, în parteneriat cu Fundația Romanian Angel Appeal, anunță începerea lucrului direct cu comunitatea roma din Hârșova, în cadrul Proiectului „Incluziune și sănătate în PORT (Hârșova) prin educație, arte și sport” – PN1038.
Astfel, în cursul zilei de vineri (15.07.2022), în Centrul Comunitar din orașul Hârșova au avut loc primele activități din cadrul programului de educație parentală adresat familiilor roma cu copii mici. Promovarea proiectului în comunitatea locală a generat interes din partea familiilor roma, mai ales în rândul mamelor tinere (minore) care au participat la sesiuni alături de cei mici. Sesiunea introductivă a clarificat așteptările pe care acestea le au de la formatori, a familiarizat părinții cu activitățile din proiect, facilitând în același timp cunoașterea și relaționarea dintre participanți prin activități nonformale diverse.
În plus, în cadrul sesiunii de formare au fost abordate teme de interes pentru grupul țintă, precum: importanța igienei și alimentației în îngrijirea copiilor, importanța școlii în dezvoltarea personală și în viitorul socio-economic al acestora sau drepturile (și obligațiile) pe care le au în societate. Participanții au aflat că implicarea familiei în viața copilului este esențială în dezvoltarea, educația și sănătatea copilului, înțelegând totodată că propria lor educație are un rol important în stabilirea unui exemplu pozitiv pentru cei mici.
Sesiunile de formare fac parte din programul de educație parentală adresat familiilor roma cu copii mici, activitate cuprinsă în cadrul Proiectului „Incluziune și sănătate în PORT (Hârșova) prin educație, arte și sport” – PN 1038, implementat de Primăria Orașului Hârșova în parteneriat cu Fundația Romanian Angel Appeal.
Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 582,361 € oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului îl reprezintă creșterea incluziunii și a abilitării sociale a romilor din UAT Hârșova, prin intervenții care încurajează creșterea accesului copiilor la servicii medicale de calitate, prin activități non-formale care conduc la reducerea absenteismului și abandonului școlar, combaterea discriminării etnice și creșterea participării active a persoanelor roma la deciziile comunității.
Pentru informații oficiale despre Granturile SEE accesați www.eeagrants.ro
Pentru informații oficiale despre Programul Dezvoltare locală, accesați www.frds.ro