All different, all equal in Romanian schools

Working together for an inclusive Europe

All different, all equal in Romanian schools is a project in which we carry out training activities for mainstream schools in Romania to effectively manage the difficult situations that may arise in working with children from vulnerable groups.

The aim of the project “All different, all equal in Romanian schools” is to create a network of multipliers at national level, that will apply effective principles and methods that will contribute to increasing the capacity of general schools to provide a quality educational process for all children, regardless of the degree of impairment of their functionality and, to create a climate of trust and collaboration, promoting diversity, respect for human rights and in general, increasing the quality of life.

The project is carried out by the Romanian Angel Appeal Foundation (RAA) between April 2021 – September 2023 and benefits from a funding of 221,276 euros through the Active Citizens Fund Romania program, funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA Grants 2014 -2021. The content of this page does not necessarily represent the official position of the EEA and Norwegian Grants 2014-2021; for more information visit www.eeagrants.org . Information about Active Citizens Fund Romania is available at www.activecitizensfund.ro.

O1. Creating a nationwide active multistakeholder network of at least 176 multiplier experts that will develop the capacity of mainstream schools to provide quality inclusive educational programs for all children, promoting diversity and equal opportunities.

O2. Creating and promoting to at least 2500 specialists in education and at least 100 schools an intervention model dedicated to professionals in mainstream schools, in order to increase the capacity of mainstream schools to manage and promote diversity and children’s rights, and their appropriate adaptation to the special educational needs of children.

O3. Involvement of at least 90 specialists in education and at least 2700 students in the awareness campaign “A school for all its students”, in order to increase the integration of all children in school, to combat bullying and discrimination, to celebrate diversity.

– Elaboration of two reports that will be the basis of interventions in schools: a report on the violation of children’s rights in mainstream schools and a report of good practices in addressing diversity in school, in Romania and at European level.
– Training of the network of trainers in the field of inclusion: following the graduation of the TOT program (Trainer of trainers), the members of the newly formed network will develop a Guide to diversity and differentiation in teaching that will propose an intervention model to support equal opportunities, diversity and differentiated teaching.
– Training of a number of 160 teachers in the field of diversity and differentiation in teaching.
– Organizing multiplication events in the mass schools from which the previously trained teachers come, in order to promote messages of acceptance of diversity and identification solutions regarding differentiated teaching.
By the end of the project, at least 90 mainstream schools will join the initiative and run awareness campaigns, adopting the Diversity Charter, a document that summarizes the principles and working methods of an inclusive functional school. If you want to join the project, more details are available on the FB page: https://www.facebook.com/RomanianAngelAppeal and at the phone number 0770 560 741 (Oana Pășălan, Project Coordinator).

(Română) Ana Clara Grecu – profesor pentru învățământ primar la Liceul Tehnologic ”Carol I” comuna Valea Doftanei; absolventă a Facultății de Litere și Stiințe (Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești), Ambasador Erasmus, ambasador eTwinning, ambasador Techsoup pentru educație și Îndreptar Digital, membru al comunităților Aspire Teachers și Narada.

Tot ce poate fi mai frumos într-o sală de clasă este diversitatea copiilor care o compun. Unic și special, fiecare în parte aduce culoare și frumusețe, făcând ca tabloul final să fie cu adevărat spectaculos. Ce-mi rămâne mie de făcut, ca profesor, este să văd și să validez zi de zi unicitatea fiecăruia, să-i învăț pe copii să respecte și să se bucure de diversitate, de armonie, de colaborare. În clasa noastră nu este nimeni lăsat în urmă, fiindcă noi știm că ”fiecare copil contează și contează la fel”. Incluziune este doar un cuvânt, dacă nu-l transpunem în acțiunile de zi cu zi, dacă nu-i dăm fiecărui copil din clasă aceeași părticică din atenția și grija noastră.


Aurelia Dascălu – profesor de discipline economice la Liceul Tehnologic „Jacques M. Elias” din Sascut, județul Bacău. Fiind profesor de 13 ani în mediul rural, a avut timp să vadă și să înțeleagă care sunt problemele grupurilor vulnerabile, ce înseamnă discriminarea și cât de multe lucruri se poate face atunci când există o viziune privitoare la cuvântul „incluziune”.

Pentru mine nu există vreo deosebire între elevii mei, singura mea dorință este să văd că progresează și că încep să își planifice viața, că încep să aibă vise și idealuri. Cred cu tărie (copil din mediul rural fiind și eu), că fiecare elev are un „ce” al său, special, datoria mea fiind să îl îndrum, să îl ajut să și-l descopere și să pășească demn pe drumul vieții sale.


Andreea Gheorgiu – este terapeut si logoped și susține că incluziunea a pornit întâi de la ea, odată cu acceptarea propriilor puncte tari și puncte slabe, de la îmbrățișarea propriei diversități interioare cu care trebuie să se descurce zilnic.

Am învățat cum mă pot folosi de tot ceea ce descopăr,  fără a fi bun sau rău ci doar nou,  pentru a progresa profesional și particular.  Următorul pas a fost sa descopăr și sa accept diversitatea ca părinte de copil ” în- niciun-caz-campion-de-cumințenie”,  un părinte care trebuie să  ofere suport si soluții chiar în situații despre care ar fi crezut că îl depășesc,  că  acolo e limita! 

