img-0

Sorry, this entry is only available in Romanian.

In lunile noiembrie si decembrie se desfasoara, la Bucuresti, programul de instruire a echipei de coordonare a Asociatiei pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta (ASPTMR), in tehnici de management de proiect si dezvoltare organizationala. Programul face parte din planul de consolidare a “vocii” pacientilor cu tuberculoza (TB) si tuberculoza multidrog rezistenta (TB MDR) din Romania, dezvoltat in cadrul proiectului “Impreuna pentru o Romanie fara Tuberculoza”, desfasurat de Asociatia pentru Sprijinirea pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta si Fundatia Romanian Angel Appeal.

Programul de instruire pentru echipa de coordonare a ASPTMR se desfasoara pe 4 module: Management de proiect, Management financiar, Achizitii publice, Fundraising si dezvoltare organizationala, iar curricullum si suporturile de curs au fost dezvoltate pornind de la chestionare de identificare a nevoilor de instruire a echipei. Programul urmareste cresterea capacitatii asociatiei.

“Persoanele cu TB sunt stigmatizate, discriminate la nivelul serviciilor medicale si in scoli si au mari probleme de integrare sociala. Din acest motiv, pacientii cu TB si TB-MDR se izoleaza si nu vorbesc despre problemele lor. Ca urmare, pana in anul 2011, nu a existat in Romania nici o organizatie de pacienti care sa sustina drepturile persoanelor afectate de TB. ASPTMR doreste sa devina o asociatie puternica, cu o echipa care poseda cunostintele si instrumentele necesare unui management performant, caci doar asa vom spori sansele ca vocea pacientilor cu TB si TB MDR sa devina auzita si sa se traduca in actiuni concrete” – Catalina Constantin, Vicepresedinte ASPTMR.

Proiectul “Impreuna pentru o Romanie fara Tuberculoza” a demarat la 1 octombrie 2013, are o durata de 12 luni si isi propune sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu Tuberculoza, prin implicarea societatii civile in elaborarea politicilor publice privind masuri de protectie a persoanelor afectate, dar si de prevenire a raspandirii afectiunii. Se vizeaza, de asemenea, elaborarea unui proiect de act normativ care sa reglementeze masuri concrete, adecvate, de protectie sociala a pacientilor cu Tuberculoza

Proiectul a fost initiat pe fondul situatiei alarmante a TB in tara noastra: cel mai mare numar de cazuri de tuberculoza din UE – peste 20.000 de bolnavi se inregistreaza anual si aproximativ 1.200 mor, in fiecare an. Boala inca este nediagnosticata la timp si netratata corespunzator, ceea ce duce la tuberculoza rezistenta la tratament sau extrem de rezistenta la tratament (TB-XDR), afectiuni grave si greu curabile cu o rata mare de mortalitate.

Proiectul “Impreuna pentru o Romanie fara Tuberculoza” este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Contact:
Costinela Caraene,  Coordonator Relatii Publice
Tel: 0721.151.187, 0745.25.95.85,
E-mail: costinela.caraene@raa.ro

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991