Sorry, this entry is only available in Romanian.

Pe 26 iunie se discuta, in sedinta de Consiliu General al Municipiului Bucuresti (CGMB), rectificarea bugetara. Din comunicatul Primariei Capitalei reiese ca, in ciuda dificultatilor, “bugetul sanatatii nu este afectat ci, dimpotriva, va creste cu peste 51 de milioane de lei”.

Fundatia Romanian Angel Appeal a trimis o solicitare catre CGMB pentru a include in proiectul de rectificare si Centrul medical specializat pentru persoane din grupuri vulnerabile (centru de servicii integrate) in care CGMB, prin Administrația Spitalelor şi Serviciilor Medicale București, este partener alaturi de Ministerul Sănătății, Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependențelor pentru Tineri Sf. Stelian București, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase şi Tropicale ”Dr. Victor Babeș”, Fundaţia Romanian Angel Appeal, Asociația Română Anti-Sida, Asociația Carusel şi Asociația RHRN – Romanian Harm Reduction Network.

Centrul va asigura servicii de tratament si suport psiho-social persoanelor care utilizeaza droguri injectabile, afectate de HIV/SIDA, TBC si/sau alte probleme de sanatate, in situatii de vulnerabilitate.

Centrul urmeaza sa aiba in componenta, conform Strategiei pentru Sanatate a Municipiului Bucuresti:

  1. Centru ambulator pentru tratamentul pacientilor utilizatori de droguri, in structura Spitalului Clinic de Boli Infecțioase şi Tropicale ”Dr. Victor Babeș”;
  2. Centru de zi
  3. Adapost temporar de noapte

Consumatorii de droguri injectabile reprezintă o populaţie greu de atins şi pentru care accesul la servicii medicale este îngreunat de existenţa unui cumul de vulnerabilităţi: au co-morbidităţi (dependenţa de droguri, infecţie cu HIV, tuberculoză, hepatite, afecţiuni mentale etc), au situaţii economice precare iar uneori sunt persoane fără adăpost, au un nivel de educaţie mediu sau redus şi, mai ales, se confruntă cu situaţii de stigmă şi discriminare.

De aceea este esenţială existenţa centrului de servicii integrate unde persoanele afectate de HIV/SIDA, TBC şi alte vulnerabilităţi să poată primi serviciile necesare fără a trebui să circule între diverşi furnizori, publici sau privaţi. În cazul consumatorilor de droguri injectabile, tratamentul pentru HIV/SIDA sau TBC trebuie să fie însoţit de acces la tratament substitutiv, schimb de seringi, testare şi vaccinare pentru hepatite, asistenţă psiho-socială, consiliere pentru reintegrare în muncă, adăpost temporar etc.

Accesul celor mai vulnerabile persoane din comunitate la servicii sociale şi medicale eficiente dă măsura succesului politicilor publice de sănătate în comunitatea respectivă. Este momentul ca autorităţile publice să recunoască faptul că infecţia cu HIV/SIDA şi TBC în rândul consumatorilor de droguri este o problemă de sănătate publică locală şi să aloce fonduri din surse interne pentru serviciile necesare reducerii impactului celor două boli.

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991