Astfel am căpătat încredere în mine că  nu există limite de care să ma împiedic  și am lucrat cu mare bucurie proiecte,  ore,  exerciții,  jocuri și multe altele,  observând diferențele între oameni,  copii,  grupuri și folosindu-mă de ele pentru a avea succesul dorit,  pentru a obține atât progresul meu cât și al tuturor celor cu care lucrez. 


Elena Lupoaea – Daca ai auzit de Tromppy (Elena Lupoaea-Petrea) știi că este direct implicată în zona de educație, dezvoltând un centru de cercetași pentru peste 150 de beneficiari, copii și tineri, cu vârste între 7 – 18 ani. Și, în prezent, este președintele Organizației Naționale Cercetașii României, o organizație cu și pentru peste 6000 de copii și tineri din țară. 

Incluziunea e despre a fi atenți la cei din jurul nostru. Despre a-ți activa toate simțurile pentru ca toți, alături de tine, să se simtă în siguranță, să aibă acces la a participa activ la experiențele de învățare propuse. Incluziunea ajunge să fie o abordare atât de naturală când intențiile de a oferi un cadru divers pentru a avea grijă de nevoile fiecăruia, sunt de bună credință pentru a îmbogăți fiecare persoană în parte, pentru dezvoltarea lor personală.

Tromppy aduce educație în comunitate prin provocarea celor din jurul ei la a ieși din zona lor de confort, de a experimenta zi de zi pentru a fi mereu o versiune mai bună a lor. Aspect pe care îl aplică și la nivel personal. Moto-ul care o ghidează este “Fii lumină acolo unde ești!” și transmite acest lucru în fiecare atelier, curs, în fiecare proiect, în toate contextele în care o întâlnești. Răspunde cu „Gata Oricând” pentru fiecare moment din viața ei.


Simina Maria Miko – de profesie consilier școlar, spune despre ea că a gândi global, dar a acționa local este o valoare incluzivă care îi exprimă cu adevărat convingerile privind dezvoltarea educației, întrucât fiecare înțelege incluziunea în felul personal. Din perspectiva ei, marile schimbări se pot produce prin pași mici, fiecare din noi acționând cu seriozitate, profesionalism și empatie pe bucățica  ori segmentul propriu de intervenție.

Prin acțiunea mea în zona de consiliere și suport psihopedagogic, pot contribui la reducerea în mare măsură a unor bariere ori la contracararea lor cu resurse la îndemână, sustenabile ori locale, precum subliniam în deviza asumată mai sus. Să implic familiile și comunitatea în viața școlii, să promovez o cultură de susținere reciprocă a școlilor și împărtășire a know-how-ului, să ajut adulții și copiii să facă legături între realitățile educaționale locale și globale sunt doar câteva exemple cu care pot susține incluziunea. Iar incluziunea exersată și practicată în mod constant în școală deschide calea incluziunii suple în societate.


Iulia Sfetcu-Mandasescu -profesor de Psihopedagogie Specială la Şcoala Gimnazială Specială pentru Surzi, nr. 1 din Bucureşti, de peste 12 ani, profesor MERITO din 2018, trainer acrediat, membru fondator Asociatia pentru Motivatie in Psihoeducatie.

A urmat cursurile Facultatii de Psihologie din Bucuresti, pe care a absolvit-o in 2008. Colaboreaza cu diferite publicatii din Romania (Republica si Scoala9) si scrie despre provocarile din sistemul de educatie speciala. 

News

Resources

(Română) Capitol 1 - Reflecție și sensibilizare. Să ne gândim la noi și la ceilalți cu blândețe (Ghid de diversitate și diferențiere în predare)

(Română) Capitol 3 - Dinamica clasei (Ghid de diversitate și diferențiere în predare)

(Română) Capitol 4 - Școala incluzivă - principii și practicăi (Ghid de diversitate și diferențiere în predare)

(Română) Raport monitorizare situații de încălcare a drepturilor copilului în ultimii 3 ani, în școlile de masă - clasele I-XII

(Română) Raport privind bune practici în domeniul incluziunii

Press release_Project launch (RO)

Infographic of project activities

The Active Citizens Fund Romania program is funded by the EEA Grants 2014-2021. The overall objective of the Grants is to reduce economic and social disparities and to strengthen bilateral relations between the 15 beneficiary states and the donor states (Iceland, Liechtenstein, Norway). The program is administered by the consortium of the Foundation for Civil Society Development, the Partnership Foundation, the Resource Center for Roma Communities, the PACT Foundation and Frivillighet Norge, which acts as the Fund Operator designated by the FMO - EEA Grants Office and Norwegians. Active Citizens Fund Romania aims to strengthen civil society and active citizenship and increase the capacity of vulnerable groups. With a total allocation of EUR 46,000,000, the program aims to develop the long-term sustainability and capacity of the civil society sector, intensifying its role in promoting democratic participation, active citizenship and human rights while strengthening bilateral relations with donor states Iceland. , Liechtenstein and Norway. For more information about Active Citizens Fund in Romania, please visit www.activecitizensfund.ro. For more information on EEA and Norwegian Grants, visit www.eeagrants.ro.

© Romanian Angel Appeal | Since 1991