img-0

Sorry, this entry is only available in Romanian.

Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA) si partenerii sai, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice – Directia Protectia Copilului (MMFPSPV-DPC) si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania (APCCR) anunta incheierea, pe 30 septembrie 2013, a implementarii proiectului strategic “Si ei trebuie sa aiba o sansa!” – program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist (TSA). Proiectul a realizat un pas important in imbunatatirea vietii persoanelor cu autism din Romania, prin cresterea numarului de medici instruiti in depistarea precoce a tulburarii de spectru autist, cresterea numarului de specialisti in interventii terapeutice, dezvoltarea unei retele nationale de servicii gratuite pentru persoanele cu TSA, sporirea gradului de informare si sensibilizare a publicului si elaborarea unei Strategii Nationale privind integrarea sociala a persoanelor cu autism. Proiectul a avut o durata de 3 ani si a fost cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Unul dintre principalele obiective ale proiectului a vizat crearea unui cadru favorabil care sa contribuie la cresterea sanselor de integrare sociala a copiilor si tinerilor cu TSA, prin diagnosticare precoce si acces la servicii si programe de recuperare si asistenta specializata.

Proiectul a pornit din dorinta de a raspunde unei parti a problemelor identificate in randul comunitatii persoanelor afectate de autism, generate in special de diagnosticarea tarzie cauzata de lipsa de informare si instuire, lipsa unor interventii terapeutice accesibile, lipsa unui sistem de referire a persoanelor diagnosticate, catre servicii specializate, lipsa acuta de specialisti formati in interventii terapeutice, respingerea, izolarea si lipsa accesului la educatie si integrare sociala, din cauza slabei informari si in absenta unui cadru legislativ care sa asigure respectarea drepturilor persoanelor cu autism.

La sfarsitul celor 3 ani de implementare a proiectului, rezultatele acestuia pot fi cuantificate, dupa cum urmeaza:

  • 628 de profesionisti instruiti in interventii terapeutice pentru persoane cu autism (psihologi si psihopedagogi)
  • 1.240 de medici de familie si pediatri inscrisi la cursurile online de depistare precoce, dintre care 400 medici au absolvit deja
  • 40 de Centre de consiliere si asistenta pentru persoane cu autism si familiile lor, deschise in 35 de judete ale tarii si in municipiul Bucuresti, pentru a oferi servicii gratuite
  • 1.332 persoane cu autism care au beneficiat deja de servicii in cadrul centrelor, pana la sfarsitul lunii iulie
  • 2 campanii nationale de informare si sensibilizare, care au atins 8.154.000 indivizi unici, din publicul general, respectiv 35.715 apartinatori ai persoanelor cu autism
  • Elaborarea, in colaborare cu autoritatile abilitate si cu partenerii din mediul neguvernamental, a proiectului de Strategie nationala privind integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu autism.

Ce se intampla dupa 30 septembrie 2013?

Principala reusita a proiectului o reprezinta punerea bazelor primei retele nationale, public-private, de servicii pentru persoanele cu autism. Cele 40 de centre infiintate vor continua sa ofere servicii iar Fundatia Romanian Angel Appeal are deja in pregatire noi proiecte ce vizeaza dezvoltarea lor si a serviciilor.

Instruirea medicilor de familie si pediatri va continua, platforma de e-learning care ofera formare creditata de Colegiul Medicilor din Romania, www.tsa-medability.ro, ramanand activa si dupa incheierea proiectului.

De asemenea, vor continua campaniile nationale de informare si advocacy cu privire la drepturile persoanelor cu autism, Fundatia Romanian Angel Appeal fiind, din anul 2012, membra a Federatiei pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autismului (FEDRA).

Ne propunem de asemenea ca, prin proiectele pe care Fundatia Romanian Angel Appeal le va desfasura in viitor, accentul sa fie pus pe integrarea educationala a persoanelor cu autism.

De ce este nevoie?

In Romania, la nivelul anului 2012, erau declarate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism (conform Ministerului Sanatatii) insa numarul real al acestora este mult mai mare, majoritatea nefigurand in evidenta oficiala. Incidenta autismului este de 1/88 persoane, conform unui studiu publicat in 2012 de Centrul pentru Controlul Maladiilor din Atlanta, Statele Unite ale Americii, iar pentru tara noastra specialistii estimeaza cel putin 15.000 de persoane cu autism. Studiile si experienta organizatiilor de profil internationale arata ca diagnosticarea timpurie, la varsta de 18 – 36 luni, interventiile specializate si integrarea sociala, cresc cu pana la 47% sansele persoanelor cu autism de a dobandi abilitati pentru viata independenta, conform studiului publicat de Ivar Lovaas, UCLA, 1987.

“Desi prin proiectul “Si ei trebuie sa aiba o sansa!” s-au realizat pasi importanti privind imbunatatirea vietii persoanelor cu autism din Romania, problemele acestora sunt departe de a fi rezolvate in absenta unui cadru legislativ coerent si aplicat. Este nevoie, in primul rand, de reglementari legislative care sa asigure respectarea drepturilor persoanelor cu autism. De asemenea, serviciile de recuperare trebuie sa fie gratuite, sustinute de stat si oferite timpuriu, iar integrarea scolara a copiilor cu autism trebuie sa devina o realitate. Nu in ultimul rand, este nevoie de servicii pentru tinerii si adultii cu autism, centrate de dezvoltarea potentialului lor, pe integrarea in munca si in comunitate. Aceste servicii lipsesc aproape cu desavarsire.” – Adelaine Katerine Tarpan, sociolog, Fundatia Romanian Angel Appeal, Manager al proiectului “Si ei trebuie sa aiba o sansa!”

Contact:

Costinela Caraene, Coordonator PR

Tel: 0721.151.187, 0745.25.95.85,
E-mail: costinela.caraene@raa.ro

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991