Sorry, this entry is only available in Romanian.

Chiar dacă David are doar 11 ani, el oferă lecții de viață adulților și copiilor deopotrivă. Deși diagnosticat cu autism, băiatul a reușit să demonstreze lumii întregi că se poate. Merge la școală, are un blog de călătorie și este un fotograf foarte talentat. Ba mai mult, anul acesta a găzduit prima sa expoziție de fotografie.

Întâi România, apoi Spania, Gibraltar, Portugalia, Turcia, Franța, Elveția, Bulgaria, Ungaria, după Ungaria Italia, Marea Britanie, Suedia și Finlanda, în total 13 țări. Acesta este numărul țărilor în care David a călătorit, însoțit de părinți, dar și de camera de fotografiat.

Cu toate că a fost încă de mic diagnosticat cu autism înalt funcțional, băiatul a reușit să facă lucruri și să-și ocupe timpul cu activități pe care mulți le-ar considera dificile. În urmă cu 6 ani, David nu putea să vorbească deloc, dar astăzi, la 11 ani, a înregistrat progrese fascinante, astfel că merge la școală, este un blogger cunoscut și un fotograf talentat. Mai mult, anul acesta, David a organizat prima sa expoziție de fotografie.

Când am aflat prima dată diagnosticul lui David, David avea 2 ani jumătate, am avut senzația că… am avut senzația că cerul efectiv se prăbușește pe mine și în momentul respectiv nu mai, nu mai reușeam să… să văd în viitor. Iar acum, după ani de terapie, după ani de lucru cu David, trebuie să recunosc că sunt în al nouălea cer, pentru că David a evoluat frumos, și-a găsit o pasiune, fotografia”, mărturisește Miki Stescu, mama lui David.

A început să meargă în excursii cu școala și, pentru că el nu prea ne povestea nouă ce se întâmplă în excursii, ce face acolo, am rămas surprinși când, după o excursie în care a fost singur, ne-am uitat în fotografiile pe care le făcuse. Și am remarcat că fotografiile alea aveau viață, adică chiar povesteau ceea ce lipsea din povestea lui David”, spune Mihai Stescu, tatăl lui David.

Lui David îi place să zâmbească mult și în unele momente, vorbește la fel de de mult. Obișnuiește să-și tragă părinții de mânecă atunci când greșesc și îi ia de mână când îi vrea aproape. Are prieteni la școală, dar și în rândul oamenilor mari, pe care îi interoghează curios ori de câte ori îi aude vorbind despre țări pe care el deja le-a văzut sau în care își dorește să ajungă.

Pe măsură ce David a început să facă fotografii a început să aibă mult mai multe subiecte de discuție cu prietenii noștri, cu oameni necunoscuți, cu oameni cu care corespondează pe rețelele social-media, în felul ăsta înlocuind, practic, o interacțiune care lui îi lipsea”, spune Mihai Stescu, tatăl lui David.

Ultima țară pe care băiețelul a vizitat-o a fost Finlanda, unde David a vizitat Cercul Polar de Nord, a fotografiat peisaje impresionante sub forma lacurilor, catedralelor. Nu a ratat șansa nici de a vizita casa lui Moș Crăciun, obiectiv admirat cu mare entuziasm de către băiat. Acum, următoarea destinație pe care David își dorește să o aibă este Australia, loc în care vrea să facă și mai multe poze în care să surprindă multe alte peisaje fascinante și animale din cât mai multe specii.

În decembrie și la… la sfârșitul lui decembrie și la începutul lui ianuarie vreau să vizitez Australia. S-ar putea să merg și la marea barieră de corali, unde să înot cu coralii, să merg în Pădurea Tropicală, să țin așa, un koala în mână”, povestește David.

Dacă acum 6 ani abia învăța să vorbească, acum băiatul scrie pe blogul lui și publică pe Facebook și Instagram momente din viața lui, din lumea noastră așa cum o vede el, iar dacă accesați măcar una dintre paginile lui David, veți putea vedea și voi viața prin ochii lui. O viață fascinantă, minunată, dar care solicită toată atenția și toate resursele părinților, care se află într-o luptă, de cele mai multe ori nedreaptă, cu timpul, dar pentru care aceștia se pare că au găsit soluția izbăvitoare.

Cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost să avem răbdare. Pentru că viața lângă David s-a derulat într-un ritm care nu poate fi descris în cuvinte. De la a repeta un cuvânt fără a înțelege ce înseamnă, până la dimineața în care, după vreun an și ceva, a venit în bucătărie și i-a spus soției mele mama, povestește Mihai Stescu.

În România sunt înregistrate aproximativ 8.000 de persoane diagnosticate cu autism. În realitate însă, acest număr este mult mai mare, iar statul român nu este capabil, din păcate, să deconteze tratamentele tuturor copiilor înscriși în programele terapeutice, astfel că puțini beneficiază de terapiile necesare unei dezvoltări normale.

 

Articol preluat din: 
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/povestea-fericita-a-unui-copil-care-s-a-vindecat-complet-de-autism-823204

© Photo: www.celmaibuntata.ro
© Video: Digi24 

 

 

© Romanian Angel Appeal | 1991 - 2017 | Designed by Răzvan Rădulescu

Data privacy information Info Confidențialitate Date
In accordance with the GDPR Regulation, we inform you that this website can collect the following data: Referitor la regulamentul de protecție al datelor, vă informăm că acest site poate colecta următoarele date:
You will find more informations about this accessing the Terms Of Use Citiți informațiile complete accesând Termeni și Condiții
Some of the conditions are required. Please agree with then in order to move forward. Anumite condiții sunt obligatorii. Vă rugăm să le acceptați pentru a putea merge mai departe.