Sorry, this entry is only available in Romanian.

Așa cum am susținut de fiecare dată, pentru noi, echipa Romanian Angel Appeal (RAA), educația și sănătatea reprezintă două domenii esențiale pentru o dezvoltare cât mai bună și completă a copiilor și tinerilor, iar importanța acestor două arii este cu atât mai mare, cu cât ele sunt interdependente și pot influența în mare măsură viitorul acestora.

La sfârșitul lunii martie, Fundația Romanian Angel Appeal a finalizat cu succes proiectul Tineri voluntari vorbind copiilor din mediul rural prahovean despre sănătate. Proiectul, început în februarie, a constat în formarea de voluntari, în cadrul unui curs, astfel încât aceștia să susțină la clasele V-VIII din mediul rural câmpinean, sesiuni de informare pe teme legate de educația pentru sănătate.

Astfel, în perioada 26-28 martie 2018, plini de emoții, dar bine pregătiți, cei 16 voluntari formați la curs, au fost în școlile din Brebu, Șotrile și Valea Doftanei și, asistați de colegii noștri, Oana și Vlad, au vizitat 18 clase. Ei au vorbit, timp de trei zile, unui număr de aproximativ 350 de copii despre adoptarea unor comportamente responsabile în sănătate. De asemenea, pe lângă discuții, aceștia au desfășurat, împreună cu cei mici, activități interactive menite să sublinieze obiceiurile și atitudinile indicate pentru o sănătate fizică, dar și psihică mai bună.

Mai exact, voluntarii, în echipe de câte 2 sau 3 la clasă, în funcție de numărul de clase existente în fiecare școală, au discutat, timp de trei ore, cu copiii prezenți despre subiecte precum igiena fizică și orală, mișcare și alimentație sănătoasă, schimbări apărute odată cu pubertatea, stimă de sine și discriminare sau gestionarea relațiilor cu părinții, prietenii, profesorii etc.

Prima zi, la Brebu, a reprezentat pentru voluntari poate cea mai grea dintre cele trei zile, întrucât a fost prima interacțiune cu elevii și, de asemenea, în această școală voluntarii au avut cele mai multe clase de copii în fața cărora să vorbească. Cu toate acestea, după prima oră petrecută cu cei mici, voluntarii s-au mai relaxat, au scăpat de emoții și totul a decurs bine, copiii fiind captivați de informațiile primite și activitățile desfășurate.

Cea de-a doua zi, petrecută la școala din Șotrile, a fost pentru voluntari una specială. Pe lângă drumul extrem de frumos până la destinație, voluntarii s-au bucurat să-și desfășoare activitatea  în fața unor clase cu copii cuminți și foarte interesați de ceea ce tinerii voluntari aveau să transmită. Simțindu-se și mai în largul lor, fiind a doua zi de prezentare, voluntarii au vorbit celor mici deschis și, fiecare echipă a reușit să ofere propriei sesiuni de informare o caracteristică particulară.

În ultima zi, la Valea Doftanei, voluntarii au fost și mai dezinvolți în prezentări și, și de această dată au reușit să capteze atenția tuturor copiilor din clasele la care ei au vorbit. Și această zi a fost una specială pentru voluntarii noștri, deoarece a fost ultima zi când au venit în fața copiilor pentru a le povesti despre atitudini și comportamente responsabile în sănătate. Emoționați, de această dată din motiv că proiectul se va sfârși, voluntarii au încheiat sesiunile de informare stând cu copiii la discuții ca de la egali la egali, bucurându-se de interesul și atenția acordate de către cei mici.

Ceea ce ne bucură pe noi, echipa RAA, este faptul că, atât voluntarii, cât și copiii din școli au avut  de câștigat luând parte la acest proiect. Câștigul copiilor poate fi reprezentat de faptul că le-au fost prezentate informații menite să le faciliteze procesul de autocunoaștere, să le încurajeze obiceiurile sănătoase și care să-i ajute să-și îmbunățească relațiile cu cei din jur.

Cât despre voluntari, implicându-se în acest tip de proiect, au avut oportunitatea de a-și îmbunătăți munca în echipă, abilitatea de a structura multe informații și idei într-o prezentare inteligibilă și, de asemenea, și-au exersat competențele de comunicare și vorbitul în fața unui public. Mai multe detalii despre trăirile voluntarilor și părerile lor cu privire la această experiență, puteți afla în următoarele rânduri, chiar de la câțiva dintre aceștia:

Pentru mine, a fost cel mai frumos proiect de voluntariat la care am luat parte până în momentul de față! Contactul cu elevii a fost unul foarte plăcut și interesant, care mi-a oferit o satisfacție de puține ori simțită până acum. Acest proiect m-a ajutat să-mi dezvolt abilitatea de a lucra în echipă și să scap de emoțiile vorbitului în public. Consider că am devenit o persoană mai bună din multe puncte de vedere în urma acestui proiect și nu le pot mulțumi decât colegilor mei minunați și, nu în ultimul rând, coordonatorilor, care au făcut o treabă excelentă!

Răzvan

Chiar dacă înaintea fiecărei zile în care mergeam la clase aveam emoții, iar teama de a vorbi în public își făcea simțită prezența, prin participarea la acest curs am reușit să câștig încă o experiență. Am putut, într-o mare măsură, să mă cunosc mai bine, să vad cum reacționez în fața unor situații și întrebări neașteptate și chiar să îmi dau seama de unele aspecte pe care le pot îmbunătăți la propria persoana. Interacționând cu copiii din diferite școli din mediul rural, am înțeles ce nevoie mare au cei mici de o educație de acest tip, dar și că orice copil, indiferent de vârstă sau mediul în care trăiește, te poate surprinde.

Raluca

Pentru mine, întregul curs a reprezentat o provocare. În orice activitate mă loveam mereu de frica de vorbit în public, însă, de data asta nu a fost așa și cred că asta le-o datorez în special colegilor cu care am facut echipă, fiind sigură că ei vor interveni în caz că mă blochez. Proiectul acesta a fost o idee minunată, am avut coordonatori care ne-au organizat foarte bine și care ne-au oferit toate materialele de care aveam nevoie. Interacțiunea cu copiii a fost interesantă, diferențele de la un mediu la altul, de la o clasă la alta sunt imense, însă toți sunt copii speciali, care merită să fie informați corect în aceste domenii pe care noi le-am abordat la curs.

Loredana

Am avut rol de voluntar, iar pentru mine acest cuvant a însemnat o comoară din momentul în care am văzut bucuria copiilor și interesul pe care îl acordau informațiilor pe care noi le transmiteam. Aș mai repeta această experiență de încă 100 de ori. Sunt fericită că am putut ajuta niște copii minunați, iar de acum iubesc copiii mai mult decât o făceam înainte.

Alexia

 

 

© Romanian Angel Appeal | Since 1991

Data privacy information Info Confidențialitate Date
In accordance with the GDPR Regulation, we inform you that this website can collect the following data: Referitor la regulamentul de protecție al datelor, vă informăm că acest site poate colecta următoarele date:
You will find more informations about this accessing the Terms Of Use Citiți informațiile complete accesând Termeni și Condiții
Some of the conditions are required. Please agree with then in order to move forward. Anumite condiții sunt obligatorii. Vă rugăm să le acceptați pentru a putea merge mai departe.