Fundația Romanian Angel Appeal organizeaza cursuri de formare pentru profesioniști din București și din țară, în dobândirea de tehnici de lucru privind integrarea școlară a copilului cu autism.
Fundația Romanian Angel Appeal organizeaza cursuri de formare pentru profesioniști din București și din țară, în dobândirea de tehnici de lucru privind integrarea școlară a copilului cu autism.
Săptămâna trecută a avut loc, în București, cursul “Tehnici de lucru în vederea integrării școlare a copiilor cu tulburări din spectrul autismului”. Cursul s-a adresat psihologilor și a fost organizat de Fundația Romanian Angel Appeal, în cadrul proiectului “Comunitate pregătită, copil integrat – suport pentru integrarea școlară și socială a copiilor cu tulburări din spectrul autismului“.
Instruirea a fost susținută de lectorii Ancuța Dumitrescu, psiholog, consultant acreditat BCBA, și Claudia Matei, psihopedagog, consultant în analiza aplicată a comportamentului, și a avut o durată de 3 zile, cuprinzând 8 ore de instruire pe zi.
La curs au participat 29 de profesioniști, psihologi de la Centrul TSA din București – sector 4 și de la Centrele TSA din județeleBacău, Botoșani, Brăila, Neamț, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui și Vrancea, județe incluse în proiect în baza incidenței mari a autismului. Participarea la curs a fost gratuită, toate costurile privind transportul, cazarea, masa și materialele de curs fiind suportate de organizatori, prin proiect.
Profesioniștii și-au însușit noțiuni privind integrarea socială în gradiniță și școală, a copiilor cu tulburări de spectru autist (TSA), implementarea sistemului de tokeni și a orarelor vizuale, managementul planului de intervenție în vederea integrării școlare, metode specifice de modelare comportamentală, dezvoltarea abilităților de perspectivă vizuală, gândirea socialăși dezvoltarea abilităților sociale, adaptarea curriculei la problematica TSA, dezvoltarea abilităților și tehnici de self management. De asemenea, cursanții au discutat asupra unor studii de caz.
În perioada următoare, până la finalul proiectului (martie 2016), fiecare dintre profesioniștii participanți la cursuri va lucra cu câte cel puțin 2 copii cu TSA din județele înscrise în proiect, iar intervențiile vor fi supervizate de lectorii care au susținut cursul, prin intermediul unei platforme online.
Scopul instruirii și al lucrului supervizat cu copiii cu TSA îl reprezintă, pe de o parte, creșterea abilităților profesioniștilor în aplicarea de intervenții menite să ajute la integrarea școlară a copiilor cu autism și, pe de altă parte, pregătirea efectivă a unui număr de 100 de copii cu autism din București și din cele 9 județe, pentru integrarea școlară.
Instruirea specialiștilor va fi urmată, în luna octombrie, de o formare adresată cadrelor didactice din învățământul de masă și special, prin care se dorește pregătirea învățătorilor și a profesorilor de sprijin, în lucrul, la clasă, cu copiii cu autism. Această formare va fi de asemenea asigurată prin proiect iar înscrierile se fac până la data de 16.09.2015, pe: http://integrare-scolara-autism.ro/formular-de-inscriere-a-cadrelor-didactice/
Proiectul „Comunitate pregatită, copil integrat – suport pentru integrarea școlară și socială a copiilor cu tulburări din spectrul autismului” a demarat la 1 aprilie 2015 și este implementat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu State Diagnostic and Counselling Center (SDCC) din Islanda și cu Direcțiile Generale de Asistență Socialăși Protecția Copilului din București și din 9 județe ale țării (Bacău, Botoșani, Brăila, Neamț, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui și Vrancea).
Proiectul are o durată de 12 luni și este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Valoarea totală a proiectului este de 148.794 euro, din care 133.894 euro finanțare nerambursabilă și 14.900 euro cofinanțare.