Sorry, this entry is only available in Romanian.

mf2

mf

26 Iunie 2015 / Elvira Gheorghita / http://www.mediafax.ro/social/conferinta-mediafax-romanian-angel-appeal-peste-85-din-pacientii-cu-tb-au-nevoie-de-sustinere-socio-economica-pe-durata-tratamentului-14509081

Peste 85% dintre pacienţii cu tuberculoză multidrog rezistentă au nevoie de susţinere socio-economică pe durata tratamentului, adică de asistenţă socială, suport psihologic, bani ca să facă naveta la dispensar, a declarat Silvia Asandi, preşedinte Romanian Angel Appeal, la conferinţa “România respiră sănătos… fără tuberculoză”, din seria “Mediafax Talks Health Conferences”.

Preşedintele fundaţiei Romanian Angel Appeal a spus că un pas important în Programul naţional de control al tuberculozei îl constituie aducerea serviciilor lângă pacient.

“În ultimii ani, având finanţare de la Fondul Global, am avut ocazia să exersăm numeroase modele şi intervenţii, şi aici vorbesc numai de asigurarea tratamentului corect, complet, continuu pentru pacienţii cu tuberculoză ultra-rezistentă, nu vorbesc doar de diagnosticarea la timp, diagnosticarea rapidă şi de calitate, care sunt perogative esenţiale şi succesul terapeutic, dar mai ales vorbesc de îngrijiri centrate pe pacient. Îngrijiri centrate pe pacient înseamnă aducerea serviciilor lângă pacient, înseamnă o abordare multidisciplinară a cazurilor”, a spus Asandi.

Ea a mai arătat că tuberculoza nu este doar o problemă medicală, ci are şi un puternic determinism socio-economic, iar un proiect finanţat din Fondul Social European, care a început anul trecut şi se va finaliza la sfârşitul lunii iulie, arată că peste 85% din pacienţii cu tuberculoză multidorg rezistentă au avut nevoie de susţinere socio-economică pe durata tratamentului.

“Pot spune că un pacient care a primit în ambulatoriu, pe toată durata tratamentului, asistenţă socială, suport psihologic nu a mai renunţat la tratament. Este foarte greu pentru un bolnav să ia pastile cu pumnul timp de 24 de luni, chiar mai mult. Şi atunci pacientul trebuie să primească ajutor”, a adăugat Asandi.

Un alt factor determinant în renunţarea la tratament este sărăcia, a mai spus ea.

“Sărăcia, iarăşi un factor determinant. Pacienţii noştri, prin acest proiect mic, au primit stimulente. Într-adevăr stimulentele au fost o soluţie, pentru că sunt pacienţi care nu au bani să vină la dispensar să-şi ridice tratamentul”, a mai spus Asandi.

© Romanian Angel Appeal | Since 1991