Sorry, this entry is only available in Romanian.

La sfârșitul anului trecut, colegii noștri, Oana și Vlad, au susținut un curs de management al proiectelor sociale, destinat voluntarilor implicați în activitățile Fundației RAA din Câmpina. În cadrul cursului, voluntarii au fost învățați să identifice și să înțeleagă elementele unui proiect, care sunt etapele ce trebuie urmate pentru implementare și cum să gestioneze anumite situații care, inevitabil, apar pe parcurs. De asemenea, în cadrul cursului, voluntarilor le-au fost prezentate noțiuni cheie privind identificarea nevoilor într-o comunitate, atragerea de resurse, abilități de lucru în echipă și comunicare.

La finalul cursului, au fost selectate 3 idei de proiecte gândite de voluntari pe care aceștia, în echipe, au fost nevoiți să le implementeze în comunitate. Pentru fiecare proiect, RAA a oferit o minifinanțare în valoare de 700 de lei, iar fiecare echipă de voluntari a trebuit să suplimenteze bugetul de proiect cu încă minim 300 de lei, sumă pe care au fost nevoiți s-o strângă organizând un eveniment de fundraising.

Unul dintre cele trei proiecte se numește „Lumea prin alți ochi” și a fost gândit de echipa formată din Ana-Maria Manea, Simina Dumitrache, Raluca Pisicaru, Răzvan Busuioc și Camelia Badea. Inițiativa acestora  a avut ca obiectiv îmbunătățirea sănătății oftalmologice pentru 5 bătrâni cu o situație precară din mediul rural prahovean, prin asigurarea controalelor necesare și a achiziționării de ochelari.

Vă invităm să aflați din rândurile următoare, chiar de la aceștia, cum s-au descurcat și ce a însemnat pentru voluntarii noștri această experiență:

Nu de puține ori Fundația Romanian Angel Appeal ne-a pus în fața unor provocări pe cât de interesante, pe atât de folositoare pentru dezvoltarea noastră personală. Informații teoretice, care mai apoi se transformau în practică, munca în echipă și nevoia de a comunica, respectiv colaborarea cu cel de lângă tine pentru a putea duce la bun sfârșit sarcina – sunt doar câteva din ingredientele pe care le-am regăsit cu drag în proiectul Young Skills, desfășurat de echipa RAA.

Începutul proiectului a fost ceva mai dificil, pentru că nu eram foarte convinși că avem puterea de a duce la capăt ceea ce ni se propunea, de a transforma ideile de pe hârtie, în fapte concrete. Să găsim idei pe care să le transpunem într-o schiți de proiect a fost ușor, pentru că existau probleme, existau soluții și mai existau metode prin care puteam gândi și găsi acele soluții astfel încât să fie sustenabile. Dar puteam noi face asta? În ce ne băgasem? Am început cu formarea echipelor – deși aveam preferințele noastre, nu le puteam spune cu voce tare, așteptam să vedem ce se va întâmpla.

Cumva lucrurile și-au găsit armonia lor iar dinamica grupului a fost una ideală. Așa că am început să dezbatem. Să alegem din ideile deja discutate și să căutăm soluții. Pentru noi, relevantă a fost sănătatea bunicilor. Trăind în mediul rural, cunoșteam numeroși vârstnici care nu își puteau desfășura activitatea zilnică în condiții de siguranță, din cauza vederii slăbite și imposibilității financiare de a-și achiziționa produse oftalmologice. Ne găsisem, așadar, cauza. Dar ce facem cu obiectivele? Cum gândim soluțiile, și mai important, cum le scriem?

Lucrând împreună, dezbătând și cerând ajutor coordonatorilor noștri atunci când situația devenea confuză, am reușit să realizăm un plan de ”atac”, pas cu pas. Au fost apoi distribuite sarcinile și stabilit calendarul activităților. Din nou, dinamica fiind una bună, ne-am decis repede și de comun acord cine de ce se ocupă, când și cum. Fiindcă eram ¾ studenți, știam că trebuie să ne imobilizăm, așa că odată scris proiectul, cu titlul ”Lumea prin alți ochi”, am început să căutăm beneficiarii. Era important să cunoaștem numărul acestora și situația lor dinainte.

În primă fază am mers la cabinetul medical de care aparținea satul Țipărești. Acolo ne-am lovit de mici tergiversări, așa că am decis să luăm satul la pas și să mergem din casă în casă pentru a vedea situația. Aveam de gând să culegem câteva date pentru a reveni apoi cu restul echipei. Am realizat un chestionar, pe care urma să-l aplicăm pentru a putea descoperi dacă bătrânii noștri se potrivesc beneficiarilor pe care noi îi căutam și am pornit, din nou, la pas, prin sat, cu legitimațiile de voluntari la gât și dorința de a face un lucru bun. După lungi căutări și discuții datorate mai ales neîncrederii, am reușit să intrăm în contact cu cinci bătrânei simpatici și deschiși.

Acum că aveam un număr estimativ de bătrâni pe care să îi ajutam, ne-a venit ideea de a organiza un târg de prăjituri în incinta Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu”, Câmpina pentru a strînge o sumă  mai mare de bani. Începuse de curând școala, așa că era momentul ideal în care să realizăm un parteneriat cu instituția și să promovăm dorința de a face bine într-un mod mai…dulce. Ne-am făcut socotelile în așa fel încât să avem profit, dar și să oferim produse calitative. Recrutând câțiva voluntari, promovând prin postere și prin viu grai acest târg, am reușit, cu multă voie bună și entuziasm să obținem o sumă mai mare decât cea pe care ne-am propus-o inițial. În tot acest timp am fost susținuți de către coordonatorii noștri, Oana și Vlad, care aveau mai multă încredere în noi decât am fi putut spera.  Pentru că existau acum banii și beneficiarii, am avut o perioadă scurtă de pauză, urmând să încheiem proiectul la începutul lunii decembrie. Ne-am gândit că ar fi fost un cadou de Crăciun poate, pentru bătrâneii noștri.

Sfârșitul proiectului ne-a găsit cumva surprinși de finalitatea lui. Ne era greu să realizăm că ceea ce a fost la început doar așternut pe hârtie de niște copii cu idei și mult entuziasm, a devenit realitatea care a îmbunătățit, cumva, viața unor vârstnici. Poate pentru că nu am căutat ceva anume în acest proiect, am fost uimiți de ceea ce am descoperit: capacitatea de a asimila informații într-un timp scurt și de a le pune eficient în practică atunci când ai sprijinul și suportul unor colegi de echipă fantastici, care se potrivesc asemenea pieselor de puzzle, felul în care lucrurile mici fac, cu adevărat, diferența, și cum viața ți se schimbă atunci când alegi să ai încredere și să fii optimist, să încerci lucruri noi și să accepți opiniile celorlalți, să colaborezi, să ajuți și să oferi puțin din puținul tău, trecând de barierele existente.

 

© Romanian Angel Appeal | 1991 - 2017 | Designed by Răzvan Rădulescu

Data privacy information Info Confidențialitate Date
In accordance with the GDPR Regulation, we inform you that this website can collect the following data: Referitor la regulamentul de protecție al datelor, vă informăm că acest site poate colecta următoarele date:
You will find more informations about this accessing the Terms Of Use Citiți informațiile complete accesând Termeni și Condiții
Some of the conditions are required. Please agree with then in order to move forward. Anumite condiții sunt obligatorii. Vă rugăm să le acceptați pentru a putea merge mai departe.