img-0

Sorry, this entry is only available in Romanian.

Dr. Silvia Asandi, Director General al Fundatiei Romanian Angel Appeal a participat vineri, 26 iunie, la conferinta “Romania respira sanatos… fara tuberculoza”, organizata in cadrul “Mediafax Talks Health Conferences”. In cadrul conferintei a fost prezentat raportul “Sa tratam cu seriozitate: Romania si tuberculoza!”, realizat de The Economist Inteligence Unit, cu sprijinul Janssen.

Concluziile raportului si ale discutiilor au fost ca managementul de caz al tuberculozei trebuie imbunatatit, de la preventia si depistarea pe care trebuie sa la faca medicul de familie si pana la intelegerea faptului ca pacientii trebuie tratati in ambulatoriu. De asemenea, pentru a avea sanse reale de insanatosire, bolnavii cu tuberculoza multidrog rezistenta trebuie sa beneficieze de medicamente inovatoare si de sprijin psihologic si social.

Concluziile sunt similare celor din raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii de evaluare a Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al tuberculozei in Romania, raport publicat in ianuarie 2015.

Pentru realizarea raportului “Sa tratam cu seriozitate: Romania si tuberculoza!”, Dr. Silvia Asandi a acordat interviuri The Economist Intelligence Unit, in care a subliniat ca Romania se situeaza destul de bine la tratarea si diagnosticarea tuberculozei sensibile, insa  in privinta tuberculozei multidrog rezistente (TB MDR) lucrurile inca lasa de dorit. TB MDR inca este subdiagnosticata, iar multi pacienti nu primesc tratament in baza metodei de observare directa, in special in zonele rurale. Ingrijirea TB MDR in regim ambulatoriu este slab dezvoltata, oferind un sprijin insuficient pentru pacienti, pentru ca tratamentul lor sa poata fi sustinut in afara spitalului, iar toate aceste conditii cres riscul abandonarii timpurii a tratamentului. Totusi, “odata cu adoptarea, in februarie 2015, a noului Plan strategic national pentru controlul tuberculozei 2015 – 2020, avem o multime de motive sa credem ca lucrurile se vor schimba, planul in sine fiind un mare pas inainte.”

Dr. Silvia Asandi este Director General al Fundatiei Romanian Angel Appeal, organizatie ce coordoneaza finantarile pentru programe TB in Romania ale Fondului Global de lupta impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei, coordonatoare a mai multor proiecte vizand controlul TB in Romania si partener al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, in cadrul proiectului “Imbunatatirea starii de sanatate a populatiei din Romania, prin cresterea controlului Tuberculozei”, finantat din Granturi Norvegiene.

Contact:

Costinela Caraene, Coordonator PR, Fundatia Romanian Angel Appeal
Tel: 0721.151.187
e-mail: costinela.caraene@raa.ro

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991