În luna ianuarie 2014, Fundația Romanian Angel Appeal a demarat programul de dezvoltare personală și de coaching vocațional, destinat celor 33 de copii și tineri din cadrul Complexului de Servicii Comunitare Sf. Filofteia, Câmpina, Jud. Prahova, în parteneriat cu personalul Complexului și cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protectța Copilului Prahova. Programul se derulează pe o perioadă de 3 luni, până la sfârșitul lunii martie, și este construit pe 2 direcții, pentru a răspunde problemelor și provocărilor a 2 categorii de vârstă:
1. Autocunoaștere și dezvoltare personală, pentru copii cu vârste între 7 – 13 ani
2. Consiliere psihologică și coaching vocațional, pentru tineri cu vârste cuprinse între 13 – 18 ani
în programul de autocunoastere si dezvoltare personala sunt inclusi 20 de copii din Complex, avand varste cuprinse intre 7 – 13 ani, cu care se lucreaza pe 3 grupe (7-8 ani, 9-10 ani, 11-13 ani), a cate 6-7 participanti, deopotriva fete si baieti. Vor fi realizate cate 10 sesiuni a cate 1 ora, pentru fiecare dintre cele 3 grupe de copii.
Obiectivul programului il reprezinta autocunoasterea, dezvoltarea si optimizarea psihocomportamentala a copiilor, prin utilizarea metodelor experientiale de grup – jocul, terapia prin miscare si dans, dramatizarea, metafora corporala, artterapia, povestirea, metafora terapeutica. Prin acest program se urmareste ca fiecare copil sa invete, in ritm propriu: sa se cunoasca mai bine si sa se accepte pe sine asa cum este (cu posibilitati dar si cu limite), sa il asculte pe celalalt – sa-si exprime parerea, dorintele si emotiile si sa respecte parerea, dorintele si emotiile celuilalt, chiar si nefiind de acord cu ele, sa-si dezvolte capacitati cognitive precum atentia, limbajul, gandirea, memoria, creativitatea, sa-si reduca si sa elimine anxietatile, frustrarile, inhibitiile, prin descarcarea creativa a tensiunilor acumulate, sa gaseasca solutii creative la problemele cu care se confrunta individual si in grup (sa depaseasca dezamagirea, incertitudinea, suferinta si sa mearga mai departe), sa identifice si sa inlocuiasca comportamentele neadecvate, cu unele mai eficiente, sa isi asume responsabilitatea si consecintele propriului comportament, sa caute calea de a se intelege mai bine cu parintii si cu ceilalti adulti din jurul lui.
Programul de consiliere psihologica si coaching vocational se adreseaza celor 13 tineri din Complex, cu varste cuprinse intre 13 – 18 ani, si se bazeaza pe intalniri si discutii individuale, cu fiecare dintre beneficiari, legate de viitorul educational si profesional, urmate de stabilirea cate unui plan individual. Planul va fi discutat atat cu fiecare tanar in parte cat si cu personalul institutiei, pentru a gasi modurile in care tanarului sa-i poata fi facilitata atingerea obiectivelor.
Programul de dezvoltare personala si de coaching vocational, pentru cei 33 de copii si tineri din Complexul de Servicii Comunitare Sf. Filofteia, Campina, este sustinut de 2 specialisti: Madalina Tifigiu, psiholog cu experienta in psihologie clinica, consiliere psihologica si psihoterapie experientiala centrata pe copil, adult, cuplu, familie, si Ana Papahagi, psiholog cu experienta in psihologie sociala si clinica, programe de asistenta psihologica pentru victima si agresorul familial si implicare in proiecte educationale, medicale si de asistenta sociala.
“Tinerii din Complexul de Servicii Comunitare Sf. Filofteia, din Campina, au fost stimulati, datorita circumstantelor familiale, sa se maturizeze mai repede si sa isi schiteze un plan privind viitorul educational si profesional. Prin programul de coaching vocational pe care il implementam, incercam sa setam nivele realiste de expectanta, adaptate aptitudinilor, intereselor si posibilitatilor fiecaruia dintre ei, cu accent pe resurse si obstacole si cu sublinierea fiecarui pas necesar pentru atingerea obiectivelor.
Desi sunt cazuri in care copiii nu au mers la scoala cativa ani de zile, e absolut uimitor cat de repede s-au readaptat mediului scolar si ce abilitati de a-i face fata au dezvoltat. Am intalnit tineri talentati, cu simtul umorului, calzi si deschisi, cu care este o placere sa lucrez. Cred ca e greu sa intelegem pe deplin tot ce implica situatiile dificile pe care acesti copii le-au trait – parasirea domiciliului familial, gazduirea in centre de plasament diferite, relatia de multe ori toxica cu familia de origine – dar stiu ca e un privilegiu sa invatam din experienta lor de viata si, in cazul meu, sa ii ajut sa fie mai aproape de ceea ce viseaza sa devina.” – Ana Papahagi, psiholog.
Programul de dezvoltare personala si de coaching vocational este desfasurat prin proiectul „Incredere in viitor”, cu fondurile stranse anul trecut (3.140 lei), din donatii, la Bursa binelui – Campionatul de bine.