Sorry, this entry is only available in Romanian.

Atunci când agitația vine din stomac. Când fiecare fibră din corp tremură și nu mai poți sta locului. Când îți vine să plângi și să trântești în același timp. E gustul amar. E gândul care nu îți dă liniște noaptea.

E un ”n-ai cum să înțelegi și eu nu îți pot explica”. Pentru că nu știu cum să îți zic și tu nu știi cum să mă asculți. Sau nu știi de ce asculți. Sunt senzațiile și reacțiile pe care adulții și copiii le au deopotrivă în fața nedreptății. De ce eu? este cu atât mai dureros cu cât ești forțat să îți pui întrebarea după o interacțiune întocmai cu cei ce ar trebui să te ajute: școala, sistemul, ceilalți.

#CEnuSevede este despre nedreptate și situații de încălcare a drepturilor copilului (în special a copiilor cu Cerințe Educaționale Speciale). Și mai este despre cum putem să dăm voce copiilor și să luptăm împotriva nedreptății.


Pornim seria de povești despre #CEnuSevede, ca parte a efortului de a adapta și îmbunătăți și sensibiliza sistemul și oamenii din interiorul și afara acestuia, astfel încât școlile de masă să devină spații incluzive pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, în care să se dezvolte sentimente de sprijin, înțelegere reciprocă, deschidere, prin ➡️ informarea, pregătirea și conștientizarea comunității școlare, dar și susținerea copiilor prin activități specifice situațiilor cu care se confruntă.

Poveștile despre #CEnuSevede sunt de fapt situații de încălcare a drepturilor copilului, respectiv îngrădirea liberului acces și a dreptului la educație în învățământul de masă, agresiuni fizice și psihice, discriminare, excludere, intimidare, marginalizare, hărțuire, bullying ❗️

Poveștile pe care vi le vom spune sunt mai mult decât povești ➡️ sunt cazuri reale, reclamații sau sesizări din oficiu ale Avocatului Poporului. Sunt poveștile unor copii puși în fața nedreptății. Sunt poveștile părinților, cuprinși de sentimentul neputinței. Și mai sunt șansa noastră de a înțelege, de a ne implica, de a schimba finalul.

🔵 Poveștile sunt preluate și prelucrate în baza materialului intitulat ”Raport de monitorizare a situațiilor de încălcare a drepturilor copilului (în special în ceea ce privește CES) în ultimii 3 ani în școlile de masă”, realizat in cadrul proiectului “Toti diferiti, toti egali in scolile din Romania”, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

❗️Conținutul materialului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org


📣Proiectul „Toți diferiți, toți egali în școlile din România” este derulat de Fundația Romanian Angel Appeal, în perioada aprilie 2021 – septembrie 2023 și beneficiază de o finanțare în valoare de 221.276 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.


Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991