img-0

Sorry, this entry is only available in Romanian.

Referitor la articolul publicat in cotidianul britanic “The Sun”, in data de 27 martie 2013, cu titlul “TIME BOMB. Migrants to bring drug-resistant TB superbug to UK” (“BOMBA CU CEAS. Imigrantii vor aduce in Marea Britanie bacilul Tuberculozei Multidrog Rezistente”) si semnat de Brian Flynn:

Parteneriatul StopTB Romania protesteaza fata de abordarea exagerata si alarmista a autorului articolului si considera ca articolul este lipsit de obiectivitate, exploatand un subiect sensibil pentru a satisface setea de senzational a unei parti a cititorilor de presa britanici. De asemenea, este intolerabil faptul ca articolul este insotit de o fotografie alb-negru de la inceputul secolului XX, cu bolnavi minori la un sanatoriu din Romania, unde erau ingrijiti prin metode rudimentare, cu “aer curat si odihna”, inainte ca tratamentele cu antibiotice sa fi aparut.

In articolul din The Sun, declaratiile antropologului american Jonathan Stillo, ale dr Cristina Popa si ale dr Mihaela (Misu) Stefan au fost complet scoase din context si folosite in mod injust pentru a folosi aceasta problema de sanatate publica serioasa ca argument pentru blocarea accesului romanilor pe piata muncii din Marea Britanie.

Alti jurnalisti din Marea Britanie care au abordat problema Tuberculozei in Romania, au vorbit cu aceiasi oameni ca si jurnalistul de la The Sun si au vizitat aceleasi institutii ca si acesta au relatat obiectiv informatiile obtinute *).

Parteneriatul StopTB Romania considera inacceptabil ca autorul se foloseste de o problema de sanatate publica a unui stat pentru a impiedica exercitarea de catre cetatenii romani a dreptului la munca in spatiul comunitar. Tuberculoza si in special Tuberculoza Multidrog Rezistenta sunt intr-adevar o problema in Romania si este adevarat ca stocurile de medicamente pentru tratamentul pacientilor au fost aproape dintotdeauna si sunt inca insuficiente. Romania se lupta pentru rezolvarea acestor probleme, care nu au nicio legatura cu Marea Britanie. In tari ca Spania si Italia, unde numarul imigrantilor romani este incomparabil mai mare decat al celor din Marea Britanie, nu s-a pus niciodata problema cresterii numarului de imbolnaviri cu Tuberculoza.

Experienta medicala acumulata de-a lungul a zeci de ani de toate statele lumii a demonstrat ca solutia pentru eradicarea unei probleme de sanatate publica nu este izolarea sociala a celor bolnavi, ridicarea unor ziduri in comunicare si defaimarea tarii afectate de respectiva boala si a cetatenilor ei, ci unirea eforturilor si implicarea cu determinare a tuturor in lupta impotriva acestor boli.

In Romania, Ministerul Sanatatii si-a asumat recent o implicare mai puternica in lupta impotriva Tuberculozei, pentru ameliorarea situatiei la nivel national. Un prim pas important a fost facut deja: Ministerul a anuntat ca intentioneaza sa revina la licitatiile centralizate pentru medicamentele necesare in tratamentul pentru pacientii cu Tuberculoza si pentru cei care traiesc cu HIV/SIDA.

Sanatatea cetatenilor din intreaga Europa presupune implicarea tuturor statelor in aceasta problema, iar Guvernul Marii Britanii s-a implicat intotdeauna semnificativ in rezolvarea problemelor de sanatate la nivel international. Implicarea Marii Britanii in sustinerea Fondului Global de Lupta impotriva SIDA, Tuberculozei si Malariei si a altor probleme de sanatate publica ale europenilor este cea mai sigura metoda de aparare a sanatatii propriilor cetateni.

Parteneriatul StopTB Romania – Coalitie-umbrela pentru 18 organizatii si institutii cu activitate sustinuta in domeniul sanatatii si luptei impotriva Tuberculozei in Romania (stop-tb.raa.ro)

*) Articolul despre Tuberculoza in Romania, realizat de BBC

­­­­­

Antropologul Jonathan Stillo a dat cateva lamuriri pentru HotNews.ro:

Jonathan Stillo, expertul citat de The Sun: Totul a fost complet scos din context, ma simt groaznic. Nu romanii sunt cei care imbolnavesc Europa/ Nu este deloc OK ca au transformat o problema de sanatate publica intr-un mesaj anti-romani

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991