Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA) – din care face parte si Fundatia Romanian Angel Appeal – si-a dezvoltat capacitatea organizationala si executiva. Patru noi asociatii de parinti s-au alaturat federatiei, la inceputul acestei luni, crescand numarul de membri de la 19 la 23, iar strategia Federatiei include si cresterea capacitatii organizatiilor membre.
De asemenea, pentru urmatorii 2 ani, FEDRA si-a propus inaintarea, catre Guvernul Romaniei, a unei Strategii nationale pentru persoanele cu TSA, care va aborda atat revizuirea cadrului normativ cat si dezvoltarea de servicii pentru persoanele afectate de autism.
Cresterea capacitatii si reprezentativitatii precum si initiativele de actiune fac parte din Strategia organizationala a FEDRA, dezvoltata in urma cu un an si evaluata-consolidata in cadrului unei intalniri de lucru organizata la finele lunii noiembrie 2014, la Brasov.
In linie cu Strategia organizationala, prin proiectele pe care le va desfasura, FEDRA va initia sau se va implica intr-o serie de activitati punctuale precum:
– clarificarea metodologiei privind integrarea in scoala a copiilor cu cerinte educationale speciale (CES) si monitorizarea aplicarii acesteia,
– modificarea procedurii de acordare a tutelei persoanei fara discernamant care implineste varsta de 18 ani,
– imbunatatirea procedurii de decontare a terapiei,
– determinarea medicilor de familie sa faca evaluarea copiilor in vederea depistarii precoce a TSA.
In ce priveste Strategie nationala pentru persoanele cu TSA ce se doreste a fi propusa Guvernului, aceasta va cuprinde:
Prin extinderea sa si prin initiativele pe care le are in vedere, FEDRA devine o organizatie din ce in ce mai importanta pentru parintii din Romania care se confrunta cu autismul dar si un partener puternic de dialog, pentru factorii de decizie din Romania, si o voce reprezentativa inclusiv la nivel european (FEDRA este membra a Autism Europe http://www.autismeurope.org)
FEDRA, prima federatie din Romania care are ca scop crearea si pastrarea unui mediu adecvat pentru stimularea si sprijinirea persoanelor cu tulburari in spectrul autist (TSA), are in componenta organizatiile: ANCAAR Arges, ANCAAR Craiova, ANCAAR Iasi, Asociatia pentru Ajutorarea Copiilor cu Autism din Romania „Horia Motoi”, Asociatia “Centrul de psihologie Delta Dunarii”, Asociatia “Dincolo de Tacere”, Asociatia AUTISM Baia Mare, ASPA Suceava, AUTISM ROMANIA-Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism, Autism Transilvania, Centrul de Resurse si Referinta in Autism “Micul Print” Bistrita, Centrul Terapeutic Marea Neagra, Asociatia Copiii de Cristal Brasov, Asociatia Help Autism, Asociatia Invingem Autismul, Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual, Fundatia Romanian Angel Appeal si Fundatia Univers Plus Piatra Neamt.
Acestor organizatii li s-au adaugat, in decembrie 2014, Asociatia S.O.S. Bihor, Asociatia de Sprijin pentru Parinti si Copii cu Autism Galati, Asociatia o Raza de Speranta in Interventia si Terapia TSA Brasov, Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism din Judetul Botosani.
Strategia organizationala a FEDRA este dezvoltata in cadrul proiectului „Impreuna suntem o voce !”, derulat de Fundatia Romanian Angel Appeal in parteneriat cu Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist. Proiectul a demarat la 1 august 2013 si are o perioada de desfasurare de 3 ani.
Proiectul este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.
Contact:
Costinela Caraene, Coordonator PR
Tel: 0040.721.151.187
e-mail: costinela.caraene@raa.ro