Sorry, this entry is only available in Romanian.

amos

16 Iunie 2014 / Cornelia Stanciu / http://www.amosnews.ro/premiul-i-al-societatii-civile-pentru-programul-cresterea-nivelului-de-control-al-tuberculozei-2014

Programul “Creșterea Nivelului de Control al Tuberculozei în România, prin intervenții orientate către Grupurile Sărace și Vulnerabile” a obținut  premiul I la categoria Programe, în cadrul celei de-a 12-a ediții a Galei Societății Civile care a avut loc la Ateneul Roman.

“Suntem foarte fericiți, pentru că este primul premiu pe care îl obține un program dedicat tuberculozei, în România, unde organizații neguvernamentale de profil lucrează, de ani de zile, în parteneriat, pentru a spori eforturile în activitățile de control al acestei afecțiuni.” – a declarat Silvia Asandi, Director General al Fundației Romanian Angel Appeal, coordonator al programului.
Programul a demarat în 2007, cu finanțare de la Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei, și a fost implementat în parteneriat cu alte 10 organizații neguvernamentale și instituții de stat.
El a fost inițiat în baza evaluării nevoilor neacoperite de Programul Național de Control al Tuberculozei (PNCT), în contextul crizei economice și al sub-finanțării cronice a sistemului sanitar din România.
Prin activitățile desfășurate, programul a furnizat soluții pentru aspecte greu accesibile în lipsa fondurilor publice adecvate:protejarea populațiilor sărace și vulnerabile, prin educație și creșterea aderenței la tratament – aproape 100.000 de persoane roma, homeless și din penitenciare au fost instruite cu privire la tuberculoză.
Întărirea controlului tuberculozei multidrog rezistente prin diagnostic rapid, tratament complet și suport psiho-social pentru pacienți – 929 de suspecți TB au fost identificați în rândul populatiei homeless și 264 bolnavi au fost atinși prin servicii integrate de asistență medico-socială, 658 pacienți cu MRD/XDR-TB au fost diagnosticați și tratați, 250 de pacienți cu MDR-TB au primit servicii integrate de tratament, asistență socialăși psihologică, 2309 pacienți cu TB au beneficiat de suport social, în vederea creșterii aderenței la tratament.
Prin instruirea furnizorilor de servicii medicale publici și privați – 2566 persoane din rețeaua PNCT au fost instruite, 3751 persoane care lucreazăîn penitenciare au fost instruite în controlul TB, peste 3300 de medici de familie și pneumologi au fost instruiți în strategia PAL sau în strategia DOTS a OMS.
Prin implementarea programului “Creșterea Nivelului de Control al Tuberculozei în România, prin intervenții orientate către Grupurile Sărace și Vulnerabile”s-au obtinut progrese remarcabile în ceea ce priveste scăderea numărului de cazuri de TB, creșterea ratei de succes la tratament atât pentru pacienții cu tuberculoză cât și cu tuberculoză rezistentă și extrem de rezistentă la tratament (MDR/XDR-TB) și scăderea mortalității prin TB.
“Acest program a demonstrat că se poate: se poate ca pacienții cu TB să fie diagnosticați repede și corect, să fie tratați complet și vindecați. Acest program a însemnat, dincolo de foarte multă muncă, multă dăruire, imaginație, depășirea problemelor și un model de parteneriat public-privat.” – a declarat Silvia Asandi, la decernarea premiului.
“Sper ca peste 2 sau 3 ani, când fondurile internaționale pentru controlul TB se vor fi terminat, să putem oferi acest premiu Guvernului României, pentru angajament politic real, demonstrat prin măsuri financiare și administrative adecvate, astfel încât în România secolului 21 să nu se mai moară de tuberculoză, iar destinele oamenilor să nu mai fie frânte de o boalăcurabilă!” – Silvia Asandi.

Programul “Creșterea Nivelului de Control al Tuberculozei în România, prin intervenții orientate către Grupurile Sărace și Vulnerabile”este derulat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneiat cu Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”,Fundația Centrul Pentru Politici și Servicii de Sănătate, Organizația Salvați Copiii România, Crucea Roșie Română, Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Asociația Pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multi-drog Rezistentă (ASPTMR), Centrul Național de Studii Pentru Medicina Familiei, Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar și Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).

© Romanian Angel Appeal | Since 1991